1515

Därför rusar guldpriset<br />

Guldpriset har stigit till de högsta nivåerna på sju månader. Bakom ligger den senaste tidens besked om nya stimulanser från världens tyngsta centralbanker.

Guld kostade på onsdagseftermiddagen 1.772 dollar per troy uns. Det är det högsta priset sedan februari. Bara den senaste månaden har priset stigit 157 dollar eller 8,8 procent.På torsdagen föll priset tillbaka något men noteringen 1.759 dollar är fortfarande klar över de nivåer som gällt sedan i vintras.

Bakom rusningen ligger den senaste tidens besked om penningpolitiska lättnader, bland annat i form av stödköp. Såväl ECB som Federal Reserve har annonserat nya åtgärder. Och natten till onsdag var det Bank of Japans tur att lansera utökade stödköp. Därmed har världens tre största centralbanker dragit i gång en ny våg av stimulans.

Med centralbanker som låter sedelpressarna gå ökar risken för framtida inflation och då är guld en klassisk tillflyktsort.

”Guld får ett lyft av allt som är någon form av kvantitativa lättnader. Vid någon punkt kommer vi att få se vinsthemtagningar men uppåttrenden kommer att fortsätta”, säger Bernard Sin, ansvarig för valuta- och metallhandeln på guldhandlaren MKS Finance, till nyhetsbyrån Bloomberg.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?