Hoppa till innehållet

Annons

Räntor och valutor:
Euron försvagas

Amerikanska marknadsräntor fortsatte svagt ned efter svensk stängning i fredag och har sedan rört sig sidledes. Ekonomer hänvisar till statistik senare i veckan som väntas visa att USA:s ekonomi dämpas samtidigt som det så kallade "fiskala stupet" hotar tillväxten.

Dennis Lockhart, Fed-chef i Atlanta, sade på fredagskvällen att Federal Reserve kan komma att behöva öka policyackommodationen bortom sin nuvarande plan, om arbetsmarknaden inte visar signaler på ökad styrka.

I måndagens asiatiska handel pekar USA-räntorna svagt nedåt, med den tvååriga räntan oförändrad på 0,26 procent och den tioåriga ned 3 punkter till 1,75 procent, från fredagens svenska stängningsnoteringar.

I eftermiddag publiceras ingen USA-statistik av vikt, men senare i veckan väntas bland annat husprissiffror samt hushållens konfidensindikator på tisdag, försäljning nya hem på onsdag, reviderad BNP för andra kvartalet, order varaktiga varor och nyanmälda arbetslösa på torsdag samt privata inkomster och konsumtion, Chicago inköpschefsindex och definitivt Michigan-index på fredag.

Japanska räntor sjunker också på måndagen samtidigt som Tokyobörsen sjunker.

Protokollet från Bank of Japans räntemöte den 8-9 augusti visade att en del ledamöter ansåg att BOJ inte bör utesluta några alternativ när det gäller att bekämpa riskerna från den europeiska skuldkrisen.

Centralbanken bör "vara redo att vidta lämpliga åtgärder utan att utesluta några alternativ i förväg", står det i protokollet.

Vid detta möte avstod centralbanken från att lätta på penningpolitiken, men vid sitt möte förra veckan ökade BOJ oväntat sina tillgångsköp.

Förra veckan sänkte BOJ också sin bedömning över ekonomin och sade att den inhemska tillväxten har "tagit en paus" medan utländska ekonomier har rört sig "något djupare in i en inbromsningsfas".

För Japans del är det lugnt på makrosidan fram till på fredag då ett helt knippe siffror offentliggörs - industri-PMI, arbetslöshet, KPI och preliminär industriproduktion.

På valutamarknaden har dollarn stärkts något mot euron sedan i fredags och euron handlas kring 1,295, jämfört med precis under 1,30 i fredags eftermiddag.

Dollarn har samtidigt tappat marginellt mot yenen, till strax över 78-strecket.

Kronan har blivit drygt 3 öre svagare mot dollarn och knappt 2 öre starkare mot euron.

I dag, måndag, väntas på makrofronten BNP från Nederländerna samt tyska IFO-index för september.

Under veckan blir det konfidensindikatorer från Tyskland och Frankrike samt spansk växelemission på tisdag, tysk preliminär KPI och italiensk växelemission på onsdag, tysk arbetslöshet, brittisk BNP och från euroområdet M3 samt indikator företagsklimatet och konjunkturbarometrar på torsdag. På fredag publiceras definitiv BNP-statistik från Frankrike och Danmark, KPI från Spanien och Italien samt snabb-KPI för euroområdet.

Här hemma blir det PPI (måndag), handelsbalans och KI-barometer (onsdag) samt detaljhandelsförsäljning (fredag). På torsdag offentliggörs finansmarknadsstatistik samt Riksgäldens förslag till riktlinjer för statsskuldens förvaltning.

På fredag håller SCB ett konjunkturseminarium där vice Riksbankschef Karolina Ekholm och Exportrådets chefekonom Mauro Gozzo medverkar.

Måndag 6.15 (fredag kl 16.15):
USD/SEK 6:5760 (6:5413) EUR/USD 1:2950 (1:2999)
EUR/SEK 8:5163 (8:5000) USD/JPY 78:12 (78:22)
Jp obl 2 0,10 (0,10) Jp obl 10 0,79 (0,80)
Ty obl 2 0,04 (0,04) Ty obl 10 1,60 (1,60)
US obl 2 0,26 (0,26) US obl 10 1,75 (1,78)

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera