Hoppa till innehållet

Annons

USA-börser: Blandade
rörelser i starten

New York-börserna handlades ned något i inledningen av tisdagshandeln men arbetade sig långsamt upp.

Dow Jones Industrial Average var oförändrat på 13.554 klockan 16.50, medan det bredare S&P 500 backade 0,2 procent till 1.458. Nasdaq Composite var ned 0,1 procent på 3.174.

Sentimentet präglades av både positiva och mer negativa signaler. Till de sistnämnda hörde att räntan för på måndagen utauktionerade spanska obligationer översteg 6 procent för första gången sedan den tyska författningsdomstolens viktiga beslut förra veckan om att godkänna ECB-stödköp. Enligt den belgiska ECB-rådsledamoten Luc Coene måste Spanien eventuellt förmås söka nödhjälp om räntorna fortsätter att stiga.

Om Europaoro åter tynger kunde det på plussidan noteras att stämningsläget bland amerikanska husbyggare tycks ha stigit i september jämfört med i augusti: det så kallade NAHB, det nordamerikanska husbyggnadsindexet, hamnade på 40 jämfört med 37 i augusti, medan förväntansbilden låg på 38 enligt Bloomberg. Alla värden under 50 tyder dock på att byggarna ser mörkt på framtidsutsikterna.

Inför USA-öppning visade amerikansk statistik att det säsongsrensade underskottet i den amerikanska bytesbalansen uppgick till 117,4 miljarder dollar under andra kvartalet. Analytiker hade räknat med ett underskott på 125,0 miljarder.

Från en marknadsaktör hördes visst missnöje med Europa:

"Vi väntar på att marknaden ska plana ut och hålla sig på nuvarande nivå tills det amerikanska valet (den 6 november). Europa är ett överhäng som fortfarande tynger ned den amerikanska marknaden. Deras skuldkris hanteras ju inte, det är plåster här och där, och det drar ned oss", sade en något uppgiven fondförvaltare, Thomas Nyheim vid Christiana Trust i Wilmington. Delaware, till Bloomberg News.

Måndagens riskfrånvända sektormönster har fått ge vika för en mer blandad bild på tisdagen, där konsumentvaror samt olja och gas var i topp på Dow Jones, medan telekom, finans och råvaror var i botten. Coca-Cola var bästa bolag, 1,3 procent upp, och Bank of America på minus 1,1 låg sämst på storbolagsindex.

På rapportfronten var Fedex 1,9 procent lägre sedan bolaget lämnat en prognos för helårsresultatet som inte lyckades infria förväntningarna på Wall Street.

Det som drar ned resultatprognosen är enligt bolaget att internationella kunder håller igen och därför inte unnar sig snabbare och därmed dyrare transporter. Även amerikaner använder expressfrakt i lägre utsträckning enligt Fedex, som äger världens största flotta av fraktflygplan.

Dole avancerade 0,7 procent sedan det avtalat om försäljning av sin färdigmatsenhet samt även delar av bolagets asiatiska verksamhet för sammanlagt 1,7 miljarder dollar. Kapitalet ska användas till att betala av skulder.

På obligationsmarknaden gick räntan på den amerikanska tioåringen ned 5 punkter till 1,79 procent.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera