1515

Stockholmsbörsen: Fortsatt ned<br />

Stockholmsbörsen tappade viss mark, liksom övriga Europa, med cykliskt i botten på tisdagen. SSAB fortsatte måndagens reträtt.

"De politiska oroligheterna i Asien fortsätter och sentimentet är fortsatt dämpat. Efter nedgång i USA handlades aktier lägre i Asien under natten och detta har fortsatt i Europa", skriver Nomura i ett marknadsbrev på tisdagen.

Stockholmsbörsens OMXS30-index hade tappat 0,6 procent till indexnivån 1.101,3, kring klockan 13.35. Omsättningen uppgick då till 5,3 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

I Europa var samtidigt FTSE, CAC, DAX och Euro Stoxx mellan 0,6 och 0,9 procent ned.

SSAB fortsatte reträtten efter måndagsmorgonens vinstvarning. Bolagets A-aktie tappade 3,1 procent till 51:40 kronor. Nordea har sänkt rekommendationen för SSAB till sälj, från tidigare behåll, med nedskruvad riktkurs till 50 kronor, från tidigare 60 kronor.

Boliden, SKF, ABB, Alfa Laval och Scania var samtliga mellan 1,4 och 2,0 procent lägre. Volvo tappade 1,3 procent, koncernens totala lastbilsleveranser sjönk enbart med 4 procent i augusti, jämfört med samma period förra året. Analytikernas förväntningar låg i snitt på -6 procent, enligt SME Direkt. Dock var spannet i förväntningarna stort.

Swedish Match lyfte 2,5 procent till 270:40 kronor. Bank of America Merrill Lynch har lagt till snusjätten på sin "Europe 1"-lista. Nomura har höjt sin riktkurs för aktien till 285 kronor, från 275 kronor, med upprepad rekommendation köp.

Lundin Petroleum steg 0,6 procent till 160:80 kronor. Danske Markets har tagit upp bevakning av oljebolaget med rekommendationen köp och riktkursen 195 kronor.

Stora Enso tappade 3,5 procent till 43:56 kronor. Bolaget har tecknat ett avtal med Packages of Pakistan om att etablera ett samriskföretag som ska få namnet Bulleh Shah Packaging. Det är framför allt den snabbt växande marknaden för mejeriförpackningar som lockar, sade Mats Nordlander, chef för Storas affärsområde Renewable Packaging till Direkt.

Lucara Diamond retirerade runt 10 procent. Bolaget sålde sammantaget 4.657 karat diamanter i sin senaste auktion, vilket totalt inbringade 1,51 miljoner dollar. Tidigare uppgav bolaget att det planerade att sälja cirka 45.000 karat vid detta försäljningstillfälle.

På makrofronten har spänningarna mellan Kina och Japan fortsatt att tillta. I Asienhandeln bidrog detta till ett allmänt något sämre riskklimat. Exempelvis föll den japanska klädjätten Fast Retailing 7 procent på tisdagen, på grund av protester har bolaget tvingats stänga 42 stycken Uniqlo-butiker i Kina.

Det tyska ZEW-indexet för september visade att investerarkollektivet såg något mindre pessimistiskt på utsikterna för såväl den tyska ekonomin som för andra stora ekonomier än de gjorde i augusti. Men samtidigt hade nulägesbedömningen sjunkit ytterligare för samtliga regioner.

Spanien lyckades fortsatt bra med att sälja långa statsskuldväxlar på förmiddagen. Spanien sålde växlar med 12 och 18 månaders löptid för 4,6 miljarder euro, något över avsedd volym, och kunde glädja sig åt lägre räntor än vid motsvarande auktioner i augusti.

På andra sidan Atlanten ligger störst fokus på bytesbalans för andra kvartalet, klockan 14.30, och NAHB husmarknadsindex för september, klockan 16.00. NAHB-index väntas ha stigit till 38 från 37, medan bytesbalansen bedöms ha uppgått till -125 miljarder dollar det andra kvartalet.

"NAHB kommer förhoppningsvis att visa på ytterligare förbättring i sentimentet inom sektorn. Huruvida denna trend är hållbar i ljuset av bredare konjunkturtrend och överhängande finanspolitiska utmaningar är alltjämt ett spörsmål", skriver Deutsche Bank i ett marknadsbrev.

USA-terminerna var svagt ned, strax efter lunchtid.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?