Marknadsräntorna i Europas periferi sjönk samtidigt när euroländerna nu kan bocka av ytterligare en punkt i krishanteringen. Dessutom presenterade EU-kommissionen sitt förslag till gemensam bankreglering i euroområdet.
"Vi tror att detta kan vara en vändpunkt för skuldkrisen. ESM och ECB:s Outright Monetary Transctions (obligationsköp) ses som ett pålitligt och tillräckligt skyddsnät. Ser marknaderna inget behov av att testa skyddsnätet kanske ECB aldrig kommer att behöva aktivera OMT-programmet", skrev Danske Bank i ett marknadsbrev.
De tillade att det finns många eventrisker framöver, som utvecklingen i Spanien, Italien och Grekland, men trots det bedömer Danske Bank att sannolikheten för att euroområdet spricker nu har minskat betydligt.
Svenska marknadsräntor steg 2-7 punkter på onsdagen, med den tioåriga statsobligationsräntan 7 punkter upp till 1,54 procent. Kronan stärktes mot framför allt dollarn men även något öre mot euron. Den tyska tioårsräntan steg 7 punkter till 1,75 procent.
Den tyska författningsdomstolens utslag var, helt som väntat, att ett tyskt deltagande i stödfonden ESM är förenligt med grundlagen, liksom deltagandet i euroområdets finanspakt.
Författningsdomstolen ställde dock vissa villkor för ESM-deltagandet, något som marknaderna också ställt in sig på. Det viktigaste villkoret är att Tysklands nuvarande åtaganden till ESM på 190 miljarder euro inte får överskridas utan godkännande av förbundsdagen.
Handelsbankens Martin Enlund skrev i en kommentar att denna begränsning av Tysklands åtagande inte är särskilt viktig i praktiken eftersom ECB nu kommit in på banan med sina obegränsade möjligheter att intervenera.
Författningsdomstolens ja gör att Tyskland nu som sista euroland kan ratificera ESM och eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker räknar med att ESM:s styrelse kan ha ett första möte den 8 oktober.
Commerzbanks chefekonom Jörg Krämer skrev i ett marknadsbrev att domstolens besked banar väg för att EMU gradvis kommer att utvecklas till en ny typ av union med mer av delad skuldbörda, en "italiensk monetär union", med paralleller till Italien på 70- och 80-talet.
"Mjuk penningpolitik från ECB, en svag euro och högre inflation bör ta bort konkurrenstrycket på periferin och stabilisera valutaunionen i många år. En exit från Italien och Spanien är därför mycket osannolik de kommande åren", skrev Jörg Krämer som förutspår att de underliggande problemen i Italien och Spanien kommer att skylas över, men inte lösas, i denna "italienska monetära union".
EU-kommissionen lade också på onsdagen fram sitt förslag för europeisk banktillsyn, som enligt ordförande Jose Manuel Barroso blir det första steget mot en bankunion. Helt i enlighet med de utkast som tidigare har redovisats av bland andra Nyhetsbyrån Direkt föreslås att ECB blir gemensam europeisk banktillsynsmyndighet för alla cirka 6.000 banker i euroområdet från den 1 januari 2014, med en infasning under 2013 för banker som får stöd och banker som anses systemviktiga.
Italienska räntor sjönk 4-11 punkter på onsdagen och spanska 9-14 punkter, med tioårsräntan 9 punkter ned till på 5,61 procent. Spaniens premiärminister Mariano Rajoy sade att det inte är säkert om Spanien behöver söka stöd utifrån eftersom ECB:s obligationsplan har fått räntorna att sjunka.
"Jag vet inte om det är nödvändigt för Spanien att be om det, låt oss se hur riskpremierna utvecklas framöver", sade han inför parlamentet.
Makrostatistik från Europa kom överlag in lite bättre än väntat. Antalet arbetslösa sjönk överraskande i Storbritannien i augusti, vilket fick arbetslösheten att oväntat komma in på 4,8 procent, i stället för de 4,9 procent som väntades i Bloomberg News enkät.
Industriproduktionen i euroområdet var också en positiv överraskning, med en uppgång på 0,6 procent på månaden jämfört med väntade +0,1 procent.
KPI-statistik visade att såväl franska som tyska konsumentpriser steg en aning mer än väntat i augusti, medan de spanska kom in i linje med förväntningarna.
Här hemma visade Arbetsförmedlingens statistik att den öppna arbetslösheten uppgick till 4,8 procent, upp från 4,6 procent månaden före, och den totala till 8,4 procent, från 8,1 procent i juli.
Swedbanks makroanalytiker Anna Felländer skriver i en kommentar att arbetslösheten var lite högre än väntat, men att förändringarna från i juli var små.
"Dagens statistik visar på en svag dämpning på arbetsmarknaden vilket ligger i linje med vår prognos", skrev hon.
Amerikanska marknadsräntor inledde dagen uppåt för att sedan stiga ytterligare efter att tyska författningsdomstolen godkännande av ESM. Vid svensk stängning hade den tioåriga amerikanska statsobligationsräntan stigit 7 punkter till 1,75 procent, från motsvarande tid på tisdagen.
De amerikanska importpriserna steg mindre än väntat i augusti medan grossistlagren ökade mer än väntat i juli.
På valutamarknaden stärktes euron till fyramåndershögsta nivåer upp mot 1:295 mot dollarn efter att den tyska författningsdomstolen banat väg för att Tyskland kan ratificera ESM. Euron tappade sedan något av den förstärkningen och sammantaget stärktes den till 1:290 mot dollarn från 1:283 vid tisdagens svenska stängning
"Nyheterna från Tyskland är bra för euron. Det hjälper till att ta bort en av de största källorna till osäkerhet för den gemensamma valutan", sade Joe Manimbo, marknadsanalytiker vid Western Union Business Solutions i Washington, tilll Bloomberg News.
Kronan stärktes 4 öre mot dollarn till 6:57 och 1 öre mot euron till 8:46.
Blickarna vänds nu mot parlamentsvalet i Nederländerna, där vallokalerna stänger klockan 21 på onsdagskvällen och en första vallokalsundersökning kommer strax efter.
Marknaderna har tidigare oroats över framgången i opinionen för eurokritiska Socialistpartiet, med farhågor för vad det skulle kunna innebära för Nederländernas stöd till nya räddningspaket. De senaste opinionsmätningarna tyder dock på att det går att bilda en bred pragmatisk koalition, vilket skulle innebära att Nederländernas Europapolitik ligger fast.
Till kvällen kommer dessutom räntebesked från Nya Zeeland.