Hoppa till innehållet

Annons

Råvaror: Oljan upp

Såväl oljan som basmetallerna visar uppgångar på onsdagen, och även guldpriset har stigit något.

Vid klockan 8.20 hade Brent-oljan i första terminsposition stigit 0:47 dollar till 112:50 dollar per fat, medan WTI-oljan hade stigit 0:61 dollar till 95:90 dollar.

Oljepriserna steg efter att Bank of Japan annonserat nya penningpolitiska lättnader på onsdagen.

Styrräntan lämnades, som väntat, oförändrad i ett intervall på 0,00 till 0,10 procent, men samtidigt beslutade BOJ att utöka sin fond för tillgångsköp till 55.000 miljarder yen, från tidigare 45.000 miljarder yen, och den totala tillgångs- och kreditfaciliteten uppgår nu till 80.000 miljarder yen. Utökningen sker genom ytterligare köp av 5.000 miljarder yen i obligationer och 5.000 miljarder yen i växlar.

BOJ skriver i ett uttalande att åtgärderna vidtas för att försäkra att ekonomin uppnår prisstabilitet och för att försäkra uthållig tillväxt. Centralbanken skriver att de bedriver en kraftful penningpolitisk lättnad och att de kommer att fortsätta med det.

"Den enda sak som är 'bullish' är Bank of Japans lättnader. Alla de viktigare centralbankerna har lättat i sin policy. Det är positivt för den ekonomiska tillväxten vilket är positivt för energiefterfrågan", sade Jeremy Friesen på Societe Generale till Bloomberg News.

American Petroleum Institute, API, rapporterade på tisdagskvällen att de amerikanska lagren av råolja steg med 2,4 miljoner fat under föregående vecka.

Lagren av bensin ökade med 0,1 miljoner fat, medan lagren av destillat sjönk med 1,1 miljoner fat.

Energidepartementets officiella lagerrapport släpps klockan 16.30 på onsdagen. Medianprognosen i Bloomberg News analytikerenkät pekar mot att råoljelagren ska ha stigit med 1,0 miljoner fat, medan lagren av bensin väntas ha stigit 1,0 miljoner fat. Lagren av destillat väntas ha ökat med 1,0 miljoner fat.

Saudiarabien har ökat sin produktion och producerar omkring 10 miljoner fat om dagen för att få ned priserna, enligt vad Bloomberg rapporterar baserat på vad en ej namngiven tjänsteman uppger. Produktionen kan öka ytterligare om kunder efterfrågar det, enligt källan. Landets produktion ligger nu nära den högsta nivån på mer än tre decennier.

Adam Sieminski, chef för amerikanska Energy Information Administration, sade på tisdagen att ett Brent-pris på över 115 dollar per fat inte är rimligt, även om den globala oljemarknaden stram.

"Jag har aldrig varit övertygad om att 115, 116, 117 dollar för Brent är särskilt rimligt givet vad vi vet om den ekonomiska tillväxten och efterfrågan", sade han enligt Bloomberg News.

Bland basmetallerna har kopparns tremånaderstermin stigit med 50 dollar till 8.369 dollar per ton, medan zinkpriset stigit 15 dollar till 2.123.

"Nyheterna (om BOJ) gav en boost till marknaderna. Åtgärden kommer att addera till lättnaderna från Fed och förväntningarna om bättre ekonomiska villkor", sade Yuan Zheng på East Asia Futures till Bloomberg News.

På ädelmetallmarknaden noterade spotpriset på guld en uppgång på drygt 4 dollar till cirka 1.776 dollar per uns, medan silvret var upp 0:04 dollar till 34:86.

"Då policyansvariga runt om i världen gör mer för att stimulera sina ekonomier, så kommer guldet att gynnas av investerare som letar efter ett 'safe haven'. Uppåttrenden är intakt (för guldet)", sade Chen Junzhi på Haitong Futures till Bloomberg News.

Noteringar kl. 08.20
Råolja (pris/fat):

WTI, första termin +0:61 USD 95:90
Brent, första termin +0:47 USD 112:50
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)

Koppar +50 USD 8.369
Zink +15 USD 2.123
Aluminium +13 USD 2.173
Nickel +138 USD 17.958
Bly +8 USD 2.282
Tenn +150 USD 21.745
Ädelmetaller (pris/uns, spot)

Guld +4:38 USD 1.776:38
Silver +0:04 USD 34:86
Jordbruksråvaror (pris/pund, majtermin)

Bomull -0:0002 USD 0:7600

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera