ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Älgjakt värd hundratals miljoner

  • Foto: Claudio Bresciani / Scanpix
Jakten på älgkött för nästan en halv miljard kronor har startat. I genomsnitt lägger svenska jägare 7.000 kronor på sin jakt varje år.

I Norrland drog älgjakten i gång redan den 3 september men jägarna längre söderut får vänta några veckor till. För många jägare är älgjakten den viktigaste jakten under året. Flertalet av landets cirka 300.000 jägare väntas bege sig ut i de svenska skogarna i jakt på skogens konung.

Tillsammans kommer de att fälla cirka 100.000 älgar under säsongen.

Göran Ericsson, professor i viltekologi vid SLU har tillsammans med några kollegor räknat på jaktens värde, i termer av hur mycket varje jägare är beredd att lägga ner på sin jakt. De kom fram till att varje jägare lägger i snitt drygt 7.000 kronor på sin jakt. Då är arrendekostnader, utrustning och resor till och från jakten medräknade. Siffrorna är från 2006, men beräknas hålla bra fortfarande.

Även om kostnaderna för att jaga har ökat de senaste 25 åren menar Göran Ericsson att jägarnas smärtgräns ännu inte är nådd. I genomsnitt är de beredda att betala cirka 11.000 kronor, alltså totalt drygt 3 miljarder kronor enligt forskarnas undersökning. Men variationen är stor bland jägare i olika delar av landet.

I snitt lägger varje jägare nio dagar på älgjakten varje år, enligt Svenska jägarförbundet. Huvuddelen av älgjakten sker på helgdagar, inte lika många väljer att ta semester för att jaga längre.

”Det är ett intresse som har fått konkurrens av andra intressen. Bilden av att man tar ledigt en vecka för att jaga älg har försvunnit i många delar av landet”, säger Göran Ericsson.

För många jägare är det rekreation och umgänge med jaktkamrater som lockar. Långt ifrån alla beger sig ut i skogen med syftet att göra en ekonomisk vinst. Många väljer i stället att ta hem det älgkött som jakten genererar, antingen för att äta själva eller ge till vänner.

”70 procent av svenskarna har en jägare i sin vänkrets. Vi tror att huvuddelen av älgköttet distribueras genom sociala nätverk”, säger Göran Ericsson.

Men det finns stora ekonomiska värden i älgköttet. även om det saknas exakta siffror. Men om man något trubbigt räknar på att varje älg ger cirka 70-110 kilo kött och det fälls 100.000 älgar blir ”jägarvärdet” cirka 400 miljoner kronor. Viltvårdsanläggningarna betalar i år 42 kronor kilot plus moms till jägaren för älgköttet. Efter att de har tagit hand om det säljs det vidare för cirka 65 kronor kilot plus moms. Är köttet styckat säljs det till ett högre pris.

Göran Ericsson ser att acceptansen för jakt har ökat i Sverige de senaste 30 åren. Det tror han hör ihop med att det kommer något nyttigt från skogen, och det nyttiga är viltköttet. Det kan också höra ihop med att intresset för ekologiskt kött och matlagning har ökat.

”Så länge det kommer något nyttigt från jakten, att jägaren inte bara gör det för spänning och avkoppling, då blir det en större acceptans för jakten”, säger han.

Göran Ericsson tycker sig se en tendens mot mer specialisering inom jakten. Man kanske inte jagar allt utan riktar in sig på klövvilt eller småvilt. Många är också mer rörliga nu och inte längre kopplade till en särskild jaktmark.

”Det kan vara ett gäng som tagit jägarexamen eller jobbar tillsammans som väljer att hyra in sig en kortare tid på en jaktmark en helg eller vecka. Nästa år väljer de att åka någon annanstans”, säger han. 

Tyck till