1515

Råvaror: Mystiskt prisfall på olja<br />

Oljan har fortsatt ned på tisdagen efter måndagskvällens branta fall, och även basmetallerna handlas något lägre. Guld och silver har också sjunkit.
"Jag har gjort detta i 14 år och det här är den snabbaste rörelsen jag någonsin har sett", sade John Gretzinger, chef för en av USA:s största tradingfirmor till Reuters på måndagskvällen.
Foto:Hasan Jamali

Brent-oljan i första terminsposition noterades ned med 0,93 dollar till 112,86 dollar per fat, medan WTI-oljan hade backat 0,45 dollar till 96,16 dollar klockan 8.30.

 

Strax före 20.00 på måndagen föll WTI och Brent plötsligt tillbaka cirka 3 dollar utan någon direkt förklaring varför. Nu på tisdagen finns fortfarande inga tydliga förklaringar på vad som hände.

Enligt handlare som Reuters har talat med var de stora prisnedgångarna inte drivna av fundamenta, utan triggades troligen av låg handelsvolym på grund av den judiska helgdagen, nedgångar på aktiemarknaden samt spekulation om en möjlig frigöring av amerikanska strategiska lager.

"Huruvida detta skulle vara en försäljning som var fundamentalt driven... liten chans. Jag kan inte tänka mig det. Detta var helt enkelt många människor som gjorde samma sak under samma tid, de agerade på rykten om ett frigörande av strategiska lager, och adderar du det till svaga aktiemarknaden och euron får den perfekta stormen", sade Jim Ritterbusch vid Ritterbusch & Associates till Reuters.

Enligt vad CNBC rapporterade var nedgången "tekniskt" betingad, det vill säga inte utlöst av fundamentala händelser utan berodde på att flera aktörer sålde samtidigt av algoritmbaserade skäl. Dessförinnan hade tv-kanalen rapporterat om rykten om att USA:s energidepartements Strategic Petroleum Reserve skulle publicera någon sorts kommuniké.

CME Group uppgav samtidigt att de inte hade märkt av några tekniska problem i samband med att priserna sjönk på olja, gas och eldningsolja, enligt talesmannen Chris Grams.

Märkbart är att råoljan fortfarande inte har återhämtat sig från tappet.

Samtidigt fortsätter protesterna mot den amerikanska nidfilmen i muslimska länder att stötta oljepriserna, och konflikten mellan Iran och Väst sätter också sin prägel.

På basmetallmarknaden i London noterades kopparns tremånaderstermin ned 36 dollar till 8.265 dollar per ton, medan zinkpriset tappat 19 dollar till 2.2070.

"Svag efterfrågan och höga lager i Kina tynger priserna. Efter rallyt förra veckan är det ur ett tekniskt perspektiv dags för en korrektion", sade Zhang Yu, analytiker vid Yong'an Futures till Bloomberg News.

Lagren i SHFE-förråd steg 3,5 procent till 156.401 ton förra veckan och ligger 40 procent högre jämfört med för ett år sedan.

Priser på nya hem i Kina föll i augusti i 19 av 70 städer jämfört med juli. Motsvarande utfall föregående månad var nio städer.

Guldet var klockan 8.30 ned knappt 7 dollar till 1.755 dollar per uns, medan silver var ned 0,18 dollar till 34,03 dollar.

Noteringar 8.30
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin -0:45 USD 96:16:00
Brent, första termin -0:93 USD 112:86Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar -36 USD 8.265
Zink -19 USD 2.070
Aluminium -25 USD 2.142
Nickel -217 USD 18.003
Bly -18 USD 2.240
Tenn -290 USD 21.305Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld #NAMN? 1.754:68
Silver -0:18 USD 34:03:00Jordbruksråvaror (pris/pund, majtermin)
Bomull +0:0062 USD 5,274306


Innehåll från DynaMateAnnons

DynaMates uppmaning till svensk industri: ”Våga investera för framtiden”

Svensk industri har länge haft ett teknikförsprång och många av våra industriföretag är världsledande. Pandemin som resulterat i en förändring av de globala handelskedjorna samt en accelererande teknikutveckling gör att svensk industri måste agera. Det innebär att industrin måste våga prova nya lösningar för att överleva, men också för att nå hållbarhetsmålen i Agenda 2030. 

DynaMate levererar tjänster och lösningar för att bidra till en framgångsrik industri. De är själva sprungna ur ett av världens mest framgångriska produktionsbolag Scania. Med stor kunskap och välbeprövade metoder har DynaMate tagit fasta på regeringens nya industrialiseringsstrategi för att stärka industrins omställningsförmåga samt konkurrenskraft. Två av fokusområdena i strategin är Industri 4.0 och Hållbar produktion. 

– Utifrån de här två områdena har vi tittat på och utvecklat tjänster för att hjälpa svensk industri, men då gäller det såklart att företagen vågar investera i nya lösningar, säger Pär Holmgren, vd på DynaMate. 

Smarta & cirkulära lösningar 

DynaMate erbjuder bland annat olika typer av produkter och tjänster som är kopplade till AI och digitalisering av svensk industri. De är i dag även det enda företag i sin bransch som har ett partnerskap med just AI-bolag för utveckling av nya tjänster och affärsmodeller. 

– Med AI kan vi detektera anomalier i produktionen och säkerställa att allt som produceras håller rätt kvalitet. Det är i första hand ett hjälpmedel för att minska energiåtgången, säkra kvalitén och effektivisera produktionen, säger Pär Holmgren. 

DynaMate ser även till att utveckla den befintliga maskinparken. Maskinerna har oftast en bra stomme men själva mjukvaran och vissa mekaniska delar kan behöva uppdateras till dagens teknologi. Till exempel nya styrsystem i kombination med olika robotlösningar. Därmed kan maskinerna vara i produktion i ytterligare ett flertal år. 

– Genom att optimera befintliga maskinparker kan vi effektivisera produktionen. 

Möjligheter skapas såsom att man kan släcka ner fabriken efter två skift istället för efter tre. Detta gynnar både personal och energiförbrukning. Vi har även utrustningar där vi renar den olja som använts inom industrin, på så sätt kan man återanvända 50 till 70 procent av den befintliga oljeförbrukningen. 

En gemensam resa – men företagen måste våga följa med

DynaMate är en rådgivare och samarbetspartner som hjälper kunderna på utvecklingsresan från logistik till produktion. Nu gäller det att företagen skapar mer utrymme för investeringar i nya lösningar och blir en del av den cirkulära ekonomin. 

– Förr eller senare blir det ett måste för svensk industris överlevnad att investera för framtiden. 

Det här tycker kunderna:

Johan Edbom, Produktionsledare FM Mattsson Mora Group:

”Vi har gjort en produktiv förbättringsresa tillsammans med DynaMate. Tack vare deras effektivitetshöjande tjänster och stora kunskap har vi ökat nyttjandegraden från 46 procent till 73 procent, på sex månader. Nu tar vi nästa steg och implementerar AI. för att ytterligare förbättra kvaliteten i vår produktion.”

Anders Linder, VD för AGES Machining i Värnamo:

”Som underleverantörer måste vi vara kostnadseffektiva och på sätt klara konkurrensen. Därför är det A och O att hitta rätt lösningar – DynaMate bidrar med rätt lösningar”

Läs mer på dynamate.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med DynaMate och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?