1515

Stockholmsbörsen: <br />Sur start att vänta<br />

Terminerna för de ledande europeiska börsindexen tickade svagt nedåt på måndagsmorgonen efter föregående veckas starka utveckling. SSAB vinstvarnade inför öppning medan H&M:s augustiförsäljning oväntat minskade.

Kring klockan 8.35 var terminerna för Euro Stoxx 50, franska CAC 40, brittiska FTSE 100 och tyska DAX samtliga från 0,4 till 0,5 procent lägre.

Hennes & Mauritz försäljning i jämförbara butiker sjönk oväntat med 4 procent i augusti medan den totala försäljningen enbart steg med 6 procent jämfört med samma månad året innan. Enligt SME Direkt hade analytikerna i genomsnitt räknat med att den jämförbara försäljningen skulle öka med 1 procent och att den totala försäljningen skulle öka med dryga 10 procent.

Under hela det tredje kvartalet, juni-augusti, uppgick H&M:s försäljning exklusive moms till 28,8 miljarder kronor (26,9). Analytiker hade räknat med 29,6 miljarder.

SSAB vinstvarnade på måndagsmorgonen och meddelade att rörelseresultatet för tredje kvartalet 2012 nu väntas uppgå till cirka -700 miljoner kronor. Volymutvecklingen, främst inom tunnplåtsverksamheten, har varit väsentligt svagare än de bedömningar som gjordes i samband med offentliggörandet av rapporten för det andra kvartalet, enligt bolaget.

Den bedömda förlusten under det tredje kvartalet är inklusive avsättningar för engångskostnader. SSAB aviserade på måndagsmorgonen en reservering på cirka 50-60 miljoner kronor i resultatet för det tredje kvartalet till följd av att det effektiviseringsprogram som stålbolaget sjösatte i början av 2012, vilket väntas ge årliga besparingar om cirka 800 miljoner kronor, accelererats. Detta program förväntas nu vara genomfört under första kvartalet 2013.

Analytikernas snittprognos låg innan måndagens besked på ett rörelseresultat för SSAB under det tredje kvartalet på +265 miljoner kronor, dock utan några engångskostnader.

Volvos japanska dotterbolag UD Trucks har planer på att stänga ned sin japanska bussverksamhet. UD Trucks avser att skära ned med 700 jobb, 10 procent av arbetsstyrkan, rapporterade Bloomberg News med hänvisning till Nikkei.

Berenberg har inlett bevakning av Volvo med rekommendationen köp och riktkursen 116 kronor. Banken har även sänkt ABB till behåll, från tidigare köp.

På rekommendationsfronten har vidare Morgan Stanley höjt Oriflame till jämvikt, från tidigare undervikt.

Snart kan dolda värden i Ica synliggöras och det kan lyfta kursen i Hakon, enligt Dagens Industri som i måndagens tidning rekommenderar köp i Hakon Invest.

Börsveckan har höjt Nederman till köp medan köp upprepades för ÅF och SBC i måndagens nummer. Tidningens läsare får även rådet att avvakta med Sensys, Micronic Mydata, Biotage och Byggmax, i det senaste numret utgivet på måndagen.

På måndagens makroagenda står handelsbalans i euroområdet och Empire manufacturing index från USA. Under veckan kommer på tisdagen protokoll från Riksbankens senaste policymöte och tyska ZEW-index och på onsdagen BOE-protokoll och försäljning befintliga bostäder i USA. På torsdagen presenterar regeringen höstbudgeten och det blir vidare preliminärt inköpschefsindex i Kina, euroområdet och USA.

USA-terminerna var runt 0,3 procent ned på måndagsmorgonen.


Innehåll från Erik Penser BankAnnons

Hållbarhetsfonden saknar motstycke – topp 3 i världen

Jonas Thulin, kapitalförvaltningschef på Erik Penser Bank.
Jonas Thulin, kapitalförvaltningschef på Erik Penser Bank.

I fonden Penser Sustainable Impact tar Erik Penser Bank ett helhetsgrepp kring hållbara investeringar som saknar motstycke i Sverige. Globalt utgör fonden det absoluta toppskiktet och dessutom presterar den över index.

Med fonden Penser Sustainable Impact satsar Erik Penser Bank på investeringar som är hållbara på riktigt, något som har saknats på den svenska fondmarknaden. 

– Vi har höjt ribban för hållbarhetsstandarder. Ett potentiellt investeringsobjekts hela värdekedja ska klara våra krav, från deras underleverantörer till distributörer och återförsäljare. Först då kan vi på riktigt säkerställa att det är en hållbar investering, säger Jonas Thulin, kapitalförvaltningschef på Erik Penser Bank. Han utvecklar:

– Det är egentligen ett ganska enkelt arbete att se till hela kedjan, frågan är om man är villig att göra det eller inte. I dag är vi, vad jag vet, den enda fonden i Sverige som faktiskt gör den här analysen av företagens hela livscykel. 

Läs mer om Penser Sustainable Impact här. 

Målet: Etiskt och hög avkastning

För att räknas som hållbar i Sverige ska mindre än fem procent av en fonds innehav utgöras av bolag som är verksamma i kontroversiella sektorer som vapen, tobak, spel eller pornografi. Erik Penser bank har valt att gå längre än så. Sustainable Impact har nolltolerans mot all koppling till ohållbar och oetisk verksamhet och företag som bryter mot de mänskliga rättigheterna. Ett arbete som bär frukt. De senaste åren har fonden tävlat om pallplatserna på MSCI:s globala ranking av hållbara fonder.

– Sustainable Impact är aktivt förvaltad för att vi ska kunna agera direkt om ett av våra innehav blir indragna i en kontrovers. Med dagliga analyser kan vi också hänga med i marknadens makrotrender. Vi vill vara spetsiga och är villiga att ta risker för att nå vår målsättning att ligga över index med en avkastning på 22 procent för 2021, säger Jonas Thulin.

Video: Hör Jonas Thulin berätta om Penser Sustainable Impact. 

Gör skillnad lokalt och globalt

En majoritet av Sustainable Impacts innehav återfinns i Nordamerika och få svenska bolag kan leva upp till de högt ställda krav Jonas Thulin och hans kollegor har på potentiella investeringsobjekt. Fonden har dock en direkt inverkan även i Sverige.

– En procent av fondens värde går direkt till SOS Barnbyars mentorprojekt för unga i samhällsvård i Sverige. Som investerare kan man också välja att låta del av egna avkastningen gå till SOS projekt. Detta är den enda fonden i Sverige där du kan göra en konkret skillnad i samhället med din investering, säger Jonas Thulin och avslutar:

– Det är kul att vi som en mindre svensk oberoende aktör har en av världens mest hållbara fonder, det sticker lite i ögonen på storbankerna.

Artikeln utgör marknadsföring och ska inte ses som finansiell rådgivning. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Om Erik Penser Bank:

Erik Penser Bank är en privatägd och fristående bank. Med fokus på att skapa värde för sina kunder erbjuder Erik Penser Bank exklusiva finansiella tjänster till privata och institutionella investerare. De finansiella tjänsterna innefattar förmögenhetsrådgivning, mäkleri, kapitalförvaltning och corporate finance.

Läs mer på www.penser.se  

 

Mer från Erik Penser Bank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Erik Penser Bank och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?