1515

Råvaror: Priserna tickar uppåt<br />

Priserna på råvaror visade mer tydliga uppgångar under tisdagens förmiddag jämfört med morgonhandeln. Brent noterades återigen över 110 dollar per fat, medan guldet i stort sett var oförändrat.

På råoljemarknaden noterade priset på Brent-olja en uppgång om 0,69 dollar till 110,50 dollar per fat, medan WTI ökade 0,58 dollar till 92,51.

"Marknaden har hoppat fram och tillbaka mellan oro över svag efterfrågan och stramt utbud, så jag är inte överraskad om vi får se en del volatilitet i priserna. Så länge vi inte får se att stimulanssvaren reflekteras i den underliggande ekonomiska datan, som industriproduktion, kommer efterfrågeutsikterna inte förbättras", sade Natalie Rampono, råvarustrateg vid ANZ till Reuters.

På onsdag publicerar American Petroleum Institute, API, inofficiell statistik över de amerikanska oljelagren. Inför onsdagens rapport av det amerikanska energidepartementet räknar svarsdeltagarna med att råoljelagren ska ha stigit med 2,0 miljoner fat. Bland produkterna beräknas bensinlagren och destillatlagren ha stigit med 0,5 respektive 0,9 miljoner fat.

"Det finns ett rikligt utbud på marknaden. Marknaden blir allt mer trög i takt med att pessimism uppslukar folks förhoppningar. Jag är verkligen inte bekväm i att ligga lång", sade Jonathan Barrat vid Barratt's Bulletin till Bloomberg News.

Obama-administrationen anklagade i en rapport på måndagskvällen Irans statliga oljeföretag, National Iranian Oil, för samhörighet med en militär enhet som anklagas för vapenspridning, terrorism och övergrepp på mänskliga rättigheter. Rapporten öppnar därmed för nya sanktioner mot utländska finansiella institutioner som handlar med bolaget. Dock får länder handla med bolaget så länge de minskar sin import "betydligt".

Under dagens fynd kan samtliga utländska finansiella institutioner som "bedöms att med kännedom ha underlättat betydande transaktioner eller försett ha stora finansiella tjänster" till Irans oljebolag blockeras från USA:s banksystem.

På basmetallmarknaden London Metal Exchange var tremånadersterminen för koppar upp 48 dollar till 8.231. Zinken var samtidigt upp 18 dollar till 2.121.

Enligt en enkät av Bloomberg News har de oförtullade lagren av koppar i Kina troligen stigit till 650.000 ton, vilket är den högsta nivån någonsin. Samtidigt har importpremierna sjunkit till den lägsta nivån på fyra månader vilket signalerar låg efterfrågan.

"Folk säger nu 'räkna inte med efterfrågan'. Om du tittar på aktiemarknaden kan du tyda hur folk ser på situationen, och jag tror inte att det kommer att förbättras före det första kvartalet", sade Ren Gang, chefsförvaltare vid Qungdao Youbangyuan Trading.

Bland ädelmetallerna noteras priset på guld med omedelbar leverans upp 2 dollar till 1.766 dollar per uns. Silvret steg samtidigt 0,145 dollar till 34,135.

"Guldet fortsätter att gynnas starkt av centralbankerna och finanspolitiskt slarv. Samtidigt kommer det dock sannolikt att ske ett antal tillbakagångar eller små korrektioner under de kommande månaderna", sade Gavin Wendt, analytiker vid Mine Life till Bloomberg News.

Enligt Nomura kan guldet stiga till 2.000 dollar vid slutet av året, i spåren av lättnaderna från Fed och andra centralbanker. Lättnaderna från andra är också faktorer som talar för högre priser framöver.

Ur ett taktiskt perspektiv rekommenderar banken att man köper kring 1.750 dollar per uns, med ett mål på 1.850 dollar de kommande månaderna. De menar vidare att bristen på större tillbakagångar från de senaste höga nivåerna tyder på att det kortsiktiga sentimentet är robust.

Noteringar 11.30
WTI, första termin +0:58 USD 92:51:00
Brent, första termin +0:69 USD 110:50:00Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar +48 USD 8.231
Zink +18 USD 2.121
Aluminium +15 USD 2.095
Nickel +286 USD 18.261
Bly +19 USD 2.286
Tenn +518 USD 21.168Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld +1:75 USD 1.766:20
Silver +0:145 USD 34:135Jordbruksråvaror (pris/pund, majtermin)
Bomull +0:0033 USD 5,057639


Innehåll från KIAAnnons

Därför stiger andrahandsvärdet på elbilar och laddhybrider

Lägre klimatpåverkan, smartare funktioner och lägre driftskostnader.

Fördelarna med att köra en elbil eller laddbar bil är många.

Dessutom visar siffror att laddbara bilar får ett allt starkare andrahandsvärde.

– Vi märker att efterfrågan på laddhybrider och rena elbilar ökar, både när det gäller nya och begagnade bilar, säger David Lilja, press- och kommunikationschef på Kia Sweden.

Extern länk: Kia EV6 – den nya generationens elbil 

Under årets tredje kvartal bytte totalt 367 347 begagnade bilar ägare i Sverige, enligt statistik från Vroom.

Efterfrågan på begagnade bilar är stor och det har gjort att priserna har stigit, och speciellt har priserna ökat för begagnade laddhybrider och elbilar.

Utvecklingen av elbilar sker allt snabbare men produktionskapaciteten är fortfarande begränsad. Det – i kombination med att räckvidden på el och hybridbilar är tillräcklig för många människors behov – gör att andrahandsvärdet på laddbara bilar är högt.

”Framtidssäkert köp”

Forskare på Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) har presenterat undersökningar som dessutom visar att värdeminskningen för en elbil är lägre än vad tidigare undersökningar fastställt. Resultatet visar att elbilar tappar mindre i värde än till exempel bensinbilar.

– Att köpa en laddbar bil är ett tryggt och framtidssäkrat köp för kunder i dag. Att driftkostnaderna för att äga en elektrisk bil blir relativt låga gör att andrahandsvärdet på el- och laddhybrider är högt, säger David Lilja.

Marknadsledande

Kia har i dag ett av de bredaste modellprogrammen av laddbara bilar i Sverige och är marknadsledande på laddbara bilar. Målet för Kia i Sverige är att alla nya Kia-bilar som säljs år 2024 ska vara laddbara.

Kia har i dag ett stort utbud av laddbara bilar och den elektrifierade Kia Niro-familjen är Sveriges mest sålda bilmodell till privatpersoner. Dessutom har den sjusitsiga familje-suven Kia Sorento Plug-In Hybrid med fyrhjulsdrift och låga 38 g/km CO2 blivit populär bland annat tack vare hög säkerhet, prisbelönt design och lång räckvidd på el.

Ultrasnabb laddning

Samtidigt som intresset för laddbara bilar ökar lanserar nu Kia nya spännande modeller helt framtagna för eldrift. En av de bilarna som redan nu är en storsäljare är nylanserade Kia EV6, den första av sju bilar som bygger på den dedikerad elbilsplattformen E-GMP.

Med ny teknik har EV6 utrustas med möjlighet till ultrasnabb laddning och lång verklig räckvidd.

Elbilen har stöd för 800 volts-teknik, vilket gör det möjligt att snabbladda batteriet från 10 till 80 procent på bara 18 minuter och 4,5 minuters laddning ger en räckvidd på 100 km.

EV6 har en räckvidd på upp till 528 kilometer på en laddning, enligt WLTP.

Fyra modeller

Samtliga versioner av EV6 – totalt fyra till antalet – på den svenska marknaden kommer med det stora batteriet på 77,4 kWh, och batteriets placering i golvet skapar rymlighet i kupén och ett platt golv för bästa komfort.

Kia EV6 släpps först i tre olika versioner: EV6, EV6 Plus och GT Line och i slutet av nästa år kommer en fjärde version – toppmodellen Kia EV6 GT. Den sistnämnda är fyrhjulsdriven med dubbla elmotorer – en på fram- och en på bakaxeln. Kia EV6 GT har sammanlagt 585 hästkrafter. 0 till 100 km/h klaras av på 3,5 sekunder och topphastigheten anges till 260 km/h.

Och som alla bilar från Kia ingår sju års nybilsgaranti, som även gäller EV-batteriet.

Detta påverkar naturligtvis också andrahandsvärdet för en elbil positivt. Garantin är bunden till bilen och övergår till nästa ägare om man väljer att sälja sin elbil under garantiperioden.

Så ska Kia lyckas ställa om till laddbara bilar till 2024

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?