Hoppa till innehållet

Annons

Stockholmsbörsen:
Sur start att vänta

Terminerna för de ledande europeiska börsindexen tickade svagt nedåt på måndagsmorgonen efter föregående veckas starka utveckling. SSAB vinstvarnade inför öppning medan H&M:s augustiförsäljning oväntat minskade.

Kring klockan 8.35 var terminerna för Euro Stoxx 50, franska CAC 40, brittiska FTSE 100 och tyska DAX samtliga från 0,4 till 0,5 procent lägre.

Hennes & Mauritz försäljning i jämförbara butiker sjönk oväntat med 4 procent i augusti medan den totala försäljningen enbart steg med 6 procent jämfört med samma månad året innan. Enligt SME Direkt hade analytikerna i genomsnitt räknat med att den jämförbara försäljningen skulle öka med 1 procent och att den totala försäljningen skulle öka med dryga 10 procent.

Under hela det tredje kvartalet, juni-augusti, uppgick H&M:s försäljning exklusive moms till 28,8 miljarder kronor (26,9). Analytiker hade räknat med 29,6 miljarder.

SSAB vinstvarnade på måndagsmorgonen och meddelade att rörelseresultatet för tredje kvartalet 2012 nu väntas uppgå till cirka -700 miljoner kronor. Volymutvecklingen, främst inom tunnplåtsverksamheten, har varit väsentligt svagare än de bedömningar som gjordes i samband med offentliggörandet av rapporten för det andra kvartalet, enligt bolaget.

Den bedömda förlusten under det tredje kvartalet är inklusive avsättningar för engångskostnader. SSAB aviserade på måndagsmorgonen en reservering på cirka 50-60 miljoner kronor i resultatet för det tredje kvartalet till följd av att det effektiviseringsprogram som stålbolaget sjösatte i början av 2012, vilket väntas ge årliga besparingar om cirka 800 miljoner kronor, accelererats. Detta program förväntas nu vara genomfört under första kvartalet 2013.

Analytikernas snittprognos låg innan måndagens besked på ett rörelseresultat för SSAB under det tredje kvartalet på +265 miljoner kronor, dock utan några engångskostnader.

Volvos japanska dotterbolag UD Trucks har planer på att stänga ned sin japanska bussverksamhet. UD Trucks avser att skära ned med 700 jobb, 10 procent av arbetsstyrkan, rapporterade Bloomberg News med hänvisning till Nikkei.

Berenberg har inlett bevakning av Volvo med rekommendationen köp och riktkursen 116 kronor. Banken har även sänkt ABB till behåll, från tidigare köp.

På rekommendationsfronten har vidare Morgan Stanley höjt Oriflame till jämvikt, från tidigare undervikt.

Snart kan dolda värden i Ica synliggöras och det kan lyfta kursen i Hakon, enligt Dagens Industri som i måndagens tidning rekommenderar köp i Hakon Invest.

Börsveckan har höjt Nederman till köp medan köp upprepades för ÅF och SBC i måndagens nummer. Tidningens läsare får även rådet att avvakta med Sensys, Micronic Mydata, Biotage och Byggmax, i det senaste numret utgivet på måndagen.

På måndagens makroagenda står handelsbalans i euroområdet och Empire manufacturing index från USA. Under veckan kommer på tisdagen protokoll från Riksbankens senaste policymöte och tyska ZEW-index och på onsdagen BOE-protokoll och försäljning befintliga bostäder i USA. På torsdagen presenterar regeringen höstbudgeten och det blir vidare preliminärt inköpschefsindex i Kina, euroområdet och USA.

USA-terminerna var runt 0,3 procent ned på måndagsmorgonen.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera