1515

USA-börser: <br />Trevande inför Fed-besked<br />

Om Apple och tyska författningsdomstolen stod i fokus på Wall Street på onsdagen var det Federal Reserve som tilldrog sig investerarnas intresse på torsdagen. Klockan 18.30 svensk tid meddelas om det blir några nya obligationsköp från den amerikanska centralbanken.

Vid klockan 16.45 var Dow Jones upp 0,1 procent till 13.352, S&P 500 var oförändrat på 1.436,9, och Nasdaq Composite var också oförändrat på 3.115,5.

Sektormönstret var riskfrånvänt med telekom och konsumentvaror i topp, medan råvaror och industribolag gick sämst på storbolagsindexet. Handelsvolymen uppgick till 120 miljoner aktier på NYSE och 380 miljoner aktier på Nasdaq.

"Det marknaden vill ha är ett tidsmässigt öppet åtagande från Fed, och det är inte säkert att Bernanke kommer att göra något sådant idag", sade Peter Dixon, aktieanalytiker vid Commerzbank i London, till Bloomberg News.

"Marknaden har gjort sig lite skyldig till övertolkning av vad Bernanke har sagt under de senaste veckorna", fortsatte han.

Torsdagens statistikagenda var relativt välfylld och pekade i olika riktningar. Inför USA-öppningen visade amerikansk statistik att antalet nyanmälda arbetslösa var något fler än väntat under föregående vecka. Producentpriserna steg vidare något mer än snittprognosen på Wall Street i augusti, medan kärn-PPI noterade en något lägre ökning än ekonomernas förväntningar.

En kvart in i handelsdagen kom sedan Bloombergs Consumer Comfort Index, som visade på något mer optimistiska amerikanska konsumenter under förra veckan än den dessförinnan. Antalet negativa svar är dock fortfarande högre än positiva i enkäten.

På bolagsfronten var Apple fortsatt i fokus under förhandeln, och aktien noterades 0,8 procent inför öppningen sedan onsdagens lansering av Iphone 5. Barclays har höjt riktkursen för Apple med 60 dollar till 810 dollar, enligt Marketwatch.com. Efter cirka en timmes handel var aktien upp 1,2 procent på nya rekordnivån 677,70 dollar efter att ha stängt 1,4 procent upp på onsdagen.

Facebook lyckades dock inte hålla ångan uppe från onsdagens 7,7-procentiga uppgång, och backade 0,4 procent.

Vidare i it-sektorn: Intel inledde dagen med en nedgång på 0,4 procent efter en rekommendationssänkning från Citigroup, som fruktar lägre pc-efterfrågan. Efter ett tag handlades aktien dock på samma nivåer som onsdagens stängningskurs.

En rekommendationssänkning från Citigroup, föranledd av allmänna farhågor om lägre framtida intäkter, tryckte ned Nike 2,3 procent.

På räntefronten tickade den amerikanska tioårsräntan ned 2 punkter till 1,73 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?