Hoppa till innehållet

Annons

Asienbörser: Blandade rörelser

Börserna i Asien uppvisade blandade rörelser på måndagen medan Japan höll stängt. Fastighetsutvecklare tyngde Kinabörserna.

Kring klockan 7.40 var indexet MSCI Asia Apex 50, som exkluderar japanska aktier, 0,2 procent upp med sektorerna olja och gas samt verkstad i topp.

Hang Seng-indexet steg 0,3 procent i Hongkong. Fastighetsutvecklarna China Resources Land och Sino Land tappade däremot 3,9 respektive 2,2 procent. Hongkong har fört fram ytterligare åtgärder i syfte att stävja husprisutvecklingen i staden, enligt Bloomberg News.

Fastlandskinas största fastighetsutvecklare Poly Real Estate och China Vanke föll runt 6 respektive knappa 4 procent. Inför tisdagens officiella kinesiska husprisdata för augusti visade veckodata från CEBM att huspriserna i landet föll nära 5 procent under föregående vecka.

Från kinesiskt håll sade vidare Industrial Banks chefekonom Lu Zhengwei till den officiella nyhetsbyrån Xinhua att den kinesiska centralbanken kan komma att behöva bli försiktigare med nya lättnader. Den amerikanska centralbanken Feds åtgärder väntas nämligen höja inflationstrycket i Kina. Börserna i Shanghai och Shenzhen var 1,1 respektive 1,6 procent lägre.

Som lök på laxen har spänningarna mellan Kina och Japan ökat rörande rättigheter till ett antal öar i det östkinesiska havet. Ett bolag som kommer drabbas negativt av motsättningarna är Guangzhou Automobile Group, skrev Haitong Securities i en analys enligt Bloomberg News. Bolaget som samverkar med en rad japanska biltillverkare, bland annat Toyota, retirerade dryga 5 procent på måndagen.

Australiska S&P/ASX 200-indexet var 0,5 procent högre med råvarurelaterade sektorer i topp.

Marknadstemperatur 07:40
MSCI Asia Apex 50 0,20%
Nikkei 225 stängt
Topix Tokyo stängt
Hongkong Hang Seng 0,30%
China Shanghai Composite -1,10%
China Shenzhen Composite -1,60%
Australiens S&P/ASX 200 Index 0,50%
Singapores STI 0,20%
Sydkoreas Kospi -0,20%
Taiwans Taiex 0,30%
Indiens BSE Sensex 0,80%

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera