Hoppa till innehållet

Annons

Europabörser: Kinasiffror tynger

Europabörserna öppnade nedåt på torsdagen efter rapporter om att Kinas tillverkningsindustri krymper för den elfte månaden i följd, vilket bidrog till den allmänna oron för världsekonomin. Råvarubolag och banker tyngde index.

Efter gårdagens solida session, delvis med draghjälp från de asiatiska marknaderna som steg efter nyheten att japanska centralbanken annonserade ytterligare lättnader. I dag har det positiva sentimentet förbytts till en mer avvaktande hållning.

Inköpschefsindexet för tillverkningsindustrin i EMU uppgick preliminärt till 46,0 i september. Det kan jämföras förväntningarna som låg vid 45,5 och förra månadens utfall som låg vid 45,1. Ett tal över 50 indikerar expansion medan ett tal under 50 ger signaler om tillbakagång.

EU har gjort uppehåll i ett kontroversiellt handelsmål mot kinesiska telekomföretag, tjänstemän vid EU-kommissionen hävdar att det inte har att göra med den kinesiska premiärministerns besök i Bryssel under torsdagen. Målet har setts som ett tecken på en mer offensiv hållning gentemot Kina. Det skriver Nordea i Morgonrapporten.

Enligt en företrädare för det grekiska finansdepartementet så är Grekland och trojkan, EU/ECB/IMF, överens om stora delar av det sparpaket som krävs för fortsatta utbetalningar, skriver Dow Jones Newswires.

Gruvbolagen som haft bra dagar i början på veckan har nu sett kurserna byta riktning. Jättarna Rio Tinto och Antofagasta har båda retirerat med 2,8 respektive 2,6 procent.

De europeiska oljebolagen tyngde efter besked om sjunkande oljepriser, Norska Statoil tappade 0,9 procent medan franska Total föll 1,7 och Royal Dutch Shell retirerade 1 procent i sällskap med BP, ned 0,4 procent.

Deutsche Bank meddelade under torsdagen att det har avtalat om att sälja sin private banking-avdelning BHF Bank till RHJ Internationals avdelning Kleinwort Benson Group. Det rapporterar Dow Jones Newswires. DB har tillsammans med den mest omsatta kollegan Commerzbank handlats ned med 0,4 respektive 1,4 procent under morgonen.

Lufthansa kommer att samordna sitt europeiska kortdistansflyg, utanför de huvudsakliga Frankfurt- och Münchennaven, med dotterbolaget Germanwings lågkostnadsenhet.

Det skriver Bloomberg News. Bolaget som drabbats av strejker och fluktuerande kurser under hösten och handlades på morgonen upp med 1,6 procent.

Även i London gick bankerna tillbaka, Barclays tappade 1,6 medan Lloyds retirerade 1,3 och HSBC backade måttliga 0,2 procent. Franska Credit Agricole och BNP Paribas följde trenden nedåt med 0,7 respektive 0,6 procent.

Franska biltillverkaren Peugeout Citroen avancerade dryga 4 procent efter nyheten att förhandllingar pågår med Russian Railways om en försäljning av 75 procent av logistikenheten Gefco.

Världens femte största däcktillverkare Pirelli föll med 1,7 procent efter att Citigroup nedgraderat företaget till neutral från köp.

Noteringar kl 11.06
DJ Stoxx 600 Europa  274 -0,30%
DJ Stoxx 50 Europa  2.569  -0,40%FTSE 100 London  5.850  -0,70%
DAX Frankfurt  7.353  -0,50%
CAC 40 Paris  3.506  -0,70%SMI Zürich  6.545  -0,40%
IBEX 35 Madrid  8.038  -0,80%
FTSE MIB Milano  15.941  -1,00%

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera