1515

Räntor och valutor: <br />Yenen stärks<br />

USA-räntorna har rört sig något lägre sedan svensk stängning på måndagen och har därmed följt den allmänna utvecklingen bland risktillgångar.

Den amerikanska tioåriga statsobligationsräntan noteras 2 punkter lägre till 1,82 procent, medan tvåårsräntan är oförändrad på 0,25 procent sedan svensk stängningstid på måndagen.

Den Fed-inspirerade starka riskaptiten som präglade marknaderna förra veckan har falnat och i USA sjönk både räntor och aktier på måndagen. Investerare frågar sig nu huruvida Feds åtgärder kommer att resultera i jobbtillväxt.

"Marknadsaktörer väntar på att dimman ska lätta efter Fed-uttalandet. Folk tar ett steg tillbaka och försöker analysera och förutse vad Feds hållning innebär för långa räntor", sade Richard Bryant, räntehandlare vid Mizuho Securities till Wall Street Journal.

Vidare bidrog Empire Manufacturing Index till att agera press på marknaden. Indexet kom in klart under förväntningarna på -10,41 i september, medan förväntningarna låg på en uppgång till -2,00 från -5,85 i augusti.

I Japan har tioårsräntan klättrat 2 punkter till 0,82 procent.

Protokollet från Reserve Bank of Australias, RBA, penningpolitiska möte den 4 september visade under morgonen att centralbanken såg utrymme att sänka styrräntan om de ekonomiska utsikterna förvärras betydligt.

RBA såg styrkan i australiendollarn och inbromsande tillväxt i Kina som risker mot den inhemska ekonomin.

"Den nuvarande bedömningen av inflationsutsikterna fortsatte att förse utrymme att justera policyn som svar på en betydande försämring i tillväxtutsikterna", står det i protokollet.

Rörelsen i australiendollarn var slagig efter publiceringen, men nettorörelsen var i stort sett oförändrad.

På valutamarknaden har dollarn försvagats till 1,310 från 1,314 mot euron.

"Utsikterna för dollarn har definitivt skadats av policyagerande av båda centralbankerna - Fed och ECB. De flesta handlare är inte villiga att ta hårda positioner", sade Omer Esiner, chefmarknadsanalytiker vid Commonwealth Foreign Exchange i Washington till Reuters

Yenen har stärkts till 78,60 mot dollarn från 78,82 och här riktar marknaden blickarna mot Bank of Japans räntebesked på onsdagen. Den japanska regeringen sänkte tillväxtutsikterna för andra månaden i rad förra veckan, och har satt press på centralbanken att lätta på penningpolitiken.

Yenen skadades av nedgraderingens av Japans ekonomiska utsikter och "synen att BOJ:s nästa beslut kan vara ytterligare kvantitativa lättnader. Efter helgen börjar traders positionera sig för vad som kan hända senare i veckan", sade Michael Woolfolk, senior valutastrateg vid BNY Mellon till Reuters.

Marknaden inväntar också för att se om Spanien kommer att skicka en förfrågan om stöd för att tackla sin skuldkris. En del analytiker har enligt Reuters sagt att den spanska regeringen verkar bereda väg för att formellt förfråga en sådan assistans efter att den sade att den kommer ätt sätta upp tydliga tidsfrister för reformer vis slutet på månaden.

Kronan har i sin tur tappat 2 öre till 6,59 mot dollarn, medan den är oförändrad på 8,63 mot euron.

I Sverige presenteras klockan 9.30 Riksbanksprotokollet, där fokus riktas mot att få större inblick i hur ledamöterna resonerade i det oväntade räntebeslutet, där majoriteten tillsynes till viss del gick reservanterna till mötes och valde en mjukare hållning, samtidigt som reservanterna rörde sig åt andra hållet.

Riksbanken sänkte den 6 september styrräntan med 25 punkter till 1,25 procent, vilket var ett oväntat beslut med tanke på att tio av tolv analytiker i SME Direkts enkät räknade med en oförändrad reporänta.

Ute i Europa kommer Tyskland publicera ZEW-index för september, som mäter tyska institutionella investerare och analytikers bedömning av de ekonomiska utsikterna i Tyskland. Index över förväntningarna om framtida tillväxt väntas ha stigit till -20,0 från -25,5 i augusti.

På agendan står också en växelemission i Spanien, samt brittisk KPI.

På andra sidan Atlanten ligger störst fokus på bytesbalans för andra kvartalet och NAHB husmarknadsindex för september. NAHB-index väntas ha stigit till 38 från 37, medan bytesbalansen bedöms ha uppgått till -125,0 miljarder dollar det andra kvartalet.

Tisdag 6.30 (måndag kl 16.15):
USD/SEK 6:5870 (6:5665) EUR/USD 1:3103 (1:3142)
EUR/SEK 8:6300 (8:6299) USD/JPY 78:60 (78:82)
Jp obl 2 0,10 (0,10) Jp obl 10 0,82 (0,80)
Ty obl 2 0,08 (0,09) Ty obl 10 1,67 (1,68)
US obl 2 0,25 (0,25) US obl 10 1,82 (1,84)


Innehåll från EKNAnnons

Fem tips för att förbättra bolagets likviditet

Anna Långström är regionansvarig på EKN.
Anna Långström är regionansvarig på EKN.

Många exporterande företag har utmaningar med sin likviditet, som inte minst pressas av stora ordervolymer och långa betaltider. Så här kan du stärka kassaflödet på kort och lång sikt.

Så kan EKN hjälpa dig att stärka ditt företag

– Det finns många olika sätt att stärka kassaflödet och förbättra likviditeten. Vi på EKN jobbar varje dag med exportföretag, och vi ser därför de bästa knepen som dessa företag använder, säger Anna Långström, regionansvarig på EKN, den statliga myndighet som har till uppdrag att hjälpa svenska exportföretag ut i världen.

Här är fem sätt att få ett bättre kassaflöde och slippa problem med likviditeten:

1. Ta kontroll

Det första steget är att skapa en överblick över företagets behov av likviditet. Det är också ofta ett krav från bankens sida om du vill få deras hjälp med finansieringen.

– Gör en analys av kassaflödet där du går igenom när intäkter och utgifter uppkommer i affärsprocessen, när underleverantörer ska betalas – och så klart vid vilka tidpunkter det kan uppstå finansieringsbehov.

2. Öka rörelsekrediten hos banken med hjälp av EKN

Ett vanligt sätt att stärka likviditeten är att ta hjälp av banken. Ibland kan det dock vara svårt att få rörelsekredit av banken, som behöver säkerheter för att kunna säga ja. Då kan EKN hjälpa till genom att ställa ut en rörelsekreditgaranti.

– En rörelsekreditgaranti innebär att vi på EKN tar 50 procent av bankens risk, vilket gör det enklare för banken att säga ja. Den här möjligheten finns även för företag som inte själva exporterar, men som är underleverantörer till exporterande företag, förklarar Anna Långström.

3. Sälj dina fakturor

När du säljer dina fakturor får du normalt 96–99 procent av fakturans hela värde inom 24 timmar.

– Det kan vara en bra lösning, men du ska vara medveten om att du också säljer kundhanteringen och rätten till eventuella försenings- och inkassoavgifter. Du får med andra ord sämre kontroll på hur dina kunder behandlas i betalningsskedet, säger Anna Långström.

Det är också ett också ett ganska dyrt sätt att förbättra likviditeten.

– Även om du får 99 procent av fakturans värde så motsvarar det en procent i ränta i månaden, om du har 30 dagars betalningstid.

4. Leasa i stället för att köpa

I dag är det vanligt att leasa allt från bilar och kopiatorer till skrivare och maskinutrustning. Nackdelen är att det oftare är dyrare än att köpa utrustningen, men i gengäld binder du inte upp kapital eller belastar kreditutrymmet på samma sätt. Leasingbetalningarna är dessutom direkt avdragsgilla, även om det finns speciella momsregler att ta hänsyn till.

5. Ta betalt i förskott

Låt din kund vara kreditgivare. Att få kunden att betala i förskott, innan du börjar producera, är en möjlighet. En kund som betalar i förskott vill normalt ha en förskottsgaranti från banken och det kan EKN möjliggöra genom att täcka 75 procent av bankens risk.

EKN har flera lösningar för exportföretag och underleverantörer som behöver hjälp med likviditet och finansiering.

Så kan EKN hjälpa dig att stärka ditt företag

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?