Hoppa till innehållet

Annons

Räntor och valutor: Euron klättrar

Amerikanska statspappersräntor steg något efter den svenska marknadens stängning på måndagen efter att ha sjunkit tidigare på måndagen. Samtidigt tog euron tillbaka något av en tidigare försvagning mot dollarn.

Amerikanska marknadsaktörer hänvisade bland annat till oenigheten mellan de tyska och franska ledarna beträffande tidtabellen för att starta en gemensam banktillsyn, samt farhågor om en trögare tillväxt i USA framöver. Senare började investerare också blicka fram mot nya obligationsemissioner om totalt 99 miljarder dollar senare i veckan.

IMF-chefen Christine Lagarde flaggade på måndagskvällen för att IMF kommer att sänka de globala tillväxtprognoserna något i den kommande konjunkturprognosen, och hon manade politiker att utnyttja den öppning som centralbankernas nya lättnader skapat till att vidta de åtgärder som krävs för få till en "beslutsam vändning" i den globala krisen.

"Den här gången behöver vi en uthållig återhämtning, inte en studs. Om den hör gången ska bli annorlunda behöver vi säkerhet, inte osäkerhet. Vi behöver beslutsfattare som är riktiga åtgärdsskapare, vi behöver leverans", sa Christine Lagarde.

IMF-chefen sa senare att Grekland står inför ett finansieringsgap som inte kan lösas med de budgetåtgärder som nu diskuteras, en svag ekonomi och försenade privatiseringar har förvärrat landets fiskala situation.

"Den grekiska skulden måste adresseras som en del av ekvationen", sa Christine Lagarde.

Süddeutsche Zeitung rapporterar i samma ärende att Grekland inte kommer att klara att finansiera sin budget på egen hand till år 2015. Tidningen, som citerar icke namngivna EU-företrädare, uppger att Bryssel och europeiska centralbanker uppskattar att Grekland har ett nytt finansieringsgap på 30 miljarder euro.

G20-ländernas biträdande finansministrar och centralbankschefer konstaterade instämde i IMF-chefens budskap senare på måndagskvällen. Efter ett möte i Mexico City sa Manuel Ramos Francia, biträdande chef vid Mexicos centralbank, att de senaste penningpolitiska lättnaderna i de utvecklade ekonomierna köper tid, och det är nu upp till regeringarna att göra mer för att stödja tillväxten.

"Tid kan köpas genom monetära lättnader, men riskerna är fortsatt närvarande. För att Europa effektivt ska botas, till exempel, behöver andra typer av policyåtgärder implementeras", sa han.

G20-företrädarna manade vidare till ökad transparens på råvarumarknaderna samt åtgärder för ökad produktion och handel i råvaror för att reducera priserna, enligt Gerardo Rodriguez, Mexicos biträdande finansminister som ledde mötet.

Han sa att ökad råvaruproduktion "var den centrala delen diskussionerna idag".

Fed-chefen i San Francisco, John Williams, sade på måndagskvällen att Federal Reserve kommer att köpa värdepapper under den nuvarande planen så länge som det behövs för att det ska ge effekt på sysselsättningen.

"Om ekonomin går trögt, kommer vi att fortsätta med programmet så länge som det behövs för att arbetsmarknaden ska förbättras substantiellt, givet att det sker inom ramen för prisstabilitet", sa han.

I eftermiddag publicerar såväl S&P/Case-Shiller som regeringsorganet FHFA husprisdata för juli. Enligt Bloomberg News enkäter väntas S&P/Case-Shiller visa att huspriserna i de 20 största städerna steg i genomsnitt 1,05 procent i juli jämfört med juli 2011. FHFA-statistiken väntas visa att huspriserna steg 0,7 procent jämfört med i juni.

Klockan 16.00 publicerar Conference Board sin mätning av hushållens konfidensindikator för september, som väntas ha stigit till 63,2 från oväntat svaga 60,6 i augusti.

Klockan 18.00 ska vidare Fedchefen i Philadelphia, Charles Plosser tala om ekonomiska utsikter. Klockan 19.00 väntas resultat av finansdepartementets auktion av tvååriga statsobligationer för 35 miljarder dollar, den första av veckan tre obligationsauktioner som ska dra in totalt 99 miljarder dollar till statskassan.

De asiatiska marknaderna inledde tisdagens handel i en blandad ton, med överlag mindre oregelbundna rörelser på de större aktiemarknaderna. Amerikanska statspappersräntor fortsatte att stiga marginellt medan japanska räntor endast noterade obetydliga förändringar. Euron stärktes marginellt i den tidiga Asienhandeln, men gav senare upp delar av förstärkningen.

Den europeiska statistikagendan innehåller inga riktigt tunga hållpunkter, men i Tyskland publicerar GfK en mätning över hushållens förtroende, klockan 8.00.

Marknadsaktörer väntas vidare hålla ögongen på en spansk växelemission om upp till 4 miljarder euro, där resultatet kan väntas in en liten stund efter klockan 10.30. Därefter riktas blickarna mot en italiensk obligationsemission, där resultatet kan väntas in strax efter klockan 11.00.

Vidare ska Tysklands förbundskansler Angela Merkel träffa ECB-chefen Mario Draghi, men det har inte planerats för någon presskonferens efter mötet som inleds klockan 13.30.

I Sverige publicerar SCB PPI-data för augusti, enligt SME Direkts prognosenkät väntar analytiker att PPI steg 0,3 procent jämfört med i juli och att de sjönk 1,2 procent jämfört med augusti 2011.

Klockan 10.00 kommer också en ny konjunkturprognos från Handelns Utredningsinstitut.

Internationella valutafonden, IMF, ska vidare publicera två delkapitel ur den kommande globala finansiella stabilitetsrapporten (GFSR) klockan 16.30.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera