Hoppa till innehållet

Annons

Räntor & valutor: Inga tecken på sänkning i oktober

Kronan återhämtar delar av de senaste dagarnas försvagning mot euron i förmiddagens handel på tisdagen medan svenska räntor sjunker marginellt ytterligare efter ett mindre nedställ i morgonhandeln.

Riksbanken stod i fokus för uppmärksamheten på förmiddagen, med protokollet från det penningpolitiska mötet den 5 september samt en utfrågning av Riksbankscheferna Stefan Ingves och Karolina Ekholm i riksdagens finansutskott.

Stefan Ingves sammanfattning i protokollet visade att direktionen var enig om att räntan behövde sänkas ytterligare för att motverka den låga inflationen och understödja konjunkturutvecklingen. Han konstaterade också att det även denna gång fanns skillnader i synen på hur expansiv penningpolitiken bör vara.

Enligt ett antal ekonomer var den generella tonen i protokollet förhållandevis neutral, och att det inte ger något starkt stöd till eventuella förväntningar om att Riksbanken kommer att sänka räntan på nytt redan i oktober.

Såväl Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, som Elisabet Kopelman och Daniel Bergvall, analytiker på SEB Merchant Banking, noterar i kundbrev att såväl Riksbankschefen Stefan Ingves och vice Riksbankschefen Per Jansson hade övervägt om det skulle ha räckt med att sänka räntebanan i september och vänta med att sänka räntan till i oktober, men beslutet blev att agera direkt med räntan.

"Om något stärker protokollet vår vy om att en räntesänkning inte är trolig i oktober. Mot bakgrund av en svagare arbetsmarknad och fortsatt låg inflation håller vi fast vid vår bedömning om att nästa räntesänkning kommer i december", skriver Torbjörn Isaksson.

SEB-analytikerna instämmer i den bedömningen, och påpekar att inkommande data efter Riksbankens septembermöte ytterligare stöder den uppfattningen.

De tillägger att inbromsningen i hushållens lånetillväxt innebär att Riksbanken nu inte behöver oroa sig allt för mycket av risker från bostadsmarknaden och hushållens skulsättning.

"Men det är uppenbart från protokollet att Riksbanksmajoriteten känner att Riksbanken måste beakta sådana faktorer eftersom det ännu saknas andra så kallade makrotillsynsverktyg eller regelverk", skriver Elisabet Kopelman och Daniel Bergvall.

Av protokollet framgick också att delar av direktionen har börjat tröttna på ständiga diskussioner om huruvida Riksbankens tidigare ledningar har lyckats uppfylla inflationsmålet. Vice Riksbankschefen Karolina Ekholm betonade att det är viktigare att diskutera hur inflationsmålet ska uppnås framöver.

Vice Riksbankschefen Per Jansson sade att "vissa faktafel verkar ha fått fotfäste i den allmänna debatten" om hur Riksbanken har klarat att uppfylla sitt inflationsmål. Debatten har också, enligt Per Jansson, präglats av "överförenklingar" och den har "saknat nyanser". Han tillade att Riksbanken kommer att publicera en ekonomisk kommentar som på ett "förtjänstfullt sätt" ska reda ut fakta om hur Riksbanken har lyckats uppfylla inflationsmålet sedan det uppfylldes.

"Det är också bra att kommentaren tydliggör att det inte är så att Riksbanken lyckats särskilt dåligt med att uppfylla inflationsmålet jämfört med andra länder. (Per) Jansson hoppades att denna Ekonomiska kommentar kommer att få stor spridning och läsas av många", framgår det av protokollet.

Riksbanken meddelar att den hoppas kunna publicera denna ekonomiska kommentar inom de närmaste dagarna. Riksbankschefen Stefan Ingves redogjorde dock för delar av slutsatserna i denna kommentar i en utfrågning i finansutskottet på förmiddagen.

Han konstaterade att KPI-inflationen under perioden 1995-2011 har varit ungefär 1,5 procent i snitt, men om ränteförändringar räknas bort så har (KPIF-) inflationstakten varit 1,8 procent under samma period. Över hälften av avvikelsen från 2-procentsmålet beror alltså på trendmässigt sjunkande räntor.

Stefan Ingves konstaterade vidare att Sverige 1995 kom från en situation med högre inflationstakt, och i början av 1990-talet gick det inte att säkert säga att etablerandet av inflationsmålet skulle bli en sådan framgång som det sedan blev.

I övriga Europa sjunker tyska räntor fortsatt svagt i längre löptider på tisdagsförmiddagen medan spanska och italienska räntor sjunker tillbaka tydligt efter ett uppställ på förmiddagen.

Spanien lyckades fortsatt bra med att sälja långa statsskuldväxlar på förmiddagen. Spanien sålde växlar med tolv och arton månaders löptid för 4,6 miljarder euro, något över avsedd volym, och kunde glädja sig åt lägre räntor än vid motsvarande auktioner i augusti.

"Auktionen gick hyggligt och den ger visst förtroende för att Spanien kan klara sig lite längre. Det visar att ECB har köpt dem (Spanien) tid, och det är det som har tagit bort lite av trycket mot dem idag", sade Elisabeth Afset, räntestrateg vid Investec Bank i London till Bloomberg News.

Det tyska ZEW-indexet visade vidare att investerarkollektivet nu ser mindre pessimistiskt på utsikterna för såväl den tyska ekonomin som för andra stora ekonomier än de gjorde i augusti. Men samtidigt har nulägesbedömningen sjunkit ytterligare för samtliga regioner. ZEW-enkäten visade också att inflationsförväntningarna stiger för såväl Tyskland, euroområdet, USA som Japan.

Euron fortsatte att försvagas något mot andra valutor efter att ZEW-index publicerats.

På andra sidan Atlanten ligger störst fokus på bytesbalans för andra kvartalet, klockan 14.30, och NAHB husmarknadsindex för september, klockan 16.00. NAHB-index väntas ha stigit till 38 från 37, medan bytesbalansen bedöms ha uppgått till -125,0 miljarder dollar det andra kvartalet.

Innehåll från LexusAnnons

Tekniken bakom nya lyxiga elbilen

Banbrytande styrning, smarta funktioner och en smidig körupplevelse.

Nu är det världspremiär för RZ – Lexus storsatsning inom elbilssegmentet.

– Vi bygger inte en vanlig elbil, vi bygger en Lexus, säger Takashi Watanabe, chefsingenjör på Lexus.

Extern länk: Läs mer om nya elbilen Lexus RZ 

Innovativ design och teknik – det är två världar som korsas i nya Lexus RZ. Detta är en av de första elbilarna som Lexus lanserar, men bygger på nästan 20 års erfarenhet av att utveckla fordon med elektrisk drivning. Lexus introducerade sin första elhybrid, Lexus RX, redan 2005.

– Nu bygger vi inte en vanlig elbil, vi bygger en Lexus, säger Takashi Watanabe, chefsingenjör på Lexus.

En mycket spännande nyhet kommer dock först om ett par år. När Lexus utvecklade nya RZ skapade de även ett nytt revolutionerande styrsystem med en Yoke-ratt. Detta system med steer-by-wire-teknik kommer att fortsätta utvecklas och går att välja som extrautrustning till Lexus RZ från våren 2025.

Frosteffekt i tak

Nya Lexus RZ har även en innovativ panoramatakfunktion, kallad Dimoramatak. Detta glastak har en frosteffekt som gör det möjligt att förvandla hela taket till en frostad yta med ett enkelt knapptryck, vilket ger skydd från solen.

För att skapa bästa möjliga väghållning och prestanda är RZ utrustad med DIRECT4, Lexus intelligenta fyrhjulsdrift. Systemet anpassar kontinuerligt greppet för alla fyra hjulen, och ger en smidig och responsiv körupplevelse.

Skräddarsy belysningen

Inne i kupén kan atmosfären anpassas efter ditt humör med hjälp av Mood Selector som låter dig skräddarsy belysningen med en palett på 64 olika färger. Kupén är också omsorgsfullt designad för att erbjuda största möjliga tystnad. Vindrutan är tillverkad av akustiskt glas, och dörrlister samt motorhuvens dubbla låssystem bidrar ytterligare till att minska påträngande ljud.

Som tekniken för energibesparing används infravärme i RZ för att komplettera klimatanläggningen och värma kupén snabbare och mer effektivt. Denna funktion använder infraröd strålning för att värma fasta objekt direkt framför elementen, vilket ger en känsla av en varm filt runt benen. Infravärmen minskar också belastningen på luftkonditioneringssystemet vilket gör att RZ sparar energi.

Slank design

Lexus RZ 450e är byggd på en dedikerad elbilsplattform och har utformats för att sticka ut bland sina konkurrenter med en slank och sportig design. Bakom ratten kommer du att märka att bilen är designad med föraren i fokus, med responsiv acceleration och inbromsning tack vara fyrhjulsdriften DIRECT4.

Förutom tekniska innovationer har Lexus RZ även utrustats med det omfattande säkerhetssystemet Lexus Safety System + inkl Proaktiv Körassistans. Lexus RZ är en elbil som tack vare sin tekniska mångfald levererar en enastående körupplevelse

– RZ har utvecklats med syftet att skapa en unik elbil som känns säker att åka i, behaglig att befinna sig i och är spännande att köra, säger Takashi Watanabe.

Extern länk: Läs mer om nya elbilen Lexus RZ 

 

Mer från Lexus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lexus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera