1515

Råvaror: Oljefallet fortsatte<br />

Oljan fortsatte att falla i den sena golvhandeln i New York på onsdagen.

Klockan 20.00 hade Brent-oljan i första terminsposition sjunkit 4,22 dollar till 107,81 dollar per fat, medan WTI-oljan hade sjunkit 3,60 dollar till 91,69 dollar, den lägsta nivån sedan början av augusti.

Efter att tidigare fall på onsdagseftermiddagen dryftats på CNBC eftersom de kom före det amerikanska energidepartementet EIA:s rapport om kraftigt ökade lager, tillskrevs de senare fallen just lagerrapporterna.

En EIA-tjänsteman sade till Marketwatch på onsdagskvällen, apropå tidpunkten när oljepriset föll, att myndigheten inte hade några skäl att tro på en läcka.

Även de bedömare som Bloomberg News var i kontakt med fokuserade på lagerrapporten, som visade att de amerikanska lagren av råolja steg med 8,5 miljoner fat under förra veckan till 367,6 miljoner fat, medan en ökning på blott 1 miljon fat var väntad.

"Det här är en massiv lageruppbyggnad. Vi rörde oss redan nedåt efter de saudiarabiska rubrikerna, och denna siffra accentuerar det negativa sentimentet", sade oljeanalytikern Stephen Schork vid Schork Group i Villanova till Bloomberg News.

På tisdagkvällen visade de inofficiella siffrorna från amerikanska oljeinstitutet API att ökningen i råoljelagren var klart lägre, om än högre än förväntningarna: 2,4 miljoner fat.

De saudiarabiska nyheterna gäller att landet har ökat sin produktion och producerar omkring 10 miljoner fat om dagen för att få ned priserna. Saudiarabien har tidigare uttalat ett oljepris på 100 dollar per fat som rimligt.

Bland basmetallerna var koppar och zink upp medan aluminium, nickel, bly och tenn samtliga gick ned. Bank of Japans lättnadsåtgärder och starka amerikanska bostadssiffror rapporterades som koppardrivkraft av Bloomberg News.

Guldet backade även det något, liksom silvret.

Noteringar ca kl 20.10:
WTI, första termin -3:60 USD 91:69
Brent, första termin -4:22 USD 107:81
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)

Koppar +34 USD 8.353
Zink +13 USD 2.121
Aluminium -22 USD 2.138
Nickel -19 USD 17.801
Bly -10 USD 2.265
Tenn -295 USD 21.300
Ädelmetaller (pris/uns, spot)

Guld -1:57 USD 1.770:43
Silver -0:2500 USD 34:57
Jordbruksråvaror (pris/pund, majtermin)

Bomull +0:0013 USD 0:7615


Innehåll från EKNAnnons

Blev miljardbolag på sex år – så här växte Polarium

Smarta batterier gjorde att svenska Polarium utsågs till Nordens mest snabbväxande tillväxtbolag av Financial Times tidigare i år. Bolaget är just nu på en tillväxtresa som många företagare drömmer om.

– Vi hade inte klarat det här utan EKN, säger Polariums grundare och vd Stefan Jansson.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa svenska exportföretag att växa

Polarium tillverkar smarta uppkopplade litiumjonbatterier som driver mobilmaster, och kan ersätta många av de dieselaggregatorer och blybatterier som ofta driver masterna i dag.

– En av våra kunder sparar sju miljoner liter diesel i månaden på att använda våra produkter. Ser man till mobilmasternas hela livslängd innebär det över en miljard liter mindre diesel – för en kund, säger Stefan Jansson.

Tillväxt som kostar

Polarium har sedan starten 2015 installerat över 250 000 batterier i mer än 60 länder. I år förväntas omsättningen landa på 1,25 miljarder kronor. Efter sex år har företaget tre kontor i Sverige, fabriker i Mexiko och Vietnam, säljkontor i USA samt säljare och teknisk support i England, Nya Zeeland, Indonesien och flera afrikanska länder. Det är en otrolig tillväxtresa – och den har kostat en hel del.

– Vi har ett enormt kassaflöde och snabb tillväxt – lägg samman de två parametrarna så får du en uppfattning av vårt behov av rörelsekrediter. Det här var en riktig utmaning för oss i början när vi inte hade en historik att visa upp för kreditgivare, och dessutom gör många affärer på riskmarknader Därför vände vi oss till EKN.

Kombinera olika garantier

Statliga EKN finns nämligen till för att hjälpa svenska exportföretag och deras underleverantörer, genom olika typer av garantier. Polarium har använt tre finansieringslösningar från EKN:

För allmänna expansionssatsningar har de använt EKN:s rörelsekreditgaranti, vilket innebär att EKN har täckt 50 procent av bankens kreditrisk. Det har gjort det enklare för banken att våga säga ja till Polariums kreditbehov.

För affärer på riskmarknader har Polariums bank använt EKN:s rembursgaranti. Rembursgarantin kan banken ansöka om när man har en så kallad remburs, det vill säga att köparens lokala bank garanterar säljaren betalning vid leverans. Rembursgarantin täcker upp för risken att den lokala banken inte kan betala.

Polarium har också använt sig av EKN:s garanti för kundfordringar för specifika affärer, som täcker risken att köparen inte kan betala fakturan. Med hjälp av garantin kan Polarium dessutom gå till sin bank och få fakturan betald i förväg, vilket innebär att de kan erbjuda kunden kredit utan att själva behöva vänta på att få betalt.

Minskat risken och frigjort kapital

– Vi gör många affärer på riskmarknader och då är det betryggande att kunna räkna bort både politiska risker och valutarisker. Dessutom har vi kunnat frigöra kapital med hjälp av de här garantierna. Samarbetet med EKN har gjort att vi kan fokusera på vår grundverksamhet, det har varit otroligt värdefullt för oss, säger Stefan Jansson.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa svenska exportföretag att växa

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?