Hoppa till innehållet

Annons

Råvaror: Blandade rörelser

Råvarupriserna visade små blandade rörelser under tisdagsmorgonens handel. WTI och Brent rörde sig blandat kring nollstrecket medan kopparn noterades något högre.

På råoljemarknaden noterade priset på Brent-olja en nedgång om 0,11 dollar till 109,70 dollar per fat, medan WTI ökade 0,10 dollar till 92,03.

På onsdag publicerar American Petroleum Institute, API, inofficiell statistik över de amerikanska oljelagren. Inför onsdagens rapport av det amerikanska energidepartementet beräknar svarsdeltagarna med att råoljelagren ska ha stigit med 2,0 miljoner fat. Bland produkterna beräknas bensinlagren och destillatlagren ha stigit med 0,5 respektive 0,9 miljoner fat.

"Det finns ett rikligt utbud på marknaden. Marknaden blir allt mer trög i takt med att pessimism uppslukar folks förhoppningar. Jag är verkligen inte bekväm i att ligga lång", sade Jonathan Barrat vid Barratt's Bulletin till Bloomberg News.

På industrimetallmarknaden London Metal Exchange var tremånadersterminen för koppar upp 47 dollar till 8.230. Zinken var samtidigt ned 2 dollar till 2.101.

"Det finns ett behov av lageruppbyggnad inför den långa helgen nästa vecka. Gårdagens nedgång erbjöd ett bra tillfälle eftersom kopparn verkar vara låst i en intervallsbunden handel där Kina och Europa är de största nedåtriskerna medan det globala underskottet i år stöttar priserna", sade Fang Junfeng, analytiker vid Shanghai Cifco Futures till Bloomberg News.

Enligt en enkät av Bloomberg News har de oförtullade lagren av koppar i Kina troligen stigit till 650.000 ton. Enligt fem av analytikerna är det en rekordhög nivå.

"Vad vi har hört är att lagren längs industrikedjan har stigit, från smältverk till tradingfirmor, till användare längre ned i leden. Marknadsaktörer har fäst höga förhoppningar på regeringens stimulanspolicy och detta har lett till att en del traders har lagrat en del, vilket har resulterat i högre nivåer än under första hälften (av året)", sade Jua Zheng vid East Asia Futures till Bloomberg News.

Bland ädelmetallerna noteras priset på guld med omedelbar leverans upp 1 dollar till 1.765 dollar per uns. Silvret steg samtidigt 0,065 dollar till 34,055.

Enligt Nomura kan guldet stiga till 2.000 dollar vid slutet året, i spåren av lättnaderna från Fed och andra centralbanker. Lättnaderna från andra är också faktorer som talar för högre priser framöver.

Ur ett taktiskt perspektiv rekommenderar banken att man köper kring 1.750 dollar per uns, med ett mål på 1.850 dollar de kommande månaderna. De menar vidare att bristen på större tillbakagångar från de senaste höga nivåerna tyder på att det kortsiktiga sentimentet är robust.

Noteringar 08:45
WTI, första termin +0,10 USD 92,03,00
Brent, första termin -0,11 USD 109,70Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)

Koppar +47 USD 8.230
Zink -2 USD 2.101
Aluminium +12 USD 2.092
Nickel +153 USD 18.128
Bly oför 2.267
Tenn +100 USD 20.750Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld +0,73 USD 1.765,18
Silver +0,065 USD 34,055Jordbruksråvaror (pris/pund, majtermin)
Bomull +0,0034 USD 0,505556

Innehåll från WihlborgsAnnons

Så skapar du en hälsofrämjande arbetsplats

En genomtänkt arbetsplats som rymmer ytor för fokus, sociala möten och kreativitet främjar medarbetarnas välmående. Tove Gleisner som är HR-chef på Wihlborgs ger sina bästa tips för att nå dit.

Flera studier har visat att en väl anpassad kontorsmiljö kan leda till ökad produktivitet och välmående hos medarbetare. Fastighetsbolaget Wihlborgs har hjälpt många företag i Öresundsregionen att skapa den här typen av arbetsplats. 

Tips 1: Arbetsplatsen ska fungera för olika syften

– Utgå från vilka ni är. Att börja med frågan ”vilka är vi och vad vill vi främja?” kan vara en bra start, som leder till att arbetsplatsen får lov att innehålla de miljöer som krävs, säger Tove Gleisner och fortsätter:

– Det är arbetsgivarens ansvar att se till att arbetsplatsen fungerar för flera syften. Vi ska forma mötesplatser där idéer och nya innovationer kan skapas, men även platser där vi kan få jobbet gjort i lugn och ro. 

Tips 2: Bygg kontor med välmående i fokus

Välmående och hälsa har stått högt upp på agendan vid utformningen av Wihlborgs nya huvudkontor, som fastighetsbolaget själva flyttar till under maj 2023. I det planeringsarbetet har Wihlborgs vägt in den samlade kunskapen från sina egna och kunders erfarenheter, certifieringskrav och flera arbetsplatsstudier. De har också hämtat in synpunkter från alla medarbetare.

– Använd den samlade kunskap som finns, både internt och externt. Då kan ni plocka russinen ur kakan för att hitta just er bästa miljö, menar Tove Gleisner.

Tips 3: ”Tänk på helheten”  

Det tredje tipset är att säkerställa att kontoret är en plats där medarbetarna känner sig välkomna och trygga. För vissa passar fasta platser i ett kontorslandskap bäst. För andra företag kan det aktivitetsbaserade kontoret med fri placering vara en bättre lösning, menar Tove Gleisner.

– Jag tror inte att det finns några rätt eller fel här. Det viktiga är att man tänker på helheten, samlar in kunskap och ser till att alla anställda känner sig hemmahörande på arbetsplatsen. Det främjar välmående såväl hos bolaget som hos människorna.

 Läs mer om hur du kan skapa välmående på jobbet 

Om Wihlborgs

Wihlborgs Fastigheter är ett börsnoterat fastighetsbolag som erbjuder lokaler till företag och organisationer i Öresundsregionen. Wihlborgs finns i Malmö, Lund, Helsingborg och Köpenhamn. Bolaget är marknadsledande i de tre svenska städerna och är ett Great Place to Work i både Sverige och Danmark. 

www.wihlborgs.se

 

Mer från Wihlborgs

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wihlborgs och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera