Annons

Råvaror: Priserna tickar uppåt

Priserna på råvaror noterade små men stabila uppgångar under fredagens förmiddagshandel.

Klockan 11.40 handlades Brent-oljan i första terminsposition 0,26 dollar upp på 110,29 dollar per fat, medan WTI-oljan ökade med 0,61 dollar till 93,03.

Sedan måndagshandeln inleddes hade oljan som mest fallit 8,5 procent på torsdagen, och rörelsen har avvikit från övriga råvaror där nedgångarna varit mycket mer måttliga.

"Oljan dras mellan ett överutbud de kommande månaderna och de kvantitativa lättnaderna och förhoppningar om tillväxtförbättring från diverse stimulansprogram. Vi tror att det sannolikt kommer att fortsätta vara volatilt en tid framöver", sade Guy Wolf, strateg vid Marex Spectron Group till Bloomberg News.

I en enkät av Bloomberg News räknar 13 av 27 analytiker med att priserna kommer att fortsätta ned nästa vecka. Sju av de tillfrågade tror på en uppgång medan resten räknar med små förändringar.

Kinas import av iransk olja sjönk med 20 procent i augusti jämfört med augusti till den lägsta nivån på fem månader, i spåren Västs sanktioner.

Iran köpte cirka 374.000 fat per dag i augusti, vilket motsvarar en nedgång om 18 procent från föregående månad, och den andra nedgången i rad efter att importen sjönk med 28 procent i juli.

Kina, som är Irans största kund, och minskat råoljeimporten från Iran trots kritik mot sanktionerna. Köp av olja från landet är "helt berättigat och legitimt", sade en talesperson vid det kinesiska utrikesdepartementet den 29 juni.

Iran var Kinas fjärde största råoljeleverantör i augusti efter Saudiarabien, Angola och Ryssland.

De tidigare spekulationerna om att IEA ska frigöra strategiska oljelager har tonats ned. I går sade IEA-chefen Maria van der Hoeven att marknaden är tillräckligt försedd, och att ytterligare olja kommer från Saudiarabien, Kanada och USA.

"Ett koordinerat frigörande av strategiska lager från IEA-medlemmarna verkar osannolikt, men USA skulle kunna agera själva om oljepriserna stiger skarpt", skriver Nordea i ett marknadsbrev.

Bland basmetallerna hade kopparns tremånaderstermin stigit med 42 dollar till 8.312 dollar per ton, medan zinkpriset stigit 22 dollar till 2.132.

Statistik från Kina visade att importen av raffinerad koppar uppgick till 251.008 ton i augusti, något lägre än juli då landet importerade 254.339 ton. Vid samma månad i fjol importerades 235.509 ton.

Song Guoqing, rådgivare till den kinesiska centralbanken PBOC, sade på torsdagen att den ekonomiska inbromsningen i Kina kan komma att fortsätta in på 2013, och att infrastruktursatsningarna som har lanserats inte kommer att räcka för att driva den ekonomiska tillväxten.

"Det syns inga starka bevis som gör att man kan säga att kommer någon återhämtning inom en nära framtid. Ökat godkännande av projekt är bara en del av att öka investeringarna. Det viktigare villkoret är pengar. Hittills ser jag inga data som visar massiva pengaflöden till dessa projekt", sade han.

På ädelmetallmarknaden noterades spotpriset på guld för en uppgång om drygt 5 dollar till 1.773 dollar per uns, medan silvret var upp 0,17 dollar till 34:84.

Guldet steg kraftigt efter beslutet om Fed-lättnader förra veckan, men har sedan dess rört sig begränsat kring 1.770 dollar.

"Vi kommer att få en del konsolidering när vi är på väg att bryta motståndet mellan 1.780-1.800 dollar, men vi räknar med att guldet kommer att hamna där så småningom, speciellt om den ekonomiska statistiken inte visar tecken på förbättring", sade Wang Xiaoli, chefstrateg vid Citics Futures till Bloomberg News.

Noteringar 11.40
WTI, första termin +0:61 USD 93:03:00
Brent, första termin +0:26 USD 110:29:00



Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar +42 USD 8.312
Zink +22 USD 2.132
Aluminium +4 USD 2.114
Nickel +234 USD 18.129
Bly +29 USD 2.294
Tenn +350 USD 20.900



Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld +5:40 USD 1.773:00
Silver +0:17 USD 34:84



Jordbruksråvaror (pris/pund, majtermin)
Bomull +0:0033 USD 5,246528

Innehåll från XledgerAnnons

Experten: Så samlar du all data – och ökar lönsamheten

Allt på samma ställe, högre effektivitet – och ökad lönsamhet.

Här är expertens bästa råd för att lyfta företaget.

– Med rätt underlag kan du snabbare ta beslut och framför allt ta rätt beslut, säger Thomas Falk, vd hos molnbaserade affärssystemet Xledger.

Få kontroll och översikt över din verksamhet med ett affärssystem i molnet

Hur många system har ni på företaget? Ett för HR, ett annat för ekonomi, ett tredje för tidsrapportering och ett fjärde för CRM?

– En del vill inte lägga alla ägg i samma korg, men har du inte behov av superspecialiserade system för just din industrivertikal, går det absolut att samla all nödvändig och relevant data i samma affärssystem, säger Thomas Falk och fortsätter:

– I de fall man ändå behöver olika affärskritiska plattformar tror jag på en modell där dessa kan prata med varandra. Då får man leva med att vissa delar kanske inte kan skräddarsys exakt, men allt är ändå molnbaserat.

Enligt honom har just molnbaserade affärssystem stora fördelar mot andra varianter:

– Jag talar i egen sak, men du kan alltid lita på datan. Du har alltid rätt data och du kommer snabbt åt den. Vi gillar ordet realtid och det är precis vad du får. Vi har kunder vars bokslutsprocesser gått från sju-åtta dagar till en-två. Du kan agera på ett helt annat sätt.

Thomas Falk är vd hos molnbaserade affärssystemet Xledger.
Thomas Falk är vd hos molnbaserade affärssystemet Xledger.

Den digitala hotbilden mot företag och organisationer är ett annat argument för molnbaserade system, anser Falk:

– Det pratas mycket om säkerhet idag, med rätta. En äkta molnlösning har stora fördelar gällande säkerheten. Det är kraftfulla hårdvarusystem som i princip aldrig går ner och vi har flera höga säkerhetscertifieringar.

Dessutom tillkommer kostnader för säkerhet och IT om du själv ska ansvara för. Det är en kännbar post i utgifterna som man slipper, säger han.

En annan fördel är att manuellt redovisningsarbete kan automatiseras, påpekar Thomas:

– Många manuella processer, som fakturering, är bortbyggda. Det kan AI ta hand om. Istället kan medarbetarna titta på trendanalyser, förstå verksamheten bättre och i slutändan få ett effektivare företag, säger han och lägger till:

– Det är svårt att sätta exakta siffror, men vi har kunder som kunnat sänka sina kostnader med 20-30 procent inom de här områdena tack vare automatiseringen.

I slutändan kokas valet av affärssystem ner i kronor och ören – där har Xledger ytterligare fördelar mot andra, menar Falk:

– Det är fördelarna med skalbaret som avgör. Du får allt i samma databas, en hög grad av automatisering och AI, det är lätt att skapa insikter och rapporter. Det är ett modernt och högeffektivt system med en ärlig affärsmodell, du betalar bara för det du använder. Och behöver du skala upp eller ner så går det enkelt att lösa.

Varför väljer företag Xledgers system, tror du?

– När vi frågar nya kunder om anledningarna till att byta system återkommer nästan alltid tre huvudargument: Effektivisering, digitalisering, modernisering. Därefter listar många kostnad och säkerhet. Personligen tycker jag alla punkterna väl sammanfattar det Xledger vill stå för.

Allt i ett system – läs mer om Xledger här

 

Mer från Xledger

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xledger och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera