Annons

Råvaror: Oljan klättrar

Oljan är svagt upp medan basmetallerna visar en blandad utveckling. Guldet fortsätter att stiga något inför torsdagens Fed-besked.

WTI-oljan i första termin var kring klockan 8.20 upp 0,03 dollar till 97,20 dollar per fat, medan Brent är upp 0,30 dollar till 115,70 dollar per fat.

På tisdagen sade Kinas premiärminister Wen Jiabao att landet har mer utrymme för finans- och penningpolitiska lättnader för att stötta tillväxten. I USA inleder Federal Reserve sitt tvådagars Fomc-möte, där de kan komma att annonsera nya lättnader.

"Premiärministerns kommentarer är stöttande för oljemarknaden. Vad gäller Fed är frågan vad de gör och hur stort det kommer att bli. Utan utbudschocker så ligger vi nog rätt nära toppen för intervallet för oljan", sade Ric Spooner på CMC Markets till Bloomberg News.

Fed-chefen Ben Bernanke sade den 31 augusti att han inte utesluter fler lättnader, och den svaga jobbrapporten för augusti har ökat förväntningarna om nya Fed-åtgärder vid veckans möte.

"Marknaden inväntar resultatet av Fomc-mötet och datan från energidepartementet", sade David Lennox på Fat Prophets till Bloomberg News.

American Petroleum Institute, API, rapporterade på tisdagskvällen att de amerikanska lagren av råolja steg med 0,2 miljoner fat under föregående vecka.

Lagren av bensin minskade med 4,2 miljoner fat, medan kapacitetsutnyttjande minskade 2,8 procentenheter till 84,3 procent.

I den officiella statistiken från USA:s energidepartement, DOE, på onsdagen väntas råoljelagren ha sjunkit med 2,9 miljoner fat. Lagren av bensin väntas ha sjunkit 1,7 miljoner medan kapacitetsutnyttjandet väntas ha ökat med 1,0 procentenheter.

Opec höjde i sin månadsrapport på tisdagen prognosen för den globala efterfrågan på olja något både för 2012 och för 2013, samtidigt som utbudsprognoserna justerades något lägre.

Opec konstaterade att den globala ekonomiska turbulensen inte har lett till att efterfrågan på olja ändrat bana, men noterar samtidigt att nedåtrisker kvarstår då den ekonomiska inbromsningen i utvecklade länder kan spilla över på länder utanför OECD.

Energidepartementet spådde i sin Short-Term Energy Outlook på tisdagen att WTI-oljan kommer att handlas på i snitt 93,67 dollar per fat under årets sista kvartal, och ser ett snittpris på 92,63 dollar per fat under 2013.

Wall Street Journal skrev på tisdagen att ett frigörande av oljereserverna har återkommit till den politiska agendan hos regeringarna i Väst för att hantera stigande energipriser, men bedömare säger att en sådan åtgärd bara skulle ha en begränsad effekt.

Priserna på både WTI och Brent har stigit cirka 15 procent sedan början av juli, med stöd av förväntningar om både penningpolitiska lättnader och geopolitiska spänningar i Mellanöstern.

I USA har bensinpriset stigit obekvämt nära 4 dollar per gallon, en nivå som generellt ses som en smärtpunkt för konsumenterna och ökat förväntningarna om att USA skulle vara redo att släppa på oljereserverna.

Marknadsbedömare hänvisar samtidigt till rikligt utbud och ser den nuvarande prisuppgången som till stora delar icke relaterad till det fundamentala läget. Saudiarabiens oljeminister har sagt att marknaden är väl försedd och internationella energimyndigheten, IEA, som ska samordna eventuell frigörande av reserver, har också avvisat behovet av ytterligare utbud.

Sedan oljereserverna etablerades 1973 så har USA använt dessa vid tre tillfällen: vid det första Gulf-kriget, vid orkanen Katrina 2005 och som en koordinerad aktion vid Libyen-krisen 2011.

Reserverna syftar till att agera kudde i tider av allvarligare utbudsstörningar för att undvika kraftiga prisuppgångar, men på senare tid har regeringarna i ökad grad sett frigörande av reserver som en politisk lösning, snarare än en krisåtgärd, uppger bedömare enligt Wall Street Journal.

Bland basmetallerna har kopparns tremånaderstermin sjunkit med 20 dollar till 8.070 dollar per ton, medan zinkpriset sjunkit 13 dollar till 2.004.

På ädelmetallmarknaden noterade spotpriset på guld en uppgång på knappt 5 dollar till cirka 1.737 dollar per uns, medan silvret var upp 0,01 dollar till 33,67.

"Priserna har stigit på spekulationer om att Fed ska annonsera ytterligare stimulanser. Priserna har också stigit då dollarn har försvagats", sade Lachlan Shaw på Commonwealth Bank of Australia till Bloomberg News.

Dollarn har tappat till 1,287 mot euron, jämfört med 1,283 vid svensk stängning på tisdagen.

Noteringar klockan 8.20:
Råolja (pris/fat):

WTI, första termin +0:03 USD 97:20
Brent, första termin +0:30 USD 115:70
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)

Koppar -20 USD 8.070
Zink -13 USD 2.004
Aluminium -6 USD 2.074
Nickel -25 USD 16.800
Bly +1 U SD     2.130
Tenn +30 USD 20.710
Ädelmetaller (pris/uns, spot)

Guld +4:80 USD 1.737:00
Silver +0:18 USD 33:67
Jordbruksråvaror (pris/pund, majtermin)

Bomull -0:0063 USD 0:7500

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera