1515

USA-börser: Stängde på plus<br />

Inledande uppgångar med 0,35 procent efter tyskt positivt ESM-besked mattades av mot slutet av onsdagshandeln i New York. Marknadens reaktion på Apples Iphone 5 visade sig i en börskurs som gick fram och tillbaka men slutade stabilt upp.

Dow Jones Industrial Average stängde 0,1 procent upp på 13.334,1 och det bredare S&P 500 ökade 0,2 procent till 1.434. Nasdaq Composite steg 0,3 procent till 3.114. Omsättningen landade på 660 miljoner aktier på NYSE och 1,7 miljarder aktier på Nasdaq.

Sektorvis ledde telekombolagen uppgångarna på Dow Jones, medan råvarubolag låg i botten. Sju av nio sektorer steg.

Verizon steg mest på storbolagsindexet, med 1,5 procent, efter besked från Apple om att Iphone 5 stödjer LTE och att Verizon är en av de operatörer som ingår i partnernätverket.

Inför torsdagen står eventuella besked från Federal Reserve om penningpolitiska lättnader i fokus.

Sämst på indexet gick Du Pont, ned 1,6 procent. Kemibolaget kommer att låta en av tre fabriker som tillverkar Viton förbli stängd på obestämd tid på grund av utsläpp av hexafluorpropylen (C3F6). Viton är Du Ponts varumärke för det gummi som finns i packningar.

På makronivå stod onsdagens och torsdagens Fedmöte i fokus, och vad som ska komma ut av det.

"Alla väntar sig någon form av kvantitativa lättnader. Fedstimulans har varit det som driver den här marknaden högre, och ESM-beskedet var ett steg i rätt riktning" sade Joseph Tanious, New York-baserad strateg vid JP Morgan Funds, till Bloomberg News.

Tidigare under dagen hade tyska författningsdomstolens villkorade ja till att Tyskland ratificerar ESM gett investerarna råg i ryggen, men detta mattades alltså av något under dagens lopp.

På bolagsnivå dominerade Apples Iphone 5 nyhetsflödet. Telefonen stödjer LTE, och börjar säljas den 21 september i USA för mellan 200 och 400 dollar för telefon med tvåårsabonnemang, beroende på internminnesstorlek. Till Sverige kommer den en vecka därefter. Apple stängde 1,4 procent högre på dagshögstanivån 669:79 dollar.

Facebook steg 7,7 procent efter att vd Mark Zuckerberg i en intervju på tisdagen gav hopp om att bolaget ska ta itu med de svaga intäkterna från mobiltelefonanvändning av nätverkstjänsten.

Bananföretaget Dole steg 9,5 procent efter att ha meddelat långt framskridna diskussioner med japanska Itochu angående en försäljning av divisionerna för förpackad mat samt asiatiska färskvaror till dem.

Den amerikanska detaljhandelstrafiken har hittills ökat med 9,7 procent i september jämfört med samma period i fjol, efter Labor Day-kampanjer och skostartsreor. American Apparel steg 9,3 procent till sin högsta kurs sedan maj 2011.

Boeing slutade 0,4 procent ned samma dag som BAE och Airbus-ägaren EADS bekräftade fusionsdiskussioner. EADS backade 5,4 procent i New York, medan BAE steg kring 11-12 procent såväl hemma i Storbritannien som i USA.

Den amerikanska tioårsräntan tickade upp 6 punkter till 1,76 procent.


Innehåll från JungheinrichAnnons

Automation går hand i hand med säkerhet – och självständighet

Bardia Emad, chef över automation i Norden, Jungheinrich.
Bardia Emad, chef över automation i Norden, Jungheinrich.

De säkerhetsrisker som kommer med lagerarbete minskar avsevärt med ökad automation. På Jungheinrich är personsäkerheten av högsta prioritet och med automatiserade truckar erbjuder de sina kunder säkra, effektiva och skräddarsydda lösningar. 

– Målet är att våra kunder ska vara trygga och självständiga – men med 24/7-support från oss vid behov, säger Bardia Emad, chef över automation i Norden, Jungheinrich.

Jungheinrich tillhandahåller hel- och halvautomatiserade truckar såväl som manuella lösningar. Men säkerheten och flexibiliteten mot kund står alltid i fokus.

– Vi erbjuder och skräddarsyr den bästa lösningen för kunden, och som ett tyskt företag prioriterar vi säkerhet både för processer och för personal. Vår truckflotta består av en mängd olika produkter, säger Bardia Emad.

Automationens centrala säkerhetsvinster

För Jungheinrich innebär automatiseringen av truckflottan många vinster:  långsiktiga kostnadsminskningar, mätbarhet samt minskad energiförbrukning och utsläpp för att nämna några. Ur ett säkerhetsperspektiv är de centrala fördelarna att de förarlösa truckarna (AGV) gör färre misstag och orsakar färre olyckor – men det innebär också en processäkerhet, menar Bardia Emad.

– Automatiserade truckar innebär att arbetet fortsätter även om andra faktorer äventyras, till exempel att människor blir sjuka. Det möjliggör dessutom en anpassningsbar arbetsstrategi genom att produktionen planeras på ett förebyggande och mindre sårbart sätt.

Vikten av självständighet hos kund

Allt eftersom den tekniska utvecklingen fortlöper är det viktigt att involvera medarbetare, kunder och partners. På Jungheinrich lägger man fokus på att förbereda och utbilda personal både i att använda den utrustning som finns – och att lära sig förekomma eventuella felaktigheter. Bardia Emad understryker vikten av att kunderna ska kunna arbeta självständigt med truckarna och systemen, även om supporten alltid finns ett samtal bort.

– Vi erbjuder en särskilt anpassad utbildning för alla personer som är inblandade i arbetet med AGV-truckarna, eftersom vi tycker det är viktigt att våra kunder känner självständighet i sitt arbete. Men vi har också över 6 000 tekniker nära våra kunder, som rycker ut vid behov. 

Automation den naturliga vägen in i framtiden

Digitaliseringen och automatiseringen ökar med exponentiell styrka – och med coronapandemin har den fått ytterligare en skjuts. Vid rätt tillämpning innebär det stora vinster för alla industrier, i termer av säkerhet, effektivitet och personalvård. 

– Automation är den naturliga vägen in i framtiden – det måste ske, vare sig vi vill det eller inte, avslutar Bardia Emad.

Om Jungheinrich

Jungheinrich är en global koncern inom intralogistik med huvudkontor i Hamburg. I mer än 60 år har man hjälpt kunder till effektivare, säkrare och mer ergonomisk materialhantering.

Läs mer om automatiserade truckar här 

 

Mer från Jungheinrich

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Jungheinrich och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?