Annons

Räntor och valutor: USA-räntor vänder svagt uppåt

De amerikanska marknadsräntorna har vänt svagt uppåt efter svensk stängning på tisdagen, då riskaptiten hölls tillbaka av oro för Spanien och anti-japanska protester i Kina.

Ytterligare en faktor som bidrog till att hålla nere USA-räntorna på tisdagskvällen var, enligt Bloomberg News, att Fed-chefen i Richmond, Jeffrey Lacker sagt att centralbanken kanske inte kommer att kunna få ned arbetslösheten snabbt.

Jeffrey Lacker upprepade även sitt budskap om att mer penningpolitisk lättnad ökar risken för inflation. Han varnade också för att studentlån har kännetecknen av en "kreditboom" och att många studenter kommer att ångra att de tagit dem. Alltför stora studentlån är en potentiell "tragedi", enligt Fed-chefen.

Kollegan William Dudley, Fed-chef i New York, sade att Federal Reserves nya stimulanser är avgörande för att lyfta en "oacceptabelt långsam" förbättring i den ekonomiska tillväxten.

"I frånvaro av ytterligare penningpolitisk lättnad drog jag slutsatsen att tillväxten skulle förbli alltför dämpad de kommande åren för att kunna göra något åt den lediga kapacitet som fortfarande finns efter den stora recessionen", sade han.

Enligt William Dudley skulle arbetslösheten då förbli oacceptabelt hög, med ekonomiska risker som väger över åt nedsidan.

Han sade att det faktum att Fed kopplar sina köp närmare ekonomiska utfall understryker deras beslutsamhet att generera den sorts återhämtning som kommer att leverera en snabbare framgång mot maximal sysselsättning i förhållande till prisstabilitet.

Ali Jalai, räntehandlare vid Scotiabank i Singapore, sade till Bloomberg News att den amerikanska ekonomin kämpar och att han inte riktigt kan se skäl för att sälja Treasuries (amerikanska statspapper).

I onsdagens asiatiska handel har USA-räntorna tickat uppåt, med en extra liten skjuts efter Bank of Japans räntebesked. Tidigt på onsdagsmorgonen är den amerikanska tvåårsräntan oförändrad på 0,25 procent, medan tioårsräntan är upp 4 punkter till 1,82 procent, från svensk stängning på tisdagen.

I eftermiddag publiceras siffror över bostadsbyggandet samt försäljningen av befintliga bostäder i augusti. Den förra väntas visa en ökning med 2,8 procent och den senare en ökning med 2,0 procent, enligt Bloomberg News enkäter bland analytiker.

Japanska räntor pekade svagt nedåt efter Bank of Japans räntebesked.

Styrräntan lämnades, som väntat, oförändrad i ett intervall på 0,00 till 0,10 procent, men samtidigt beslutade BOJ att utöka sin fond för tillgångsköp till 55.000 miljarder yen, från tidigare 45.000 miljarder yen, samt att utöka tillgångs- och kreditfaciliteten med 5.000 miljarder yen till 80.000 miljarder yen.

Samtidigt beslutades att behålla kreditfaciliteten för företag på 25.000 miljarder yen och de månatliga obligationsköpen bibehålls på 1.800 miljarder yen.

BOJ skriver i ett uttalande att åtgärderna vidtas för att försäkra att ekonomin uppnår prisstabilitet och för att försäkra uthållig tillväxt.

Centralbanken skriver att de bedriver en kraftful penningpolitisk lättnad och att de kommer att fortsätta med det.

Samtidigt nedgraderar BOJ sin bedömning av Japans ekonomi eftersom den globala ekonomin har rört sig djupare in i en inbromsningsfas och den japanska ekonomiska uppgången har tagit en paus.

Kinas utländska direktinvesteringar minskade 1,4 procent i augusti, och enligt ett uttalande från centralbankschefen Zhou Xiaochuan i bankens tidning Financial News, är nedåttrycket på ekonomin fortfarande "relativt stort" och den externa omgivningen är "grym". Enligt uttalandet kommer centralbanken att hålla fast vid en kontinuerlig penningpolitik och göra mer effektiva och riktade justeringar.

På valutamarknaden försvagades yenen mot dollarn efter räntebeskedet från BOJ och dollarn handlas nu strax under 79-strecket.

Euron är samtidigt stabil mot dollarn kring 1:306.

Kronan har under natten varit stabil mot dollarn och är marginellt starkare mot euron.

Onsdagens makroagenda är tunn, med byggproduktion för juli från euroområdet, protokoll från Bank of Englands senaste räntemöte samt en portugisisk växelemission som enda kända punkter.

Onsdag kl 06.05 (tisdag kl 16.15)
USD/SEK 6:5603 (6:5614) EUR/USD 1:3051 (1:3056)
EUR/SEK 8:5617 (8:5670) USD/JPY 78:96 (78:63)
Jp obl 2 0,10 (0,10) Jp obl 10 0,81 (0,82)
Ty obl 2 0,08 (0,08) Ty obl 10 1,64 (1,62)
US obl 2 0,25 (0,25) US obl 10 1,82 (1,78)

Innehåll från XledgerAnnons

Experten: Så samlar du all data – och ökar lönsamheten

Allt på samma ställe, högre effektivitet – och ökad lönsamhet.

Här är expertens bästa råd för att lyfta företaget.

– Med rätt underlag kan du snabbare ta beslut och framför allt ta rätt beslut, säger Thomas Falk, vd hos molnbaserade affärssystemet Xledger.

Få kontroll och översikt över din verksamhet med ett affärssystem i molnet

Hur många system har ni på företaget? Ett för HR, ett annat för ekonomi, ett tredje för tidsrapportering och ett fjärde för CRM?

– En del vill inte lägga alla ägg i samma korg, men har du inte behov av superspecialiserade system för just din industrivertikal, går det absolut att samla all nödvändig och relevant data i samma affärssystem, säger Thomas Falk och fortsätter:

– I de fall man ändå behöver olika affärskritiska plattformar tror jag på en modell där dessa kan prata med varandra. Då får man leva med att vissa delar kanske inte kan skräddarsys exakt, men allt är ändå molnbaserat.

Enligt honom har just molnbaserade affärssystem stora fördelar mot andra varianter:

– Jag talar i egen sak, men du kan alltid lita på datan. Du har alltid rätt data och du kommer snabbt åt den. Vi gillar ordet realtid och det är precis vad du får. Vi har kunder vars bokslutsprocesser gått från sju-åtta dagar till en-två. Du kan agera på ett helt annat sätt.

Thomas Falk är vd hos molnbaserade affärssystemet Xledger.
Thomas Falk är vd hos molnbaserade affärssystemet Xledger.

Den digitala hotbilden mot företag och organisationer är ett annat argument för molnbaserade system, anser Falk:

– Det pratas mycket om säkerhet idag, med rätta. En äkta molnlösning har stora fördelar gällande säkerheten. Det är kraftfulla hårdvarusystem som i princip aldrig går ner och vi har flera höga säkerhetscertifieringar.

Dessutom tillkommer kostnader för säkerhet och IT om du själv ska ansvara för. Det är en kännbar post i utgifterna som man slipper, säger han.

En annan fördel är att manuellt redovisningsarbete kan automatiseras, påpekar Thomas:

– Många manuella processer, som fakturering, är bortbyggda. Det kan AI ta hand om. Istället kan medarbetarna titta på trendanalyser, förstå verksamheten bättre och i slutändan få ett effektivare företag, säger han och lägger till:

– Det är svårt att sätta exakta siffror, men vi har kunder som kunnat sänka sina kostnader med 20-30 procent inom de här områdena tack vare automatiseringen.

I slutändan kokas valet av affärssystem ner i kronor och ören – där har Xledger ytterligare fördelar mot andra, menar Falk:

– Det är fördelarna med skalbaret som avgör. Du får allt i samma databas, en hög grad av automatisering och AI, det är lätt att skapa insikter och rapporter. Det är ett modernt och högeffektivt system med en ärlig affärsmodell, du betalar bara för det du använder. Och behöver du skala upp eller ner så går det enkelt att lösa.

Varför väljer företag Xledgers system, tror du?

– När vi frågar nya kunder om anledningarna till att byta system återkommer nästan alltid tre huvudargument: Effektivisering, digitalisering, modernisering. Därefter listar många kostnad och säkerhet. Personligen tycker jag alla punkterna väl sammanfattar det Xledger vill stå för.

Allt i ett system – läs mer om Xledger här

 

Mer från Xledger

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xledger och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera