1515

Stockholmsbörsen: Fortsatt på minus<br />

Stockholmsbörsen tappade viss mark liksom övriga Europa under veckans första handelsdag. I nyhetsflödet hittades H&M ned efter augustisiffror, Getinge och Electrolux tappade efter utsiktsförändringar och SSAB föll tungt efter vinstvarning.

"Den starkare kronan har gjort bolag inom Materials (råvarurelaterade) sårbara. Vi kan allmänt räkna med nedrevideringar för 2013. Estimaten har tagits ned med 5 till 7 procent för 2012 men prognoserna för 2013 har lämnats intakta varför det räknas med ganska kraftig vinsttillväxt. Under kommande rapportperiod kan detta komma att bli ett tema. Även om det inte är något som behöver vara jättenegativt för börsen innebär det alltjämt en motvind, särskilt i ljuset av den senaste tidens börsuppgång", säger en aktiestrateg på en bank i Stockholm till Direkt.

Stockholmsbörsens OMXS30-index hade tickat ned 0,5 procent till indexnivån 1.109,7, kring klockan 14. Omsättningen uppgick då till 4,7 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Inklusive Burgundy, Bats Chi-x samt Turquoise, var den dryga 6 miljarder. Vid utgången av föregående vecka uppgick det rullande p/e-talet för OMXS30 till 12,7, upp från 12,1, enligt SME-indikatorn.

I Europa backade DAX, CAC, FTSE och Euro Stoxx mellan 0,3 och 0,7 procent på måndagen.

Electrolux tappade knappa 3 procent i Stockholm sedan bolagets vd Keith McLoughlin sagt till Reuters att tillväxten i den europeiska vitvarumarknaden förväntas ligga i den nedre delen av prognosintervallet 0 till -2 procent 2012. Vidare sade han att efterfrågan måste vara ganska bra på den nordamerikanska vitvarumarknaden för att prognosen om 0 till +2 procents tillväxt ska kunna uppnås.

SSAB A föll nära 8 procent efter måndagsmorgonens vinstvarning. Det är riktigt dåliga utsikter som är diskonterade i kursen, sammanfattande en analytiker för Nyhetsbyrån Direkt. I likhet med slutet av september 2011 handlas SSAB-aktien i nuläget till 0,5 gånger bokfört värde. Förra hösten slutade det med en kraftig uppgång.

"Det brukar vara lönsamt att köpa på de här nivåerna. Men vi har ett så pass negativt nyhetsflöde att man behöver ha en väldigt bra tolerans för vad bolaget kommer att rapportera härnäst", resonerade en annan SSAB-analytiker.

Boliden var ned kring 1 procent medan Lundin Mining tappade en dryg procent.

Getinges aktie retirerade kring 4 procent sedan bolagets finanschef Ulf Grunander sagt till Nyhetsbyrån Direkt att de senaste månadernas kronförstärkning, med rådande valutakurser, kommer att påverka Getinges helårsresultat, resultat före skatt, för 2012 negativt om runt 70-80 miljoner kronor. Orderingång hittills i det tredje kvartalet beskrevs som stark men inte riktigt lika stark som under det andra kvartalet.

Hennes & Mauritz backade runt 2 procent sedan försäljningen i jämförbara butiker oväntat sjunkit med 4 procent i augusti, medan den totala försäljningen enbart ökade med 6 procent jämfört med samma månad året innan. Enligt SME Direkt hade analytikerna i genomsnitt räknat med att den jämförbara försäljningen skulle öka med 1 procent och att den totala försäljningen skulle öka med dryga 10 procent.

Under hela det tredje kvartalet, juni-augusti, uppgick H&M:s försäljning exklusive moms till 28,8 miljarder kronor (26,9). Analytiker hade räknat med 29,6 miljarder.

Swedbanks finanschef Göran Bronner upprepade i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt ambitionen att nå 15 procent i avkastning på eget kapital - oavsett ekonomisk situation. Bolagets aktie steg svagt, i likhet med utvecklingen för Nordea och SHB som båda plockats bort från en lista med säljkandidater hos Bank of America Merrill Lynch.

Shamaran återfanns bland de tio mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen under förmiddagen när bolaget avancerade ytterligare 21 procent till 3:65 kronor. Nordamerikanska JAGS Report rapporterade att Scotia Capital höjt riktkursen för oljebolaget till 70 kanadensiska cent, från tidigare 40 cent.

Snart kan dolda värden i Ica synliggöras och det kan lyfta kursen i Hakon, enligt Dagens Industri och aktien gavs rekommendationen köp i måndagens nummer. Hakon Invest hade stigit 3,5 procent, strax efter lunch på måndagen.

På måndagens USA-agenda står Empire Manufacturing Index. USA-terminerna noterades svagt ned, strax efter lunch.


Innehåll från KIAAnnons

Kia EV6 Årets premiumbil i Tyskland

Efterlängtad och redan prisbelönt.

Kia EV6 har utsetts till ”Årets Bil i Tyskland” i kategorin Premium.

Nu lanseras den helelektriska crossovern i Sverige.

Så bra är Kia EV6 – årets premiumbil i Tyskland

Uttrycket ”premium” i bilbranschen finns på många marknader, men någon exakt definition av begreppet finns inte. Det brukar dock handla om en bil av ett känt märke, som är påkostad och har hög upplevd kvalitet.

Allt detta stämmer in på nya helelektriska Kia EV6 – som utsetts till ”Årets Bil i Tyskland 2022” av tyska Årets Bil (GCOTY) just i kategorin Premium.

Kia EV6, som precis lanseras i Sverige, fick den prestigefyllda utmärkelsen före en mängd konkurrenter av en jury bestående av 20 journalister i Tyskland.

– Det är fantastiskt att se Kia EV6 vinna priset Årets premiumbil i Tyskland. Även om leveranserna av vår innovativa helelektriska crossover bara har börjat, är det tydligt att EV6 sätter nya standarder för laddningsprestanda, teknik och interiörutrymmen, säger Jason Jeong, vd Kia Europe.

Ultrasnabb laddning

Att få utmärkelsen Årets premiumbil i Tyskland är inte bara ett erkännande för det arbetet som Kias dynamiska team gör utan även ett kvitto på den lyckade satsningen på den helelektriska plattformen Electric-Global Modular Platform (E-GMP).

Kia EV6 kan köras upp till 528 kilometer på en laddning och tack vare avancerad 800V-teknik är ultrasnabb laddning av batteriet (77,4 kWh) möjligt.

Vid en laddstation med minst 250 kW kan batteriet snabbladdas från 10 till 80 procent på bara 18 minuter eller så kan du på endast 4,5 minuters laddning uppnå en räckvidd på 100 km.

”Något alldeles extra”

Kia EV6 kommer i fyra utföranden och erbjuds i bakhjuls- och fyrhjulsdrivna konfigurationer, 168 kW (228 hk) respektive 239 kW (325 hk). Toppmodellen – fyrhjulsdrivna EV6 GT lanseras i slutet av 2022. GT levererar 430 kW (585 hk) och accelererar 0-100 km/h på 3,5 sekunder.

– Kia EV6 är inte bara den första modellen baserad på vår nya Electric-Global Modular Platform (E-GMP), den är också först med den nya och djärva Opposites United-designfilosofin, säger Luc Donckerwolke, Chief Creative Officer på Hyundai Motor Group.

– Den emotionella designen, imponerande räckvidden och ultrasnabba laddningen gör Kia EV6 till något alldeles extra. Vi är stolta över att ta emot utmärkelsen Årets premiumbil i Tyskland, det är ett erkännande för det briljanta arbetet från vårt dynamiska Kia-team.

Snabb laddning, lång räckvidd och ett gott klimatsamvete – nya Kia EV6

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?