1515

USA-börser: Terminerna pekar nedåt<br />

Terminerna för de ledande amerikanska börsindexen noterades lägre inför USA-börsernas öppning på måndagen. Meningsskiljaktigheter kring den europeiska bankunionen har, kombinerat med ett svagt tyskt IFO-index, hämmat den globala riskaptiten.

Runt klockan 15 var decemberterminerna för Dow Jones, och det bredare S&P 500 ned 0,3 respektive 0,4 procent. Motsvarande termin för Nasdaq Composite noterades 0,6 procent lägre.

På valutamarknaden utökade euron tidigare försvagningar mot dollarn efter nedgången i IFO-index. Euron noterades strax över 1:29-strecket mot dollarn. På obligationsmarknaden var räntan på den amerikanska tioåringen ned 3 punkter till 1,72 procent.

I brist på amerikanska ekonomiska nyheter vändes blickarna mot Europa och Asien inför veckans första handelssession.

Europabörserna, som enligt Bloombergs data handlas nära de högsta nivåerna sedan 2010, pressas av en fortsatt oenighet mellan Tyskland och Frankrike om tidsplanen för den europeiska bankunionen. Marknaden präglas också av osäkerhet huruvida Spanien kommer att ansöka om stödköp av obligationer.

Vidare har indikationer om sjunkande förtroende inom det tyska näringslivet, i form av IFO-index, satt en negativ prägel på den europeiska aktiehandeln, där banker och råvarurelaterat hittades i bottenskiktet.

IFO-index över förtroendet i det tyska näringslivet sjönk till 101,4 i september från 102,3 i augusti, medan analytikerna i Bloomberg News prognosenkät hade räknat med en svag uppgång till 102,5.

IFO:s chefekonom Gernot Nerb påpekade dock att ungefär hälften av svaren kom in innan den tyska författningsdomstolen godkänt tyskt deltagande i räddningsfonden ESM. Flera analytiker angav detta som en förmildrande omständighet för nedgången i indexet, som baseras på en enkät till cirka 7.000 företagsledare.

Från Asien visade en kinesisk undersökning att Kinas tillverkningsföretag och detaljhandlare är mindre optimistiska beträffande försäljningen än de var för tre månader sedan och fler företag minskar antalet anställda. Undersökningen har genomförts med Federal Reserves Beige Book som modell.

Japans premiärminister, Yoshihiko Noda, varnade för att Kinas agerande i den territoriella dispyten rörande ögruppen, som i Japan kallas Senkaku och Diaoyu i Kina, kan komma att försvaga Kinas ekonomi genom att skrämma iväg utländska investerare.

På den amerikanska bolagsfronten lyfte husbyggaren Lennar i förhandeln efter att ha rapporterat ett nettoresultat på 87,1 miljoner dollar, motsvarande 0:40 dollar per aktie, under det brutna räkenskapsårets tredje kvartal. Det var mer än fyra gånger bättre än motsvarande period i fjol (20,7). Analytikerna hade väntat sig ett nettoresultat om 0:28 dollar per aktie, enligt Bloombergs snittprognos. Lennar var upp över 2 procent inför öppningen.

Tyngre var det för Facebooks aktieägare som fick se kursen dala nästan 6 procent inför öppningen. Förhandeln i aktien indikerade en öppning kring kursen 21:51 dollar.

Barrons analytiker skrev under helgen att Facebook-aktien var värd cirka 15 dollar, enligt Marketwatch. Den kursen skulle ge ett p/e-tal på cirka 24, baserat på estimaten för vinsten under 2013, "vilket fortfarande inte skulle vara något fyndpris", skrev Barron. Analytikernas konsensus ligger på att Facebooks resultat kommer att stiga med 31 procent under 2013, till 0:63 dollar per aktie.

Apples smartphone Iphone 5 sålde över 5 miljoner enheter under debuthelgen. Aktien tappade cirka 2 procent i förhandeln och handlades kring 687 dollar, ned från strax över 700 vid fredagens stängning.

Tivo, som tillverkar inspelningsbara digitalboxar, och teleoperatören Verizon meddelade att de löst en patentvist bolagen emellan. Uppgörelsen innebär att Verizon betalar Tivo en kompensation som minst kommer att uppgå till 250 miljoner dollar. Tivo-aktien avancerade 8 procent på beskeden.

AK Steel och US Steel tappade i förhandeln efter sänkta rekommendationer från Citigroup.

På den amerikanska statistikagendan väntar inget av större vikt under måndagen. Senare i veckan väntar, bland annat, husprissiffror samt hushållens konfidensindikator på tisdag. Försäljning nya hem på onsdag, reviderad BNP för andra kvartalet och nyanmälda arbetslösa på torsdag. Privata inkomster och konsumtion, Chicago inköpschefsindex och Michigan-index publiceras på fredag.

Noteringar omkring klockan 14.55

Terminen för Dow Jones -0,32%

Terminen för S&P 500 -0,41%

Terminen för Nasdaq -0,57%

2-åriga USA-räntan -0,0040 till 0,2541%

10-åriga USA-räntan -0,0312 till 1,7215%

Olja, US WTI -1:34 USD till 91:55 dollar/fat

Olja, Brent -1:62 USD till 109:80 dollar/fat

EUR/USD -0:0076 till 1:2905


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?