Annons

Stockholmsbörsen: Fortsatt ned

Stockholmsbörsen tappade viss mark, liksom övriga Europa, med cykliskt i botten på tisdagen. SSAB fortsatte måndagens reträtt.

"De politiska oroligheterna i Asien fortsätter och sentimentet är fortsatt dämpat. Efter nedgång i USA handlades aktier lägre i Asien under natten och detta har fortsatt i Europa", skriver Nomura i ett marknadsbrev på tisdagen.

Stockholmsbörsens OMXS30-index hade tappat 0,6 procent till indexnivån 1.101,3, kring klockan 13.35. Omsättningen uppgick då till 5,3 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

I Europa var samtidigt FTSE, CAC, DAX och Euro Stoxx mellan 0,6 och 0,9 procent ned.

SSAB fortsatte reträtten efter måndagsmorgonens vinstvarning. Bolagets A-aktie tappade 3,1 procent till 51:40 kronor. Nordea har sänkt rekommendationen för SSAB till sälj, från tidigare behåll, med nedskruvad riktkurs till 50 kronor, från tidigare 60 kronor.

Boliden, SKF, ABB, Alfa Laval och Scania var samtliga mellan 1,4 och 2,0 procent lägre. Volvo tappade 1,3 procent, koncernens totala lastbilsleveranser sjönk enbart med 4 procent i augusti, jämfört med samma period förra året. Analytikernas förväntningar låg i snitt på -6 procent, enligt SME Direkt. Dock var spannet i förväntningarna stort.

Swedish Match lyfte 2,5 procent till 270:40 kronor. Bank of America Merrill Lynch har lagt till snusjätten på sin "Europe 1"-lista. Nomura har höjt sin riktkurs för aktien till 285 kronor, från 275 kronor, med upprepad rekommendation köp.

Lundin Petroleum steg 0,6 procent till 160:80 kronor. Danske Markets har tagit upp bevakning av oljebolaget med rekommendationen köp och riktkursen 195 kronor.

Stora Enso tappade 3,5 procent till 43:56 kronor. Bolaget har tecknat ett avtal med Packages of Pakistan om att etablera ett samriskföretag som ska få namnet Bulleh Shah Packaging. Det är framför allt den snabbt växande marknaden för mejeriförpackningar som lockar, sade Mats Nordlander, chef för Storas affärsområde Renewable Packaging till Direkt.

Lucara Diamond retirerade runt 10 procent. Bolaget sålde sammantaget 4.657 karat diamanter i sin senaste auktion, vilket totalt inbringade 1,51 miljoner dollar. Tidigare uppgav bolaget att det planerade att sälja cirka 45.000 karat vid detta försäljningstillfälle.

På makrofronten har spänningarna mellan Kina och Japan fortsatt att tillta. I Asienhandeln bidrog detta till ett allmänt något sämre riskklimat. Exempelvis föll den japanska klädjätten Fast Retailing 7 procent på tisdagen, på grund av protester har bolaget tvingats stänga 42 stycken Uniqlo-butiker i Kina.

Det tyska ZEW-indexet för september visade att investerarkollektivet såg något mindre pessimistiskt på utsikterna för såväl den tyska ekonomin som för andra stora ekonomier än de gjorde i augusti. Men samtidigt hade nulägesbedömningen sjunkit ytterligare för samtliga regioner.

Spanien lyckades fortsatt bra med att sälja långa statsskuldväxlar på förmiddagen. Spanien sålde växlar med 12 och 18 månaders löptid för 4,6 miljarder euro, något över avsedd volym, och kunde glädja sig åt lägre räntor än vid motsvarande auktioner i augusti.

På andra sidan Atlanten ligger störst fokus på bytesbalans för andra kvartalet, klockan 14.30, och NAHB husmarknadsindex för september, klockan 16.00. NAHB-index väntas ha stigit till 38 från 37, medan bytesbalansen bedöms ha uppgått till -125 miljarder dollar det andra kvartalet.

"NAHB kommer förhoppningsvis att visa på ytterligare förbättring i sentimentet inom sektorn. Huruvida denna trend är hållbar i ljuset av bredare konjunkturtrend och överhängande finanspolitiska utmaningar är alltjämt ett spörsmål", skriver Deutsche Bank i ett marknadsbrev.

USA-terminerna var svagt ned, strax efter lunchtid.

Innehåll från EKNAnnons

Analytiker: ”Här finns ett guldläge för svenska leverantörer”

André Lundvall, landriskanalytiker på EKN, Exportkreditnämnden pekar ut flera lovande marknader i Latinamerika – bland annat Peru.
André Lundvall, landriskanalytiker på EKN, Exportkreditnämnden pekar ut flera lovande marknader i Latinamerika – bland annat Peru.

Länder i den så kallade Stillahavsalliansen spelar en nyckelroll i den pågående gröna omställningen. Där finns även goda möjligheter för svenska exportbolag att ta ett kliv framåt.

Så kan du få hjälp att bankfinansiera din internationella satsning 

Det menar André Lundvall, landriskanalytiker på EKN, Exportkreditnämnden. Han pekar ut flera lovande marknader i Latinamerika och de branscher som har särskilt mycket att hämta.

Hur tror du att svensk export till Latinamerika kommer att utvecklas de kommande åren?

– Just nu är den globala konjunkturen vad den är. Vi har sett en årslång nedgång i tillväxten och det påverkar alla regioner världen över. Trots det finns potential för Latinamerika att utvecklas starkt de kommande åren och bli en spännande partner för svensk export.

Vad beror det på?

– De latinamerikanska ekonomierna är i mångt och mycket beroende av råvarupriser. Nu kan man vänta sig att råvarupriserna är fortsatt höga ett par år framåt och det är positivt. Marknaderna här kan också få ett lyft av trenden mot ökad regionalisering, i och med att de nu kan locka företag från USA som tidigare har haft produktion i exempelvis Kina.

Vilka marknader kan vara intressanta om man vill börja exportera till Latinamerika?

– I dag mottar Brasilien en tredjedel av den svenska exporten till Latinamerika, men jag tycker att man kan ta avstamp i den så kallade Stillahavsalliansen som består av Mexiko, Peru, Colombia och Chile. Likt Sverige är de mindre ekonomier i en global värld. De är därför handelsfrämjande och relativt öppna ekonomier.

Finns det någon bubblare med hög potential bland marknaderna i regionen?

– Ecuador är den marknad i regionen som har har vuxit mest för EKN i procentuella termer de senaste åren. Svenska företag exporterar bland annat kartong och papper till deras livsmedelsindustri som blir förpackningar till bananer, blommor, skaldjur och så vidare. Ecuador har egentligen ett svagt makroekonomiskt ramverk och en affärsmiljö med förbättringspotential, men de affärer som EKN stöttar fungerar mycket bra. Troligtvis är det kopplat till att de svenska bolagens kunder exporterar produkterna vidare till omvärlden och därför är oberoende av den svagare inhemska marknaden.

För vilka svenska branscher kan Latinamerika vara särskilt intressant?

– Bolag inom gruvindustrin och deras underleverantörer har mycket att hämta här. Latinamerika har nämligen mycket stora reserver av nyckelråvaror kopplade till den pågående gröna omställningen – Chile och Peru sitter exempelvis på 60 procent av jordens kopparreserver. I detta finns ett guldläge för svenska leverantörer till gruvsektorn som har expertis inom hållbar gruvteknik. De kan bidra till att driva omställningen på sätt som är hållbara för både klimatet och för dem som berörs av gruvverksamheten på plats.

De senaste åren har vi sett gott om svajande valutakurser. Kan det komma att påverka den svenska exporten till Latinamerika?

– Ja, i alla fall indirekt. Dollarn har stärkts ordentligt sedan början av 2020 och den brasilianska realen har till exempel försvagats med 30 procent mot den. Eftersom utländska affärer regelmässigt görs i dollar eller euro – och mycket görs på avbetalning – har utvecklingen varit väldigt kostsam för lokala importörer. Framåt tror jag att allt fler köpare kommer att efterfråga finansiering i lokal valuta för att undvika en liknande situation. Det är något som EKN kan hjälpa exportörer med att erbjuda, vilket kan göra det än mer attraktivt att välja svenska leverantörer.

Finansiera nästa steg på din tillväxtresa med EKN:s garantier

 

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera