1515

Råvaror: Basmetaller faller<br />

Råoljan landade på båda sidor av nollstrecket när onsdagen närmade sig sitt slut, efter att tidigare ha handlats upp efter tyska författningsdomstolens villkorade ja till ESM. Basmetallerna var i huvudsak ned, medan guldet rörde sig oregelbundet inför morgondagens Fedbesked.

WTI-oljan i första termin var vid klockan 20.15 ned 0:08 dollar till 97:09 dollar per fat, medan Brent hade stigit 0:20 dollar till 115:60 dollar per fat.

Båda oljeslagen var tidigare under dagen markant dyrare. Oljelagren i USA steg enligt energidepartementet med 2 miljoner fat, medan förväntningarna låg på en minskning med 2,9 miljoner fat enligt Bloomberg.

Samma rapport visade på en ökning i råoljeproduktionen med 0,7 procent till 5,53 miljoner fat per dag under 1-7 september. Nivån kan jämföras med när orkanen Isaac härjade förra veckan och produktionsvolymen sjönk till 5,49 miljoner fat per dag, vilket var den lägsta nivån sedan september 2011.

"Det finns alldeles för mycket olja för att priser på dessa nivåer ska vara hållbara", sade Todd Horwitz, chefsstrateg vid Adam Mesh Trading Group till Bloomberg News om WTI-priset.

Guldet rörde sig kring nollan i den sena onsdagshandeln, och var upp en halv dollar vid klockan 20.15. Tidigare under dagen noterades nedgångar från den högsta nivån på mer än ett halvår inför torsdagens Fedbesked. Flera bedömare förväntar sig att en ny runda stödåtgärder ska lanseras.

"Folk får kalla fötter inför meddelandet från Fed, och många väntar vid sidlinjen", sade Phil Streible, senior råvarumäklare vid RJ O'Brien & Associates i Chicago till Bloomberg News.

Kopparpriset var ned något. Enligt Morgan Stanley kommer Kinas tillväxt att landa på 7,5 procent i år, vilket skulle vara den lägsta takten på 22 år. Morgan Stanley är åtminstone den femte banken som spår detta.

"Det finns för få köpare i marknaden, eftersom fundamenta inte rättfärdigar priser på de nivåer vi har sett", sade Jeffrey Friedman, senior råvarumäklare vid RJO Futures i Chicago, till Bloomberg News.

"Om man inte köpte koppar för en vecka sedan kan man lika gärna vänta och se vad Fed gör", sade han med hänvisning till det Fedmöte som inleddes på onsdagen.

Noteringar cirka klockan 20.30
Råolja (pris/fat):

WTI, första termin -0:08 USD 97:09
Brent, första termin +0:20 USD 115:60
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)

Koppar -4 USD 8.086
Zink -4 USD 2.013
Aluminium +6 USD 2.084
Nickel -175 USD 16.650
Bly -9 USD 2.120
Tenn +100 USD 20.780
Ädelmetaller (pris/uns, spot)

Guld +0:55 USD 1.732:75
Silver -0:2450 USD 33:25
Jordbruksråvaror (pris/pund, majtermin)

Bomull -0:0172 USD 0:7321


Innehåll från SAS InstituteAnnons

S-Bank har Finlands mest nöjda bankkunder: ”Data och nyfikenhet avgörande för alla våra beslut ”

Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank.
Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank.

I över tio år har finländska S-Bank konsekvent och strategiskt arbetat med att samla och dra nytta av sin data. I dag har banken nästan halva Finlands befolkning som kunder – och olika undersökningar visar att man även har landets nöjdaste bankkunder. 

Enligt Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank, är det framför allt förmågan att omvandla det svåra till det enkla som ligger bakom framgången.

Öka produktiviteten och innovationen med hjälp av data – läs mer här. 

S-Bank har fått utmärkelser för ”Finlands nöjdaste bankkunder” av bankjämförelsetjänsten Sortter Oy och ”det mest innovativa företaget i den finländska finanssektorn” från handelshögskolan Hanken.

S-Bank är del av den större kooperativa organisationen, S-Gruppen. Trots att S-bank är en jämförelsevis ung organisation, har banken aktivt arbetat med vad som har varit nyckeln till framgången: data.

Teknikfundamentet skapar möjligheter 

Många företag har ett stort fokus på att bli mer datadrivna. Men innan man på ett effektivt sätt kan börja dra nytta av all data måste de underliggande processerna fungera och samspela väl.

– Processerna för att skapa och ta hand om data behöver vara väl etablerade och dokumenterade. Lagring och strukturering av data behöver vara på plats. Du behöver också säkerställa datakvaliteten. För att kunna göra detta behöver du också ha rätt verktyg för att kunna hantera din data, säger Johanna Makkonen och fortsätter: 

– Vi började med att visualisera vår data i olika rapporter. Under de senaste åren har vår största upptäckt varit att vi inte bara använder den för att analysera historiken och titta bakåt, utan också använder den för att göra förutsägelser om framtiden.

Underlättar beslutsfattande 

Alla fördelar som ett företag har av att använda data fullt ut blir inte alltid synliga för kunderna.

– Primärt använder vi oss av data för att organisationen ska kunna fatta bättre beslut och för att kunna erbjuda våra kunder ännu bättre lösningar och tjänster, säger Johanna Makkonen. 

Enligt Iikka Kuosa som är Senior Vice President of IT and Products vid S-Bank är detta också strategin från den högsta ledningen: 

– För att kunna svara till våra kunders framtida behov använder vi data som underlag för våra strategiska beslut. Vi måste ge våra kunder service och därför måste vi också och hålla koll på vad våra kunder gör för att förstå vad som driver dem, säger han.

Data – en riktig problemlösare

Tidigare avslog S-Bank många låneansökningar. Trots att antalet ansökningar ökade, minskade andelen lån som beviljades.

– När vi tittade på vår data kunde vi se att i takt med att vi fick in allt fler ansökningar tog handläggningen för varje ansökan allt längre tid. De långa handläggningstiderna ledde till att många kunder tog tillbaka sina ansökningar, eftersom de behövde lånet snabbare än vad vi kunde handlägga deras ärenden, säger Johanna Makkonen.

Bankens processutvecklingsteam genomlyste hela låneprocessen. På så sätt kunde S-bank identifiera var i kedjan det gick långsammast och vilka slags ansökningar som var mest tidskrävande. Det gjorde det enklare att fördjupa sig i enskilda detaljer och se till att de fungerar snabbare och effektivare. Samtidigt kunde man använda data för att förutsäga framtida beteenden och hjälpa kunder att fatta bättre och ekonomiskt mer hållbara beslut.

Verktyg och nyfikenhet i samverkan

Två saker förtjänar extra uppmärksamhet här, nämligen verktygen och nyfikenheten. 

– Jag skulle säga att jag nog är ganska nyfiken, men jag är också definitivt realist. För att tillfredsställa nyfikenheten krävs också att man har full kontroll på underliggande tekniska detaljer. Då blir det mycket enklare att vara öppen och titta djupare in i frågan, berättar Johanna Makkonen. 

För att stärka analysen ytterligare samarbetar S-Bank med SAS Institute, som har försett dem med bästa tänkbara plattform för dataanalys. 

– Jag skulle inte påstå att jag blev ”förälskad” i de lösningar vi fick av SAS, men det var inte långt ifrån. Den här resan har bara börjat och jag ser verkligen fram emot vad vi kan skapa tillsammans i framtiden, avslutar Johanna Makkonen.

Förändra hur du fattar beslut – läs mer om hur data kan hjälpa dig här. 

 

Mer från SAS Institute

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAS Institute och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?