1515

Stockholmsbörsen: Stängde på noll<br />

Stockholmsbörsen slutade oförändrat på måndagen, vilket var bättre än ledande europeiska handelsplatserna som sjönk i spåren av tilltagande oro för den europeiska skuldkrisen. Vidare lyckades det tyska IFO-indexet inte infria förväntningarna.

"Överhängande oro kring den europeiska skuldkrisen har börjat dyka upp igen sedan tyska förbundskanslern Merkel och franska presidenten Hollande visat tecken på avvikande åsikter kring tidsramen för ett införande av bankunionen", skrev investmentbanken Nomura på måndagen.

Stockholmsbörsens OMXS30-index slutade oförändrat till en indexnivå på runt 1.099,7. Omsättningen uppgick till knappt 10 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

På den makroekonomiska fronten fortsatte alltså meningsskiljaktigheterna mellan Tyskland och Frankrike, då de båda länderna upprepade sina olika ståndpunkter kring bankunionen. Även osäkerheten om Spaniens väl och ve tyngde riskviljan ute i Europa.

IFO-index över förtroendet i det tyska näringslivet bidrog heller inte till någon munterhet, då det oväntat sjönk i september. Index över förväntningarna om framtiden sjönk även de oväntat.

"Det är en stor besvikelse... IFO indikerar tydligt att Tyskland befinner sig i en recession. Att IFO:s index över förväntningarna är på en sådan här låg nivå indikerar en betydande nedgång i industriproduktionen och en årlig BNP-tillväxt på runt -0,75 procent", skrev Danske Bank i en kommentar.

För svenskt vidkommande backade SKF och Sandvik 2,2 respektive 1,6 procent inom cykliskt. Handelsbanken har sänkt rekommendationen för Sandvik till minska, från öka. Lastvagnsbolagen Volvo och Scania förlorade mark inför bolagens kapitalmarknadsdagar senare i veckan.

HSBC har sänkt rekommendationen för Securitas till undervikt, från tidigare neutral. Aktien tappade 1,5 procent.

Storbankerna hade dock en lyckad måndag då alla noterades på plus.

De defensiva bolagen Astrazeneca och Swedish Match var 0,6 respektive 0,4 procent högre. Tele2 steg 1,1 procent samtidigt som Teliasonera tappade marginellt.

Under en vistelse i Skandinavien besökte Nomura bland annat Tele2. Investmentbanken fick med sig positiva signaler för det tredje kvartalet, enligt en analys på måndagen.

Lundin Petroleum steg 2,4 procent sedan det framgångsrikt avslutat en sidospårsborrning vid det norska Johan Svedrup-fältet.

Shamaran, ett annat oljebolag inom Lundin-sfären, började måndagen trögt då det framkom att ordförande Keith Hill sålt aktier i bolaget. Möjligen kvittades den negativa känslan mot att alltfler positiva pusselbitar verkar falla på plats kring den politiska situationen om oljeavtal i irakiska Kurdistan. Oljeaktien steg till slut med knappt 1 procent.

Cassandra Oil avancerade med 18 procent sedan bolaget ingått ett samriskbolag om etablering i Turkiet och Förenade Arabemiraten.

Dannemora Mineral steg i sin tur 13 procent sedan det tecknat ett avtal om leveranser av järnmalm med Arcelormittal.

Electra lyfte kring 5 procent efter köprekommendation i Börsveckan. Arise Windpower kan vara värt en chansning, enligt Dagens Industri som rekommenderade köp av bolaget på måndagen. Vindkraftsbolaget snurrade dryga 3 procent uppåt.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?