1515

Räntor &amp; valutor: Inga tecken på sänkning i oktober<br />

Kronan återhämtar delar av de senaste dagarnas försvagning mot euron i förmiddagens handel på tisdagen medan svenska räntor sjunker marginellt ytterligare efter ett mindre nedställ i morgonhandeln.

Riksbanken stod i fokus för uppmärksamheten på förmiddagen, med protokollet från det penningpolitiska mötet den 5 september samt en utfrågning av Riksbankscheferna Stefan Ingves och Karolina Ekholm i riksdagens finansutskott.

Stefan Ingves sammanfattning i protokollet visade att direktionen var enig om att räntan behövde sänkas ytterligare för att motverka den låga inflationen och understödja konjunkturutvecklingen. Han konstaterade också att det även denna gång fanns skillnader i synen på hur expansiv penningpolitiken bör vara.

Enligt ett antal ekonomer var den generella tonen i protokollet förhållandevis neutral, och att det inte ger något starkt stöd till eventuella förväntningar om att Riksbanken kommer att sänka räntan på nytt redan i oktober.

Såväl Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, som Elisabet Kopelman och Daniel Bergvall, analytiker på SEB Merchant Banking, noterar i kundbrev att såväl Riksbankschefen Stefan Ingves och vice Riksbankschefen Per Jansson hade övervägt om det skulle ha räckt med att sänka räntebanan i september och vänta med att sänka räntan till i oktober, men beslutet blev att agera direkt med räntan.

"Om något stärker protokollet vår vy om att en räntesänkning inte är trolig i oktober. Mot bakgrund av en svagare arbetsmarknad och fortsatt låg inflation håller vi fast vid vår bedömning om att nästa räntesänkning kommer i december", skriver Torbjörn Isaksson.

SEB-analytikerna instämmer i den bedömningen, och påpekar att inkommande data efter Riksbankens septembermöte ytterligare stöder den uppfattningen.

De tillägger att inbromsningen i hushållens lånetillväxt innebär att Riksbanken nu inte behöver oroa sig allt för mycket av risker från bostadsmarknaden och hushållens skulsättning.

"Men det är uppenbart från protokollet att Riksbanksmajoriteten känner att Riksbanken måste beakta sådana faktorer eftersom det ännu saknas andra så kallade makrotillsynsverktyg eller regelverk", skriver Elisabet Kopelman och Daniel Bergvall.

Av protokollet framgick också att delar av direktionen har börjat tröttna på ständiga diskussioner om huruvida Riksbankens tidigare ledningar har lyckats uppfylla inflationsmålet. Vice Riksbankschefen Karolina Ekholm betonade att det är viktigare att diskutera hur inflationsmålet ska uppnås framöver.

Vice Riksbankschefen Per Jansson sade att "vissa faktafel verkar ha fått fotfäste i den allmänna debatten" om hur Riksbanken har klarat att uppfylla sitt inflationsmål. Debatten har också, enligt Per Jansson, präglats av "överförenklingar" och den har "saknat nyanser". Han tillade att Riksbanken kommer att publicera en ekonomisk kommentar som på ett "förtjänstfullt sätt" ska reda ut fakta om hur Riksbanken har lyckats uppfylla inflationsmålet sedan det uppfylldes.

"Det är också bra att kommentaren tydliggör att det inte är så att Riksbanken lyckats särskilt dåligt med att uppfylla inflationsmålet jämfört med andra länder. (Per) Jansson hoppades att denna Ekonomiska kommentar kommer att få stor spridning och läsas av många", framgår det av protokollet.

Riksbanken meddelar att den hoppas kunna publicera denna ekonomiska kommentar inom de närmaste dagarna. Riksbankschefen Stefan Ingves redogjorde dock för delar av slutsatserna i denna kommentar i en utfrågning i finansutskottet på förmiddagen.

Han konstaterade att KPI-inflationen under perioden 1995-2011 har varit ungefär 1,5 procent i snitt, men om ränteförändringar räknas bort så har (KPIF-) inflationstakten varit 1,8 procent under samma period. Över hälften av avvikelsen från 2-procentsmålet beror alltså på trendmässigt sjunkande räntor.

Stefan Ingves konstaterade vidare att Sverige 1995 kom från en situation med högre inflationstakt, och i början av 1990-talet gick det inte att säkert säga att etablerandet av inflationsmålet skulle bli en sådan framgång som det sedan blev.

I övriga Europa sjunker tyska räntor fortsatt svagt i längre löptider på tisdagsförmiddagen medan spanska och italienska räntor sjunker tillbaka tydligt efter ett uppställ på förmiddagen.

Spanien lyckades fortsatt bra med att sälja långa statsskuldväxlar på förmiddagen. Spanien sålde växlar med tolv och arton månaders löptid för 4,6 miljarder euro, något över avsedd volym, och kunde glädja sig åt lägre räntor än vid motsvarande auktioner i augusti.

"Auktionen gick hyggligt och den ger visst förtroende för att Spanien kan klara sig lite längre. Det visar att ECB har köpt dem (Spanien) tid, och det är det som har tagit bort lite av trycket mot dem idag", sade Elisabeth Afset, räntestrateg vid Investec Bank i London till Bloomberg News.

Det tyska ZEW-indexet visade vidare att investerarkollektivet nu ser mindre pessimistiskt på utsikterna för såväl den tyska ekonomin som för andra stora ekonomier än de gjorde i augusti. Men samtidigt har nulägesbedömningen sjunkit ytterligare för samtliga regioner. ZEW-enkäten visade också att inflationsförväntningarna stiger för såväl Tyskland, euroområdet, USA som Japan.

Euron fortsatte att försvagas något mot andra valutor efter att ZEW-index publicerats.

På andra sidan Atlanten ligger störst fokus på bytesbalans för andra kvartalet, klockan 14.30, och NAHB husmarknadsindex för september, klockan 16.00. NAHB-index väntas ha stigit till 38 från 37, medan bytesbalansen bedöms ha uppgått till -125,0 miljarder dollar det andra kvartalet.


Innehåll från CoinSharesAnnons

”Bitcoin har ett betydande socialt värde”

Christopher Bendiksen är forskningschef inom Bitcoin på CoinShares.
Christopher Bendiksen är forskningschef inom Bitcoin på CoinShares.

Intresset för Bitcoin växer, men världens första kända kryptovaluta är mycket mer än en investering. Den menar Christopher Bendiksen, forskningschef inom Bitcoin på CoinShares, som är en finansiell aktör inom kryptovalutor.

– Bitcoin kan hjälpa till att skapa en bättre värld. Den har ett betydande socialt värde och det finns många fall där kryptovalutan har använts för att lyfta fram bland annat frihet och jämställdhet, säger han.

Läs mer om Bitcoins ESG-värde här. 

Kryptovalutaförvaltaren CoinShares, mest känd för sin XBT Provider-linje av börshandlade kryptovalutaprodukter (ETP) som listades på Nasdaq Stockholm 2015, anses i dag vara expert på ämnet. Men det är många som fortfarande har fördomar kring investeringar i kryptovalutor som till exempel Bitcoin. Alex Gladstein, Chief Strategy Officer, på Human Rights Foundation, har en annan syn på saken. 

– Bitcoin är en av de mest kraftfulla investeringar som du kan göra med fokus på humanitära och mänskliga rättigheter. Genom att stödja Bitcoin stödjer du frihet, säger han. 

Alex Gladstein förklarar också att vi som bor i västerländska länder tar vår frihet för given.

– Vi har demokrati, en stabil valuta och jämställdhet i samhället, men många människor runt om i världen har inte sådana privilegier. De lever med korrupta regeringar och diskriminering. 

Investerare måste tänka om

Miljö-, social- och företagsstyrning har blivit en allt viktigare beslutsfaktor för investerare. Det är en utvärdering av ett företags kollektiva samvete kring sociala och miljömässiga faktorer och är mer känd under benämningen; environmental, social and governance, ESG. 

ESG-investeringar har blivit mycket populära den senaste tiden och många har upptäckt de sociala fördelar som Bitcoin kan innebära.

– Tyvärr har mer eller mindre hela diskussionen om ESG och kryptovalutor kretsat kring miljö vilket har gjort att investerare bara får en bråkdel av den nödvändiga analytiska bakgrunden som de behöver för att kunna göra en holistisk ESG-baserad utvärdering, säger Christopher Bendiksen, forskningschef på CoinShares. 

Alex Gladstein är Chief Strategy Officer på Human Rights Foundation.
Alex Gladstein är Chief Strategy Officer på Human Rights Foundation.

Alex Gladstein betonar att investerare måste tänka om när de tittar på Bitcoin utifrån ESG. Det finns flera exempel där Bitcoin har främjat både entreprenörskap och jämställdhet i utvecklingsländer. Ett bra exempel är Roya Mahboob, grundare och vd på Afghan Citadel Software Company, och en av Afghanistan första kvinnliga tech-entreprenörer. 

– Sommaren 2013 betalade hon sina kvinnliga mjukvaruingenjörer i Bitcoin för att stärka deras självförtroende och ge dem en känsla av ekonomisk frihet samt förhindra att pengarna gick till deras manliga familjemedlemmar, säger han. 

Finansierade universitetsstudier

En av kvinnorna valde att sälja sina Bitcoins för att fly till Tyskland. Det hon hade tjänat på 1,5 år är i dag värt ungefär 60 gånger den genomsnittliga årslönen i Afghanistan. 

– Royas syster erbjöd sig också att köpa tillbaka Bitcoins från kvinnorna som ville ha kontanter. Hon tog dessutom sin egen inkomst för att finansiera universitetsstudier på prestigefyllda Cornell i USA, säger Alex Gladstein.

De flesta vet att ESG handlar om hållbarhet, men Christopher Bendiksen på CoinShares påminner om att begreppet är mycket bredare.

– Investerare som vill påverka världen positivt genom investeringar kan inte längre bortse från faktorer som social hållbarhet och bolagsstyrning, säger han och fortsätter:

Den kraft och potential som Bitcoin har för att åstadkomma positiva och sociala förändringar går inte att hitta hos andra investerbara tillgångar. Detta är en anledning för investerare att titta bredare på ESG. 

Läs mer om Bitcoins värde från ett ESG-perspektiv. 

 

 

Mer från CoinShares

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CoinShares och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?