1515

Europabörser: Kinasiffror tynger<br />

Europabörserna öppnade nedåt på torsdagen efter rapporter om att Kinas tillverkningsindustri krymper för den elfte månaden i följd, vilket bidrog till den allmänna oron för världsekonomin. Råvarubolag och banker tyngde index.

Efter gårdagens solida session, delvis med draghjälp från de asiatiska marknaderna som steg efter nyheten att japanska centralbanken annonserade ytterligare lättnader. I dag har det positiva sentimentet förbytts till en mer avvaktande hållning.

Inköpschefsindexet för tillverkningsindustrin i EMU uppgick preliminärt till 46,0 i september. Det kan jämföras förväntningarna som låg vid 45,5 och förra månadens utfall som låg vid 45,1. Ett tal över 50 indikerar expansion medan ett tal under 50 ger signaler om tillbakagång.

EU har gjort uppehåll i ett kontroversiellt handelsmål mot kinesiska telekomföretag, tjänstemän vid EU-kommissionen hävdar att det inte har att göra med den kinesiska premiärministerns besök i Bryssel under torsdagen. Målet har setts som ett tecken på en mer offensiv hållning gentemot Kina. Det skriver Nordea i Morgonrapporten.

Enligt en företrädare för det grekiska finansdepartementet så är Grekland och trojkan, EU/ECB/IMF, överens om stora delar av det sparpaket som krävs för fortsatta utbetalningar, skriver Dow Jones Newswires.

Gruvbolagen som haft bra dagar i början på veckan har nu sett kurserna byta riktning. Jättarna Rio Tinto och Antofagasta har båda retirerat med 2,8 respektive 2,6 procent.

De europeiska oljebolagen tyngde efter besked om sjunkande oljepriser, Norska Statoil tappade 0,9 procent medan franska Total föll 1,7 och Royal Dutch Shell retirerade 1 procent i sällskap med BP, ned 0,4 procent.

Deutsche Bank meddelade under torsdagen att det har avtalat om att sälja sin private banking-avdelning BHF Bank till RHJ Internationals avdelning Kleinwort Benson Group. Det rapporterar Dow Jones Newswires. DB har tillsammans med den mest omsatta kollegan Commerzbank handlats ned med 0,4 respektive 1,4 procent under morgonen.

Lufthansa kommer att samordna sitt europeiska kortdistansflyg, utanför de huvudsakliga Frankfurt- och Münchennaven, med dotterbolaget Germanwings lågkostnadsenhet.

Det skriver Bloomberg News. Bolaget som drabbats av strejker och fluktuerande kurser under hösten och handlades på morgonen upp med 1,6 procent.

Även i London gick bankerna tillbaka, Barclays tappade 1,6 medan Lloyds retirerade 1,3 och HSBC backade måttliga 0,2 procent. Franska Credit Agricole och BNP Paribas följde trenden nedåt med 0,7 respektive 0,6 procent.

Franska biltillverkaren Peugeout Citroen avancerade dryga 4 procent efter nyheten att förhandllingar pågår med Russian Railways om en försäljning av 75 procent av logistikenheten Gefco.

Världens femte största däcktillverkare Pirelli föll med 1,7 procent efter att Citigroup nedgraderat företaget till neutral från köp.

Noteringar kl 11.06
DJ Stoxx 600 Europa  274 -0,30%
DJ Stoxx 50 Europa  2.569  -0,40%FTSE 100 London  5.850  -0,70%
DAX Frankfurt  7.353  -0,50%
CAC 40 Paris  3.506  -0,70%SMI Zürich  6.545  -0,40%
IBEX 35 Madrid  8.038  -0,80%
FTSE MIB Milano  15.941  -1,00%


Innehåll från NetsmartAnnons

Så jobbar du smartare – lösningen för att få mer gjort i möten

Digitala möten har blivit en del av vår vardag, men teknikstrul kan fortfarande sätta käppar i hjulet. Copiax var ute efter en bättre ljud- och bildupplevelse till sina digitala möten när de hörde talas om Nureva och SMART Board.

– Det är den bästa investeringen vi har gjort, säger Roberto Urbina, IT-operation manager.

Läs mer om framtidens ljudlösningar

Under hösten har företag över hela Sverige välkomnat tillbaka sina anställda till kontoret. Men det betyder inte att digitala möten är historia. Allt fler har upptäckt fördelarna med mötesformen som är här för att stanna. Teknikhandelsföretaget Tillquist Group kontaktade Netsmart för att installera en SMART Board och ljudlösningen Nureva HDL300. 

– Vi är ett expansivt bolag som vill växa i Norden och vi behövde investera i rätt digitala verktyg för att lyckas med det, säger Per Clementz, Head of Product Development.

Tillquist Group hade höga krav på den tekniska utrustningen. Högst upp på listan var att tekniken skulle vara av bästa kvalitet, snygg och enkel att använda. Netsmart hade lösningen som uppfyllde alla krav och idag har de en SMART Board och ljudlösningen Nureva HDL300 i flera mötesrum.

– Vi har bara skrapat på ytan av möjligheter, men alla är otroligt nöjda, säger Per Clementz.

Per Clementz, Head of Product Development.
Per Clementz, Head of Product Development.

Det är många företag som undrar hur den nya tidens mötesrum ska utformas när det gäller allt från om man ska sitta eller stå, hur många stolar som behövs, vilken teknik som krävs och hur man kan anpassa mötena för de som inte är med på plats? Copiax är en del i Assa Abloy-koncernen. Idag är de den största grossisten i Sverige inom lås och säkerhet – och de hade samma funderingar.

– Demonstrationen av den plattformsoberoende ljudlösningen Nureva HDL300 verkade lite för bra för att vara sann. Men så fick vi prova systemet – och det var fantastiskt. Den känner automatiskt in rummet och levererar alltid perfekt ljud, säger Roberto Urbina, IT-operation manager på Copiax.

Idag har Copiax både en Nureva HDL-ljudlösning och en SMART Board installerade i alla mötesrum. SMART Board är en digital whiteboard med flervägskommunikation, interaktiv skärm, webbläsare, skärmspegling och videokonferenshub.

– Det är bara att slå på apparaten så funkar det. Och du kan sitta var som helst i rummet och prata i normal samtalston och budskapet når ändå fram, säger Roberto Urbina.

Netsmarts lösningar är helt plattformsoberoende och integrerar med alla vanliga konferensmjukvaror som till exempel Microsoft Teams, Google Meet, Zoom, Cisco och Skype. Alla deltagare kan bidra med innehåll på den gemensamma ytan oavsett var i världen de sitter.

– Vårt främsta verktyg är vår webbsida. Men vi har också mycket konferenser, vi leder kurser och annat digitalt. För oss är det otroligt viktigt att kunna nå ut med vårt budskap i alla kanaler, säger Roberto Urbina.

Boka live-demo 

 

Mer från Netsmart

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Netsmart och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?