Hoppa till innehållet

Annons

Stockholmsbörsen: Stängde på noll

Stockholmsbörsen slutade oförändrat på måndagen, vilket var bättre än ledande europeiska handelsplatserna som sjönk i spåren av tilltagande oro för den europeiska skuldkrisen. Vidare lyckades det tyska IFO-indexet inte infria förväntningarna.

"Överhängande oro kring den europeiska skuldkrisen har börjat dyka upp igen sedan tyska förbundskanslern Merkel och franska presidenten Hollande visat tecken på avvikande åsikter kring tidsramen för ett införande av bankunionen", skrev investmentbanken Nomura på måndagen.

Stockholmsbörsens OMXS30-index slutade oförändrat till en indexnivå på runt 1.099,7. Omsättningen uppgick till knappt 10 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

På den makroekonomiska fronten fortsatte alltså meningsskiljaktigheterna mellan Tyskland och Frankrike, då de båda länderna upprepade sina olika ståndpunkter kring bankunionen. Även osäkerheten om Spaniens väl och ve tyngde riskviljan ute i Europa.

IFO-index över förtroendet i det tyska näringslivet bidrog heller inte till någon munterhet, då det oväntat sjönk i september. Index över förväntningarna om framtiden sjönk även de oväntat.

"Det är en stor besvikelse... IFO indikerar tydligt att Tyskland befinner sig i en recession. Att IFO:s index över förväntningarna är på en sådan här låg nivå indikerar en betydande nedgång i industriproduktionen och en årlig BNP-tillväxt på runt -0,75 procent", skrev Danske Bank i en kommentar.

För svenskt vidkommande backade SKF och Sandvik 2,2 respektive 1,6 procent inom cykliskt. Handelsbanken har sänkt rekommendationen för Sandvik till minska, från öka. Lastvagnsbolagen Volvo och Scania förlorade mark inför bolagens kapitalmarknadsdagar senare i veckan.

HSBC har sänkt rekommendationen för Securitas till undervikt, från tidigare neutral. Aktien tappade 1,5 procent.

Storbankerna hade dock en lyckad måndag då alla noterades på plus.

De defensiva bolagen Astrazeneca och Swedish Match var 0,6 respektive 0,4 procent högre. Tele2 steg 1,1 procent samtidigt som Teliasonera tappade marginellt.

Under en vistelse i Skandinavien besökte Nomura bland annat Tele2. Investmentbanken fick med sig positiva signaler för det tredje kvartalet, enligt en analys på måndagen.

Lundin Petroleum steg 2,4 procent sedan det framgångsrikt avslutat en sidospårsborrning vid det norska Johan Svedrup-fältet.

Shamaran, ett annat oljebolag inom Lundin-sfären, började måndagen trögt då det framkom att ordförande Keith Hill sålt aktier i bolaget. Möjligen kvittades den negativa känslan mot att alltfler positiva pusselbitar verkar falla på plats kring den politiska situationen om oljeavtal i irakiska Kurdistan. Oljeaktien steg till slut med knappt 1 procent.

Cassandra Oil avancerade med 18 procent sedan bolaget ingått ett samriskbolag om etablering i Turkiet och Förenade Arabemiraten.

Dannemora Mineral steg i sin tur 13 procent sedan det tecknat ett avtal om leveranser av järnmalm med Arcelormittal.

Electra lyfte kring 5 procent efter köprekommendation i Börsveckan. Arise Windpower kan vara värt en chansning, enligt Dagens Industri som rekommenderade köp av bolaget på måndagen. Vindkraftsbolaget snurrade dryga 3 procent uppåt.

Innehåll från Uppsala UniversitetAnnons

Elektroteknik driver teknikutvecklingen

Under första året på utbildningen får ingenjörerna bygga om en bil till en elbil.
Under första året på utbildningen får ingenjörerna bygga om en bil till en elbil.

Sveriges behov av kompetens inom elektroteknik ökar i takt med samhällets krav på elektrifiering och grön omställning. Uppsala universitet är en av landets främsta läroanstalter inom elektroteknik och står redo att utbilda en ny generation av ingenjörer och specialister.

Framtidens stora utmaningar kräver kompetens inom elektroteknik. Elektrifiering av fordonsflottan och industri samt utveckling av kraftelektronik är bara några av de stora förändringarna som står inför oss. För att möta dessa krav och möjliggöra för nya innovationer behövs en stark och kompetent arbetskraft.

Uppsala universitet erbjuder en omfattande utbildning inom elektroteknik. Programmen inkluderar både civil- och högskoleutbildning, med fokus på praktiska projekt där eleverna får möjlighet att bygga och arbeta med elsystem inom olika tillämpningsområden.

Läs mer om högskoleingenjörsprogrammet på Uppsala universitet här 

Bred och allsidig kompetens för nya generationens ingenjörer inom elektroteknik

Johan Forslund, biträdande lektor på elektricitetslära på Uppsala universitet, betonar vikten av att utbilda en ny generation av ingenjörer med en bred och allsidig kompetens inom elektroteknik:

– Vi speglar det som händer i samhället genom vår forskning och utbildning. Elektroteknik är ett ämne som är mycket bredare än många tror, och har tillämpningar inom allt från fordon, sensorer och transmission till vattenkraft, solkraft och vindkraft. Det råder stort behov på arbetsmarknaden, så det är viktigt att fler får upp ögonen för ämnet och inser vilka möjligheter det kan ge.

Läs mer om civilingenjörsprogrammet på Uppsala universitet här 

Martin Hellgren, ordförande för Elektrosektionen och student vid Uppsala universitet, delar Forslunds synpunkt om vikten av en bred och allsidig utbildning inom elektroteknik.

– Våra utbildningar fokuserar på praktiskt arbete och projekt där vi kan tillämpa vår teoretiska kunskap. Det är viktigt att vi som studenter får möjlighet att arbeta med verkliga problem och utmaningar inom olika tillämpningsområden för att förbereda oss för framtidens arbete inom elektroteknik, säger han och fortsätter:

– Sedan får man inte glömma att allt inte handlar om plugget – studentlivet runtomkring är minst lika kul i Uppsala! 

En kompetens inom elektroteknik kommer att vara avgörande för att möta framtida utmaningar och för att möjliggöra för nya innovationer som kan bidra till en grön och hållbar framtid.

Om du har en passion för teknik och vill vara med och skapa en bättre framtid, kan en utbildning inom elektroteknik vara rätt val för dig. 

3 anledningar att söka en utbildning i elektroteknik:

1. Breda karriärmöjligheter inom en rad olika branscher, exempelvis fordonsindustrin, kraft- och energisektorn och telekommunikation.

2. En starkt praktisk inriktning, med projektarbeten och examensarbeten som ger studenterna chansen att tillämpa sin teoretiska kunskap i praktiska projekt och problem.

3. Rikt studentliv med nationer, kårer och föreningar som ger möjlighet till både sociala och professionella nätverk. Elektroteknikstudenterna har självklart sin egen sektion, E-sektionen. 

Besök institutet för elektroteknik här

Mer från Uppsala Universitet

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Uppsala Universitet och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera