Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 344 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.
Ta del av villkoren
Full tillgång till di.se med nyheter och analyser
Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid
Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan
Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev
Betala som
Betalsätt
Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News AB:s personuppgiftspolicy. Bonnier News AB ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Dagens industri är en del av Bonnier News.
Ange ditt företags namn eller organisationsnummer för att hämta adressuppgifter. Hittar du inte ditt företag i sökresultatet? Vänligen ange uppgifterna manuellt.
Innehåll från GU VenturesAnnons
Succé för GU Ventures företag
GU Ventures teamet på Göteborgs universitet.Foto:Ingela Vågsund
GU Ventures företag har attraherat över 20 miljarder kronor i finansiering till sina innovationer, varav många är baserade på forskningsrön. Det har lett till många nya kommersiella lösningar som sprids världen över.
Sedan 1995 har inkubatorn och investeraren GU Ventures omvandlat banbrytande idéer och forskningsresultat från Göteborgs universitet till nya företag. Idag sprids företagens innovativa produkter och tjänster över hela världen och i många branscher, såsom läkemedel, bio- och medicinteknik, material, kemi, energi, klimat, vatten, livsmedel, jordbruk, IT samt utbildning. De kännetecknas som ”deeptech” med högteknologiska egenskaper och tung vetenskaplig grund.
Deras innovations- och attraktionskraft syns i hundratals patentskydd och att de har omsatt 3,72 miljarder kronor i 2022. De har attraherat totalt 20 miljarder kronor i finansiering och sysselsätter drygt 2000 personer världen över. Ett exempel är Surgical Science, som utvecklar simulatorer för kirurger, och ett annat är Cellink, som byggt biokonvergensgruppen Bico. De har stärkt den svenska konkurrenskraften på den internationella arenan.
– Tack vare resultaten har GU Ventures rankats bland topp 20 i världen. Med tanke på att vi är relativt små är det ett enastående resultat. Jag tror att vår styrka är vår kvalitet och långsiktighet, det viktigaste är ju trots allt att företagen klarar sig över tid, berättar vd:n Klementina Österberg.
Arbetet med hållbarhet är viktigt
Arbetet med hållbarhet är också viktigt för att GU Ventures ska kunna skapa attraktiva företag, vilka är både ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbara. De senaste åren har GU Ventures även satsat på att skapa nya investmentbolag tillsammans med andra investerare och driver även riskkapitalkonferensen GoWest, som medfinansieras av EU och Västra Götalandsregionen. Syftet är att attrahera en internationell investerarkrets och det sker i samarbete med många andra organisationer i ekosystemet.
– Det är en lång väg att gå för att nå kommersiell framgång och finansiella muskler är nödvändiga. Det gäller att få in tillräckligt med kapital för att kunna göra en verklig skillnad på en global marknad och att kapitalet är långsiktigt och uthålligt.
FAKTA om GU Ventures: • GU Ventures startades 1995 • Helägt av Svenska staten • Förvaltas av Göteborgs universitet • 162 företag startade • 15 är börsnoterade • 81 företag i portföljen • varav 39 i inkubatorn • 20 miljarder kronor attraherat
Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med GU Ventures och ej en artikel av Dagens industri