1515

USA-börser: Blandade <br />rörelser i starten<br />

New York-börserna handlades ned något i inledningen av tisdagshandeln men arbetade sig långsamt upp.

Dow Jones Industrial Average var oförändrat på 13.554 klockan 16.50, medan det bredare S&P 500 backade 0,2 procent till 1.458. Nasdaq Composite var ned 0,1 procent på 3.174.

Sentimentet präglades av både positiva och mer negativa signaler. Till de sistnämnda hörde att räntan för på måndagen utauktionerade spanska obligationer översteg 6 procent för första gången sedan den tyska författningsdomstolens viktiga beslut förra veckan om att godkänna ECB-stödköp. Enligt den belgiska ECB-rådsledamoten Luc Coene måste Spanien eventuellt förmås söka nödhjälp om räntorna fortsätter att stiga.

Om Europaoro åter tynger kunde det på plussidan noteras att stämningsläget bland amerikanska husbyggare tycks ha stigit i september jämfört med i augusti: det så kallade NAHB, det nordamerikanska husbyggnadsindexet, hamnade på 40 jämfört med 37 i augusti, medan förväntansbilden låg på 38 enligt Bloomberg. Alla värden under 50 tyder dock på att byggarna ser mörkt på framtidsutsikterna.

Inför USA-öppning visade amerikansk statistik att det säsongsrensade underskottet i den amerikanska bytesbalansen uppgick till 117,4 miljarder dollar under andra kvartalet. Analytiker hade räknat med ett underskott på 125,0 miljarder.

Från en marknadsaktör hördes visst missnöje med Europa:

"Vi väntar på att marknaden ska plana ut och hålla sig på nuvarande nivå tills det amerikanska valet (den 6 november). Europa är ett överhäng som fortfarande tynger ned den amerikanska marknaden. Deras skuldkris hanteras ju inte, det är plåster här och där, och det drar ned oss", sade en något uppgiven fondförvaltare, Thomas Nyheim vid Christiana Trust i Wilmington. Delaware, till Bloomberg News.

Måndagens riskfrånvända sektormönster har fått ge vika för en mer blandad bild på tisdagen, där konsumentvaror samt olja och gas var i topp på Dow Jones, medan telekom, finans och råvaror var i botten. Coca-Cola var bästa bolag, 1,3 procent upp, och Bank of America på minus 1,1 låg sämst på storbolagsindex.

På rapportfronten var Fedex 1,9 procent lägre sedan bolaget lämnat en prognos för helårsresultatet som inte lyckades infria förväntningarna på Wall Street.

Det som drar ned resultatprognosen är enligt bolaget att internationella kunder håller igen och därför inte unnar sig snabbare och därmed dyrare transporter. Även amerikaner använder expressfrakt i lägre utsträckning enligt Fedex, som äger världens största flotta av fraktflygplan.

Dole avancerade 0,7 procent sedan det avtalat om försäljning av sin färdigmatsenhet samt även delar av bolagets asiatiska verksamhet för sammanlagt 1,7 miljarder dollar. Kapitalet ska användas till att betala av skulder.

På obligationsmarknaden gick räntan på den amerikanska tioåringen ned 5 punkter till 1,79 procent.


Innehåll från ImpactfondenAnnons

Här är fonden som ger investerare en möjlighet att finansiera omställningen till hållbarhet

Magnus Rosén, förvaltare av Impactfonden och Marko Rado, assisterande fondförvaltare.
Magnus Rosén, förvaltare av Impactfonden och Marko Rado, assisterande fondförvaltare.

FN:s klimatpanel pekar tydligt på ett brådskande behov av att ställa om till långsiktig hållbarhet och begränsa den globala uppvärmningen. 

Nu lanseras Impactfonden – en högräntefond – som finansierar utvalda företags önskan att bedriva hållbara verksamheter och projekt.

Läs mer om Impactfonden 

Idag arbetar många företag aktivt med hållbarhet, men det räcker inte. Magnus Rosén, förvaltare av Impactfonden, menar att en viktig väg framåt är att öka finansieringen av hållbara projekt och verksamheter – men minska den för fossilindustrin och kravställa den för byggindustrin. 

– Byggindustrin står för cirka 38 procent av globala koldioxidutsläpp. Att via kravställd finansiering hjälpa de bolag som vill förändra detta och agera hållbart är centralt för fonden – även om det bara blir som en droppe i havet, säger han.

Hållbara obligationer ska finansiera projekt och verksamheter med positiv påverkan på miljö och samhälle och i förlängningen även klimatet. 

– Fonden investerar i företag med långsiktiga och ansvarsfulla ägare som vill vara med att driva på en hållbar utveckling, säger Magnus. 

Sker via obligationslån

Fonden följer de FN-stödda PRI-riktlinjerna och beaktar de 17 Globala Hållbarhetsmålen varav en utvald grupp av dessa som hållbara samhällen och energi, jämlikhet och välbefinnande premieras. Alla investeringar följer praxis för ESG. 

– Investeringarna sker via obligationslån till stora och företrädelsevis börsnoterade företag, där kapitalet ska användas i hållbara projekt och verksamheter. Följer företagen inte lånevillkoren ska lånen återbetalas eller innehaven avyttras, säger Marko Rado, assisterande fondförvaltare. 

Marko berättar att fonden handlas på alla fondplattformar och via PAM Capital som är det förvaltande bolaget. Fonden har relativt fria placeringsregler gällande ratingbetyg men inte avseende företagens ambitioner att bidra till hållbarhet! 

– Impactfonden är öppen för alla som söker ett hållbart investeringsalternativ där avsikten är att göra investeringar för framtiden, avslutar han.

Läs mer om PAM Capital   

Historiskt förvaltningsresultat är ingen garanti för framtida avkastning och de pengar som investeras i fonden - efter att investerare tagit del av fondbestämmelserna - kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka investerat kapital.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Impactfonden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?