1515

Stockholmsbörsen: Kraftig uppgång att vänta<br />

Terminerna för de ledande europeiska börsindexen tickade högre inför fredagens öppning. Federal Reserve beslut på torsdagskvällen att börja köpa bostadsobligationer i en tredje runda med kvantitativa lättnader har agerat bränsle åt riskaptiten.

"Vi räknar med att QE kommer att fungera genom att driva upp inflationsförväntningarna (vilket tvingar konsumenter och företag att spara mindre)", skriver aktiestrategerna på Credit Suisse i London i ett strategibrev på fredagsmorgonen.

Kring klockan 8.40 var terminerna för Euro Stoxx 50, franska CAC 40, brittiska FTSE 100 och tyska DAX från 1,5 till 2,1 procent högre.

Federal Reserve beslutade på torsdagskvällen om ytterligare åtgärder. Bolånepapper (MBS) ska köpas i en takt om 40 miljarder dollar per månad. Credit Suisse pekar i sin analys ut aktier som ett bra tillgångsslag om inflationsförväntningarna fortsätter att stiga. Aktier förväntas att omvärderas fram till dess att inflationen når 4 procent, enligt investmentbanken som poängterar att aktier toppade en dryg månad efter slutet av QE1 och QE2.

Billiga realtillgångsinvesteringar pekas ut som bra alternativ såsom tyska och amerikanska bostäder och i aktieväg bland annat Electrolux. Vidare väntar sig Credit Suisse att aktier med hög direktavkastning går bättre än marknaden i en miljö med låga obligationsräntor.

När amerikansk makrodata överraskar positivt väntas cykliska aktier gynnas, enligt Credit Suisse som vidare spår att guldpriset tickar upp till 2.000 dollar per uns.

Shamaran Petroleum stängde 27 procent upp på Torontobörsen på torsdagen efter att handelsstoppet för aktien hävts strax före klockan 19 svensk tid på torsdagen.

Bolaget meddelade att testresultat på drygt 42.200 fat oljeekvivalenter per dag uppmätts i brunnen Atrush-2 i irakiska Kurdistan. Uppgifterna informerar om "extremt bra flöden" jämfört med tidigare Atrushbrunn och bör leda till en märkbar kursuppgång, sade Pareto Öhmans oljeanalytiker Petter Hjertstedt till Nyhetsbyrån Direkt på torsdagskvällen.

Africa Oil kommer att flödestesta oljebrunnen Ngamia-1 i block 10 BB i Kenya kring årsskiftet, sade bolagets vd Keith Hill under en presentationsträff på torsdagskvällen. Vidare lutar Africa Oil åt att genomföra en private placement, riktad nyemission, om runt 200 miljoner dollar senare i höst.

På makrofronten väntas reviderad svensk BNP klockan 9.30 och från europeiskt håll inkommer EMU-KPI klockan 11.00. Även USA publicerar KPI i eftermiddag. I USA står också detaljhandel och industriproduktion på fredagens agenda.

USA-terminerna var 0,3 till 0,4 procent upp på fredagsmorgonen. USA-börserna tog ett glädjeskutt på torsdagskvällen efter Federal Reserves räntebesked.


Innehåll från KIAAnnons

Kia EV6 Årets premiumbil i Tyskland

Efterlängtad och redan prisbelönt.

Kia EV6 har utsetts till ”Årets Bil i Tyskland” i kategorin Premium.

Nu lanseras den helelektriska crossovern i Sverige.

Så bra är Kia EV6 – årets premiumbil i Tyskland

Uttrycket ”premium” i bilbranschen finns på många marknader, men någon exakt definition av begreppet finns inte. Det brukar dock handla om en bil av ett känt märke, som är påkostad och har hög upplevd kvalitet.

Allt detta stämmer in på nya helelektriska Kia EV6 – som utsetts till ”Årets Bil i Tyskland 2022” av tyska Årets Bil (GCOTY) just i kategorin Premium.

Kia EV6, som precis lanseras i Sverige, fick den prestigefyllda utmärkelsen före en mängd konkurrenter av en jury bestående av 20 journalister i Tyskland.

– Det är fantastiskt att se Kia EV6 vinna priset Årets premiumbil i Tyskland. Även om leveranserna av vår innovativa helelektriska crossover bara har börjat, är det tydligt att EV6 sätter nya standarder för laddningsprestanda, teknik och interiörutrymmen, säger Jason Jeong, vd Kia Europe.

Ultrasnabb laddning

Att få utmärkelsen Årets premiumbil i Tyskland är inte bara ett erkännande för det arbetet som Kias dynamiska team gör utan även ett kvitto på den lyckade satsningen på den helelektriska plattformen Electric-Global Modular Platform (E-GMP).

Kia EV6 kan köras upp till 528 kilometer på en laddning och tack vare avancerad 800V-teknik är ultrasnabb laddning av batteriet (77,4 kWh) möjligt.

Vid en laddstation med minst 250 kW kan batteriet snabbladdas från 10 till 80 procent på bara 18 minuter eller så kan du på endast 4,5 minuters laddning uppnå en räckvidd på 100 km.

”Något alldeles extra”

Kia EV6 kommer i fyra utföranden och erbjuds i bakhjuls- och fyrhjulsdrivna konfigurationer, 168 kW (228 hk) respektive 239 kW (325 hk). Toppmodellen – fyrhjulsdrivna EV6 GT lanseras i slutet av 2022. GT levererar 430 kW (585 hk) och accelererar 0-100 km/h på 3,5 sekunder.

– Kia EV6 är inte bara den första modellen baserad på vår nya Electric-Global Modular Platform (E-GMP), den är också först med den nya och djärva Opposites United-designfilosofin, säger Luc Donckerwolke, Chief Creative Officer på Hyundai Motor Group.

– Den emotionella designen, imponerande räckvidden och ultrasnabba laddningen gör Kia EV6 till något alldeles extra. Vi är stolta över att ta emot utmärkelsen Årets premiumbil i Tyskland, det är ett erkännande för det briljanta arbetet från vårt dynamiska Kia-team.

Snabb laddning, lång räckvidd och ett gott klimatsamvete – nya Kia EV6

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?