1515

Räntor och valutor: USA-räntor vänder svagt uppåt<br />

De amerikanska marknadsräntorna har vänt svagt uppåt efter svensk stängning på tisdagen, då riskaptiten hölls tillbaka av oro för Spanien och anti-japanska protester i Kina.

Ytterligare en faktor som bidrog till att hålla nere USA-räntorna på tisdagskvällen var, enligt Bloomberg News, att Fed-chefen i Richmond, Jeffrey Lacker sagt att centralbanken kanske inte kommer att kunna få ned arbetslösheten snabbt.

Jeffrey Lacker upprepade även sitt budskap om att mer penningpolitisk lättnad ökar risken för inflation. Han varnade också för att studentlån har kännetecknen av en "kreditboom" och att många studenter kommer att ångra att de tagit dem. Alltför stora studentlån är en potentiell "tragedi", enligt Fed-chefen.

Kollegan William Dudley, Fed-chef i New York, sade att Federal Reserves nya stimulanser är avgörande för att lyfta en "oacceptabelt långsam" förbättring i den ekonomiska tillväxten.

"I frånvaro av ytterligare penningpolitisk lättnad drog jag slutsatsen att tillväxten skulle förbli alltför dämpad de kommande åren för att kunna göra något åt den lediga kapacitet som fortfarande finns efter den stora recessionen", sade han.

Enligt William Dudley skulle arbetslösheten då förbli oacceptabelt hög, med ekonomiska risker som väger över åt nedsidan.

Han sade att det faktum att Fed kopplar sina köp närmare ekonomiska utfall understryker deras beslutsamhet att generera den sorts återhämtning som kommer att leverera en snabbare framgång mot maximal sysselsättning i förhållande till prisstabilitet.

Ali Jalai, räntehandlare vid Scotiabank i Singapore, sade till Bloomberg News att den amerikanska ekonomin kämpar och att han inte riktigt kan se skäl för att sälja Treasuries (amerikanska statspapper).

I onsdagens asiatiska handel har USA-räntorna tickat uppåt, med en extra liten skjuts efter Bank of Japans räntebesked. Tidigt på onsdagsmorgonen är den amerikanska tvåårsräntan oförändrad på 0,25 procent, medan tioårsräntan är upp 4 punkter till 1,82 procent, från svensk stängning på tisdagen.

I eftermiddag publiceras siffror över bostadsbyggandet samt försäljningen av befintliga bostäder i augusti. Den förra väntas visa en ökning med 2,8 procent och den senare en ökning med 2,0 procent, enligt Bloomberg News enkäter bland analytiker.

Japanska räntor pekade svagt nedåt efter Bank of Japans räntebesked.

Styrräntan lämnades, som väntat, oförändrad i ett intervall på 0,00 till 0,10 procent, men samtidigt beslutade BOJ att utöka sin fond för tillgångsköp till 55.000 miljarder yen, från tidigare 45.000 miljarder yen, samt att utöka tillgångs- och kreditfaciliteten med 5.000 miljarder yen till 80.000 miljarder yen.

Samtidigt beslutades att behålla kreditfaciliteten för företag på 25.000 miljarder yen och de månatliga obligationsköpen bibehålls på 1.800 miljarder yen.

BOJ skriver i ett uttalande att åtgärderna vidtas för att försäkra att ekonomin uppnår prisstabilitet och för att försäkra uthållig tillväxt.

Centralbanken skriver att de bedriver en kraftful penningpolitisk lättnad och att de kommer att fortsätta med det.

Samtidigt nedgraderar BOJ sin bedömning av Japans ekonomi eftersom den globala ekonomin har rört sig djupare in i en inbromsningsfas och den japanska ekonomiska uppgången har tagit en paus.

Kinas utländska direktinvesteringar minskade 1,4 procent i augusti, och enligt ett uttalande från centralbankschefen Zhou Xiaochuan i bankens tidning Financial News, är nedåttrycket på ekonomin fortfarande "relativt stort" och den externa omgivningen är "grym". Enligt uttalandet kommer centralbanken att hålla fast vid en kontinuerlig penningpolitik och göra mer effektiva och riktade justeringar.

På valutamarknaden försvagades yenen mot dollarn efter räntebeskedet från BOJ och dollarn handlas nu strax under 79-strecket.

Euron är samtidigt stabil mot dollarn kring 1:306.

Kronan har under natten varit stabil mot dollarn och är marginellt starkare mot euron.

Onsdagens makroagenda är tunn, med byggproduktion för juli från euroområdet, protokoll från Bank of Englands senaste räntemöte samt en portugisisk växelemission som enda kända punkter.

Onsdag kl 06.05 (tisdag kl 16.15)
USD/SEK 6:5603 (6:5614) EUR/USD 1:3051 (1:3056)
EUR/SEK 8:5617 (8:5670) USD/JPY 78:96 (78:63)
Jp obl 2 0,10 (0,10) Jp obl 10 0,81 (0,82)
Ty obl 2 0,08 (0,08) Ty obl 10 1,64 (1,62)
US obl 2 0,25 (0,25) US obl 10 1,82 (1,78)


Innehåll från KIAAnnons

Därför stiger andrahandsvärdet på elbilar och laddhybrider

Lägre klimatpåverkan, smartare funktioner och lägre driftskostnader.

Fördelarna med att köra en elbil eller laddbar bil är många.

Dessutom visar siffror att laddbara bilar får ett allt starkare andrahandsvärde.

– Vi märker att efterfrågan på laddhybrider och rena elbilar ökar, både när det gäller nya och begagnade bilar, säger David Lilja, press- och kommunikationschef på Kia Sweden.

Extern länk: Kia EV6 – den nya generationens elbil 

Under årets tredje kvartal bytte totalt 367 347 begagnade bilar ägare i Sverige, enligt statistik från Vroom.

Efterfrågan på begagnade bilar är stor och det har gjort att priserna har stigit, och speciellt har priserna ökat för begagnade laddhybrider och elbilar.

Utvecklingen av elbilar sker allt snabbare men produktionskapaciteten är fortfarande begränsad. Det – i kombination med att räckvidden på el och hybridbilar är tillräcklig för många människors behov – gör att andrahandsvärdet på laddbara bilar är högt.

”Framtidssäkert köp”

Forskare på Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) har presenterat undersökningar som dessutom visar att värdeminskningen för en elbil är lägre än vad tidigare undersökningar fastställt. Resultatet visar att elbilar tappar mindre i värde än till exempel bensinbilar.

– Att köpa en laddbar bil är ett tryggt och framtidssäkrat köp för kunder i dag. Att driftkostnaderna för att äga en elektrisk bil blir relativt låga gör att andrahandsvärdet på el- och laddhybrider är högt, säger David Lilja.

Marknadsledande

Kia har i dag ett av de bredaste modellprogrammen av laddbara bilar i Sverige och är marknadsledande på laddbara bilar. Målet för Kia i Sverige är att alla nya Kia-bilar som säljs år 2024 ska vara laddbara.

Kia har i dag ett stort utbud av laddbara bilar och den elektrifierade Kia Niro-familjen är Sveriges mest sålda bilmodell till privatpersoner. Dessutom har den sjusitsiga familje-suven Kia Sorento Plug-In Hybrid med fyrhjulsdrift och låga 38 g/km CO2 blivit populär bland annat tack vare hög säkerhet, prisbelönt design och lång räckvidd på el.

Ultrasnabb laddning

Samtidigt som intresset för laddbara bilar ökar lanserar nu Kia nya spännande modeller helt framtagna för eldrift. En av de bilarna som redan nu är en storsäljare är nylanserade Kia EV6, den första av sju bilar som bygger på den dedikerad elbilsplattformen E-GMP.

Med ny teknik har EV6 utrustas med möjlighet till ultrasnabb laddning och lång verklig räckvidd.

Elbilen har stöd för 800 volts-teknik, vilket gör det möjligt att snabbladda batteriet från 10 till 80 procent på bara 18 minuter och 4,5 minuters laddning ger en räckvidd på 100 km.

EV6 har en räckvidd på upp till 528 kilometer på en laddning, enligt WLTP.

Fyra modeller

Samtliga versioner av EV6 – totalt fyra till antalet – på den svenska marknaden kommer med det stora batteriet på 77,4 kWh, och batteriets placering i golvet skapar rymlighet i kupén och ett platt golv för bästa komfort.

Kia EV6 släpps först i tre olika versioner: EV6, EV6 Plus och GT Line och i slutet av nästa år kommer en fjärde version – toppmodellen Kia EV6 GT. Den sistnämnda är fyrhjulsdriven med dubbla elmotorer – en på fram- och en på bakaxeln. Kia EV6 GT har sammanlagt 585 hästkrafter. 0 till 100 km/h klaras av på 3,5 sekunder och topphastigheten anges till 260 km/h.

Och som alla bilar från Kia ingår sju års nybilsgaranti, som även gäller EV-batteriet.

Detta påverkar naturligtvis också andrahandsvärdet för en elbil positivt. Garantin är bunden till bilen och övergår till nästa ägare om man väljer att sälja sin elbil under garantiperioden.

Så ska Kia lyckas ställa om till laddbara bilar till 2024

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?