Hoppa till innehållet

Annons

Råvaror: Oljan faller tungt

Råoljepriset fortsatte ned på tisdagens förmiddagshandel efter en kraftig nedgång på måndagen. Bas- och ädelmetallerna följde färg, där nedgångarna hänvisades till vinsthemtagningar från förra veckans starka uppgångar.

Brent-oljan i första terminsposition noterades ned 0,49 dollar till 113,30 dollar per fat, medan WTI-oljan hade backat 0,51 dollar till 96,11 dollar klockan 11.40.

På måndagskvällen rasade priset på WTI och Brent plötsligt cirka 3 dollar utan någon direkt förklaring varför. Nu på tisdagen finns fortfarande inga tydliga förklaringar på vad som hände.

Enligt handlare som Reuters har talat med var de stora prisnedgångarna inte drivna av fundamenta, utan triggades troligen av låg handelsvolym på grund av den judiska helgdagen, nedgångar på aktiemarknaden samt spekulation om en möjlig frigöring av amerikanska strategiska lager.

"Huruvida detta skulle vara en försäljning som var fundamentalt driven... liten chans. Jag kan inte tänka mig det. Detta var helt enkelt många människor som gjorde samma sak under samma tid, de agerade på rykten om ett frigörande av strategiska lager, och adderar du det till svaga aktiemarknaden och euron får den perfekta stormen", sade Jim Ritterbusch vid Ritterbusch & Associates till Reuters.

Enligt vad CNBC rapporterade var nedgången "tekniskt" betingad, att flera aktörer sålde samtidigt av algoritmbaserade skäl.

CME Group som driver Nymex där WTI handlas uppgav samtidigt att de inte hade märkt av några tekniska problem i samband med att priserna sjönk på olja, gas och eldningsolja, enligt talesmannen Chris Grams. Commodity Futures Trading Commission, CFTC, har inlett en undersökning i ärendet.

Noterbart är att råoljan fortfarande inte har återhämtat sig från tappet, investerare verkar se rimliga prisnivåer.

Vita Huset klargjorde också att man inte har ändrat sin position vad gäller de amerikanska strategiska oljelagren och att "alla alternativ är kvar på bordet", enligt talesmannen Jay Carney.

På tisdagskvällen publicerar American Petroleum Institute sin inofficiella rapport över de amerikanska råoljelagren. Inför energidepartementets rapport på onsdagen väntas råoljelagren ha stigit med 1,0 miljoner fat, medan bensin- och destillatlagren spås ha ökat med 1,5 respektive 1,0 miljoner.

Samtidigt fortsätter protesterna mot den amerikanska nidfilmen i muslimska länder att stötta oljepriserna, och konflikten mellan Iran och Väst sätter också sin prägel.

Basmetallmarknaden i London fortsatte att präglas av vinsthemtagningar, och kopparns tremånaderstermin noterades vid lunchtid ned 71 dollar till 8.230 dollar per ton. Zinkpriset hade samtidigt tappat 17 dollar till 2.072.

"Marknaden verkar vara försiktig, och fokuserar återigen på de nuvarande förhållandena på marknaden - i synnerhet oro över Kinas fastighetsmarknad", skrev ANZ Banking Group i ett marknadsbrev.

Statistik visade under morgonen att priser på nya hem i Kina föll i augusti i 19 av 70 städer jämfört med juli. Motsvarande utfall föregående månad var nio städer.

Järnmalmspriset fortsatte att återhämta sig på måndagen. Spotpriset på järnmalm vid Tianjin-hamnen i Kina, ett benchmarkpris för marknaden, noterades på 105,10 dollar per ton, den högsta nivån sedan 21 augusti. Därmed har priset återhämtat sig drygt 20 procent sedan bottennoteringen för knappt två veckor sedan.

Guldet var ned 5 dollar till knappt 1.757 dollar per uns, medan silver var ned 0,12 dollar till 34,085 dollar.

"Marknaden har stigit kraftigt i spåren av ECB:s obligationsköpserbjudande, kinesiska infrastruktursatsningar och Feds QE3, så vi är inte överraskade att se priserna konsolideras. Ytterligare vinsthemtagning verkar vara på gång", skrev William Adams, analytiker vid Fastmarkets, i en rapport citerad av Bloomberg News.

Noteringar klockan 11.40:
Råolja (pris/fat):

WTI, första termin -0:51 USD 96:11
Brent, första termin -0:49 USD 113:30
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin):

Koppar -71 USD 8.230
Zink -17 USD 2.072
Aluminium -18 USD 2.149
Nickel -299 USD 17.921
Bly -17 USD 2.241
Tenn -395 USD 21.200
Ädelmetaller (pris/uns, spot):

Guld -4:90 USD 1.756:55
Silver -0:12 USD 34:085
Jordbruksråvaror (pris/pund, majtermin):

Bomull +0:0054 USD 0:7587

Innehåll från Luleå Tekniska UniversitetAnnons

Vi behöver ett helt nytt systemtänk kring dagvatten

Maria Viklander, ämnesprofessor i VA-teknik och ansvarig för forskning inom VA-teknik.
Maria Viklander, ämnesprofessor i VA-teknik och ansvarig för forskning inom VA-teknik.

Ökande vattenbrist och allt fler översvämningar tillsammans med en allt högre belastning på vår miljö innebär att vi måste tänka om när det gäller vattenhantering. Luleå tekniska universitet koordinerar två kunskapscenter, Drizzle och Dag&Nät, som har utgångspunkt i samhällets behov, hållbarhet och klokt resursutnyttjande. 

Vattenbrist och översvämningar är inte längre ett problem som endast finns på andra sidan jorden, utan något som även påverkar oss i Sverige. Med en ökande medvetenhet om dessa problem blir det allt tydligare att vi måste tänka om när det gäller hanteringen av vårt vatten.

– Historiskt har vi i Sverige länge haft god tillgång till vatten med bra kvalitet. Men nu när vatten är en bristvara även här, måste vi våga ändra vårt beteende och de lösningar och system som ska bidra till omställningen. Det är kanske inte nödvändigt att spola våra toaletter med rent dricksvatten, till exempel, säger Maria Viklander, ämnesprofessor i VA-teknik och ansvarig för forskning inom VA-teknik.

Läs mer om VA-teknik här 

VA-teknik vid Luleå tekniska universitet ligger i frontlinjen av forskning om dagvatten. Mycket tack vare de två kunskapscentren, Drizzle och Dag&Nät, som bland annat fokuserar på metoder och system som kan hjälpa oss att återanvända vatten och samtidigt minska vattenförbrukningen och energikostnaderna.

Läs mer om Drizzle här 

– Vi behöver få en ny helhetssyn på systemnivå för att kunna hantera vatten på ett mer hållbart vis. Det innebär bland annat att betrakta dagvatten och avloppsvatten som resurser och hitta nya användningsområden som kan ersätta användandet av dricksvatten, säger Maria Viklander.

Forskningen i både Drizzle och Dag&Nät sker i nära samverkan med privata och offentliga aktörer som kommuner, företag och branschorganisationer för att omsätta forskning och teknik i praktiken. Tillsammans levererar centren världsledande forskning inom många områden, inte minst när det kommer till åtgärder för att minimera föroreningsbelastningen på miljön samt minska risken för översvämningar i städer.

Läs mer om Dag&Nät här

– Samarbete mellan akademi, företag och kommuner är av högsta vikt för att öka relevansen och implementering av resultat, säger Maria Viklander.

Det är hög tid att vi börjar tänka på vattnet som en resurs snarare än ett problem. Meningsfullheten och framtidsaspekten i Maria Viklanders jobb är något hon värderar på ett personligt plan:

– Det händer saker, är framtidsorienterat och meningsfullt! Vi inom forskargruppen strävar efter att hitta lösningar för att ta itu med miljöutmaningarna, klimatförändringarna och vattenbristen. Förändringen börjar med oss själva, avslutar Maria.

Visste du att…

… dagvatten kan återanvändas för att minska belastningen på miljön och minska användningen av dricksvatten?

… dagvatten är ofta förorenat med skadliga ämnen och att hållbar hantering kan förbättra vattenkvaliteten i sjöar och vattendrag?

… hållbar hantering av dagvatten kan minska risken för översvämningar

Mer från Luleå Tekniska Universitet

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Luleå Tekniska Universitet och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera