1515

USA-börser: Terminerna drar uppåt<br />

De ledande amerikanska börsindexen noterades högre inför onsdagens USA-öppning. Den tyska konstitutionsdomstolen godkände som väntat stödfonden ESM med villkor på onsdagsförmiddagen.

Vid 15.15-tiden var septemberterminerna för Dow Jones och S&P 500 båda 0,4 procent upp medan motsvarigheten för Nasdaq Composite hade stigit 0,6 procent.

Apples aktie steg 0,7 procent i förhandeln inför att bolaget håller ett pressarrangemang senare på onsdagen där en ny version av Iphone 5 väntas lanseras.

Facebook lyfte nära 7 procent i förhandeln sedan vd Mark Zuckerberg sagt att bolaget bryr sig om sina aktieägare och att aktiekursens utveckling varit en besvikelse. Bolaget har i dagsläget merparten av intäkterna från annonser relaterade till datorer, men den digitala mediemarknaden styrs snabbt mot mobila enheter. För ett halvår sedan hade Facebook inte några intäkter alls från mobiler men detta marknadssegment har potentialen att bli avsevärt större än dataannonsmarknaden ur ett intäktsperspektiv, enligt Facebooks vd.

Paccar tappade kring 3 procent i förhandeln sedan det efter tisdagens stängning varnat för en inbromsning i order av nya lastvagnar i Nordamerika.

På makrofronten drog marknaden en lättnadens suck när den tyska författningsdomstolen godkände att Tyskland ratificerar stödfonden ESM, med vissa villkor. Enligt författningsdomstolen får Tysklands åtaganden till ESM däremot inte överstiga 190 miljarder euro utan godkännande av förbundsdagen. Domstolen fastslog vidare att parlamentets båda kamrar måste hållas informerade om regeringens beslut om ESM.

"Försök att utöka ESM:s utlåningskapacitet i framtiden kommer att bli svårare eftersom det tyska parlamentet måste ratificera detta", skrev Nomura i ett marknadsbrev.

I samband med att EU-kommissionens ordförande Jose Manuel Barroso höll sitt linjeanförande på onsdagsförmiddagen presenterade kommissionen även sitt förslag till bankunion inklusive regler för banktillsyn. Förslaget låg i linje med vad som tidigare har rapporterats i media.

På obligationsmarknaden hade räntan på den amerikanska tioåringen tickat upp 5 punkter till 1,75 procent. Euron hade stärkts till 1:29 gentemot dollarn på valutamarknaden.

Noteringar kl. 15.15
Terminen för Dow Jones 0,35%

Terminen för S&P 500 0,39%

Terminen för Nasdaq 0,55%

2-åriga USA-räntan -0,0040 till 0,2420%
10-åriga USA-räntan +0,0467 till 1,7472%
Olja, US WTI -0:06 USD till 97:11 dollar/fat
Olja, Brent +0:46 USD till 115:86 dollar/fat
EUR/USD +0:0045 till 1:2900


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?