1515

Stockholmsbörsen: H&amp;M&nbsp; <br />och SSAB sänker humöret<br />

Stockholmsbörsen backade svagt med övriga Europa i måndagens öppningshandel. H&M och SSAB var förlorare i spåren av morgonens nyhetsflöde.

Stockholmsbörsens OMXS30-index hade tappat 0,3 procent till indexnivån 1.111,6, klockan 9.50. Omsättningen uppgick då till 1,5 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Inklusive Burgundy, Bats Chi-x samt Turquoise, var den runt 2 miljarder.

SSAB A föll nära 9 procent efter att ha meddelat att rörelseresultatet nu väntas uppgå till cirka -700 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2012. Volymutvecklingen, främst inom tunnplåtsverksamheten, har varit väsentligt svagare än tidigare bedömning. Den bedömda förlusten under det tredje kvartalet är inklusive avsättningar för engångskostnader. SSAB aviserade på måndagsmorgonen en reservering på cirka 50-60 miljoner kronor i resultatet för det tredje kvartalet till följd av att det effektiviseringsprogram som sjösattes i början av 2012.

Analytikernas snittprognos låg innan måndagens besked på ett rörelseresultat för SSAB under det tredje kvartalet på +265 miljoner kronor, dock utan några engångskostnader.

Hennes & Mauritz backade dryga 2 procent sedan försäljningen i jämförbara butiker oväntat sjunkit med 4 procent i augusti medan den totala försäljningen enbart ökade med 6 procent jämfört med samma månad året innan. Enligt SME Direkt hade analytikerna i genomsnitt räknat med att den jämförbara försäljningen skulle öka med 1 procent och att den totala försäljningen skulle öka med dryga 10 procent.

Under hela det tredje kvartalet, juni-augusti, uppgick H&M:s försäljning exklusive moms till 28,8 miljarder kronor (26,9). Analytiker hade räknat med 29,6 miljarder.

Volvo och Scania gick mot strömmen och noterades svagt upp efter Daimler meddelat att Trucks-divisionen meddelat att orderingången utvecklas enligt plan.

Snart kan dolda värden i Ica synliggöras och det kan lyfta kursen i Hakon, enligt Dagens Industri och aktien gavs rekommendationen köp i måndagens nummer. Hakon Invest steg dryga 2 procent till nivå kring 113 kronor i öppningshandeln.

På måndagens makroagenda står handelsbalans i euroområdet och Empire manufacturing index från USA.

Under veckan kommer på tisdagen protokoll från Riksbankens senaste policymöte och tyska ZEW-index. På onsdagen väntar BOE-protokoll och försäljning befintliga bostäder i USA. På torsdagen presenterar den svenska regeringen höstbudgeten och det blir vidare preliminärt inköpschefsindex i Kina, euroområdet samt USA.

USA-terminerna var svagt ned på måndagsförmiddagen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?