1515

Stockholmsbörsen: Nedgång väntas<br />

Terminerna för de ledande europeiska börsindexen pekade nedåt en knapp halvtimme före torsdagens öppning. I Asien tickade börserna nedåt i spåren av oro för världsekonomins utveckling.

"Olyckligtvis har dagens preliminära Kina-PMI från HSBC fått asiatiska börser att vända tillbaka i rött med såväl CSI300 och Nikkei ned 1,3 procent. Ett smärre uppåtlyft i huvudsiffran (upp 0,2 till 47,8) var en besvikelse, särskilt som produktionsindex föll 1,2 till 47,0", skriver Deutsche Bank i ett morgonbrev till europeiska kunder.

Kring klockan 8.35 var terminerna för Euro Stoxx 50, brittiska FTSE 100-terminen, franska CAC 40 och tyska DAX samtliga mellan 0,5 och 0,7 procent lägre.

Gunnebos mål för 2013 och 2014 är att rörelsemarginalen ska överstiga 7 procent, enligt ett pressmeddelande.

"Gunnebo är redo för en ny fas under 2013-2014: att leverera. Denna fas handlar helt om att överskrida vårt nuvarande finansiella mål om en ebit-marginal på 7 procent", heter det i pressreleasen i samband med kapitalmarknadsdagen.

Klöverns styrelse har beslutat om en nyemission av högst 3,7 miljoner preferensaktier till teckningskursen 136 kronor.

Tethys Oil meddelade att prospekteringsborrningen B4EW3 på Block 4 onshore Oman framgångsrikt har slutförts.

Veckans Affärer rekommenderar sälj av Saab och Tieto i den senaste utgåvan men råder till köp av Diadrom.

Carnegie har sänkt rekommendationen för Skanska till behåll, från tidigare köp.

På makrofronten släppte den svenska regeringen höstbudgeten på torsdagsmorgonen.

Från asiatiskt håll visade Japans export fortsatt negativ utveckling i augusti, om än något mindre nedgång än analytiker befarat. Samtidigt indikerade Reuters Tankan för september att pessimismen bland japanska tillverkare ökade i september, jämfört med augusti.

HSBC:s preliminära industri-PMI för Kina noterade en mindre uppgång till 47,8 i september, från 47,6 i augusti.

"HSBC flash-PMI visar fortsatt inte på någon återhämtning i den ekonomiska aktiviteten", konstaterar Kinaekonomerna på Credit Suisse i en snabbkommentar och poängterar att detta var elfte raka månaden under 50.

På förmiddagens Europaagenda kommer blickarna att riktas mot premliminär-PMI för september för de större euroländerna och för euroområdet. Marknadsaktörer väntas också hålla ögonen på en spansk emission av tre- och tioåriga statsobligationer.

Eftermiddagens USA-agenda bjuder på veckodata över nyanmälda arbetslösa, Markits preliminära industri-PMI samt Philadelphia Fed index och ledande indikatorer. USA-terminerna var runt 0,3 procent lägre på torsdagsmorgonen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?