Annons

Stockholmsbörsen: Under
nollan i väntan på Bernanke

Stockholmsbörsen fortsatte att handlas något ner, i likhet med utvecklingen i Europa på torsdagen. Avvaktan inför Federal Reserves räntebesked klockan 18.30 i kväll har präglat finansmarknaderna under torsdagens handelssession.

"I dag väntar vi oss att Federal Reserves räntekommitté beslutar om ytterligare lättnadsåtgärder, inklusive QE3. Men då jobbstatistiken för augusti, publicerad den 7 september, var något svagare än förväntat har de flesta marknader redan prisat in QE3", skrev Deutsche Banks valutastrateger i ett marknadsbrev på torsdagsförmiddagen.

Stockholmsbörsens OMXS30-index noterades 0,3 procent ner till indexnivån 1.082,7 kring klockan 13.15. Omsättningen uppgick då till 3,5 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Inklusive Burgundy, Bats Chi-x samt Turquoise, uppgick den till 4,9 miljarder.

I Europa var FTSE, DAX, CAC och Euro Stoxx samtidigt mellan oförändrat och -0,6 procent.

Goldman Sachs har sänkt riktkurserna för Volvo och Scania med 16 respektive 12 kronor till 110 respektive 120 kronor, alltjämt med upprepade rekommendationer neutral respektive sälj. Aktierna retirerade 1,7 respektive 2,0 procent till 89:35 respektive 122 kronor.

SSAB var ett annat svagt presterande bolag med 0,7 procents nedgång för A-aktien. Vanligtvis volatila Nokia tappade 0,8 procent, konkurrenten Apple lanserade på onsdagskvällen Iphone 5.

H&M backade 0,1 procent. Bolagets brittiska konkurrent Next meddelade i samband med sin rapport att försäljningen i augusti och september varit en besvikelse. Next sjönk 6 procent i London och H&M:s försäljningssiffror för augusti väntas på måndag.

Credit Suisse har sänkt Nordea till neutral, från outperform, medan Handelsbanken dragits ned från neutral till underperform. Nordea tappade 0,9 medan en initial nedgång i Handelsbanken skiftade till en uppgång på 0,3 procent. Vidare har investmentbanken plockat bort SEB från sin fokuslista och anger Swedbank som ny favorit inom nordisk banksektor. SEB och Swedbank steg 1,0 respektive 0,3 procent.

SEB:s finanschef Jan Erik Back säger i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt att bolagets fokus skiftats mot avkastning och optimering av kapital. I rådande miljö har banken satt avkastningsmålet ett par procentenheter över kapitalkostnaden, vilket i praktiken innebär 13 procent.

ABB var 0,6 procent högre på 127 kronor. Bolaget höll en kapitalmarknadsdag i London på onsdagen, som bland annat medfört en riktkurshöjning från Nordea, upp till 140 från tidigare 134 kronor.

Electrolux, med en viktig del av sin verksamhet i USA, steg 1,2 procent i öppningshandeln. Barclays och JP Morgan var aktiva nettoköpare. Federal Reserve väntas leverera ett nytt program för tillgångsköp med inriktning mot bostadsobligationer (MBS:er) efter svensk börsstängning på torsdagen.

Precise Biometrics och Fingerprint, som båda steg kraftigt på onsdagen inför lanseringen av Iphone, var 5,7 respektive 4,6 procent ned. Precise Biometrics handlas på torsdagen utan rätt till deltagande i kommande nyemission.

Shamaran, som lyfte drygt 13 procent i Kanada på onsdagskvällen, han stiga 11 procent i Stockholmshandeln innan aktien handelsstoppades. Någon information om orsaken har ännu inte framkommit.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera