1515
Annons

Sms-lån ingen guldgruva<br />

Snabblånebolagen har fått mycket uppmärksamhet och kritik för sina arbetsmetoder. Samtidigt är företagen fortfarande småpluttar i den svenska finansindustrin. Vinsten för hela branschen hamnade i fjol på blygsamma 22 miljoner kronor.
Foto:Jessica Gow / Scanpix

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Högerpartierna eniga om talman – ger SD framskjuten roll i utskott

Högerpartierna nominerar Andreas Norlén till talman och SD-ledamoten Julia Kronlid till andre vice talman – men lägger ned sina röster i omröstningen. SD får samtidigt en framskjuten roll i riksdagens utskott.

Riksdagens talman Andreas Norlén får förnyat förtroende från högerpartierna.
Riksdagens talman Andreas Norlén får förnyat förtroende från högerpartierna.Foto:Anders Wiklund/TT

På söndagen presenterade Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna sin gemensamma kandidat till talmansposten. Valet föll på Andreas Norlén.

”Norlén har under sin tid som talman visat att han besitter de erforderliga personliga egenskaper och kvalifikationer som uppdraget kräver. Norlén har samtidigt blivit brett respekterad och åtnjuter ett stort förtroende både i och utanför riksdagen”, skriver partierna i ett gemensamt pressmeddelande.

Partierna nominerar sverigedemokraten Julia Kronlid till riksdagens andre vice talman. Senast var hon ordinarie ledamot i socialförsäkringsutskottet.

Samtidigt ger man beskedet att partierna lägger ned rösterna i talmansomröstningen som äger rum på måndagen vilket i realiteten betyder att de andra partiernas ledamöter får fälla avgörandet.

Partierna har också enats om fördelningen av utskottens presidieposter och där blir det storslam för riksdagens andra största parti, Sverigedemokraterna. SD får åtta av totalt sexton presidieposter. Moderaterna får fyra, Kristdemokraterna och Liberalerna två vardera.

Sonderingsuppdraget ligger hos Moderatledaren Ulf Kristersson och förhandlingar pågår. I det sammanhanget ska talmansposten ses som en bricka bland många tillsammans med regeringens sammansättning, sakpolitik och nyckelposter i riksdagen.

På fredagen nominerade Socialdemokraterna sin kandidat till talmanspresidiet, riksdagsledamoten Kenneth G Forslund. Men Socialdemokraterna sträckte samtidigt ut en hand till Moderaterna.

Magdalena Andersson (S), statsminister i övergångsregeringen öppnade tidigare i veckan för en moderat talman.

”Vi vill inte ha en partipolitiserad process kring talmannen”, sa hon vid en pressträff.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera