1515

Räntor och valutor: Euron vänder uppåt<br />

Tyska statspappersräntor sjunker något i längre löptider på tisdagsmorgonen medan italienska och spanska räntor stiger. Euron försvagades initialt i den europeiska handeln, men vände upp igen efter besked om att den tyska konstitutionsdomstolen inte kommer att fördröja sitt beslut om ESM trots en sen överklagan.

Den europeiska handeln inleds efter en svag utveckling på de asiatiska marknaderna, där investerare hänvisade till förnyad oro för den europeiska skuldkrisen.

"Oro för den europeiska skuldkrisen skuggar i en tid när investerare inte kan vara säkra på den globala ekonomin", sade Tomomi Yamashita, förvaltare vid Shinkin Asset Management i Tokyo, till Bloomberg News.

Marknadsaktörer ser med viss oro fram mot onsdagens beslut i den tyska konstitutionsdomstolen om stödfonden ESM, men även om den tyske parlamentarikern Peter Gauweiler riktat nya krav på att domstolen åtminstone ska skjuta upp sitt beslut är finansminister Wolfgang Schäuble fortsatt övertygad domstolen ska besluta till förmån för ett tyskt deltagande i ESM.

Finansministern talade inför studenter på måndagskvällen och sade att han var övertygad om att Tysklands roll i stödfonden skulle godkännas av domstolen.

"Europa kommer inte att kollapsa den 12 september. I slutänden kommer domstolen att tillåta Tyskland att ratificera ESM, men kommer förmodligen med vissa villkor", sade Franz Mayer, juridikprofessor vid Bielefelduniversitetet, i en intervju med Bloomberg News.

På tisdagsmorgonen meddelade konstitutionsdomstolen att den kommer att meddela sitt beslut om ESM den 12 september, enligt tidigare planer. Peter Gauweilers sena inlaga kommer inte att fördröja beslutet.

Tisdagens Europaagenda bjuder inte på några riktigt tunga hårda ekonomiska data, men intresse riktas mot en grekisk växelemission där resultatet ska redovisas strax efter klockan 11.00.

Greklands premiärminister Antonis Samaras reser till Frankfurt på tisdagen för ett möte med ECB-chefen Mario Draghi, klockan 15.00.

En EU-källa uppgav för Nyhetsbyrån Direkt på måndagskvällen att trojkans rapport om Grekland inte ser ut att kunna bli klar före eurogruppens möte den 8 oktober, då beslut om nästa utbetalning av nödlånet planerades.

"Trojkans rapport måste avslutas i god tid före eurogruppens beslut, och det ser ut att vara en mycket ambitiös tidtabell. Trojkans arbete kommer att ta till början av oktober. Men eurogruppen har tidigare hållit extramöten", sade EU-källan.

Svenska statsobligationsräntor sjunker marginellt i längre löptider i tisdagens öppningshandel, kronan handlas samtidigt omkring 1 öre svagare mot euron jämfört med måndagens stängningsnoteringar.

Tidig svensk statistik på tisdagsmorgonen visade att den svenska klädhandeln fortsatte sin kräftgång i augusti. Enligt Svensk handels/Stils Stilindex sjönk klädhandeln 3,9 procent jämfört med i augusti 2011 medan skohandeln sjönk 2,9 procent. Detta trots att jämförelsemånaden, augusti 2011, var svag.

Monster Employment Index visade att platsannonserna på internet var färre i augusti än i juli och i augusti 2011. Index sjönk till 141 i augusti från 149 i juli och 146 i augusti 2011.

Manpowers arbetsmarknadsbarometer sjönk vidare till +3 inför fjärde kvartalet, från +6 inför tredje kvartalet. Barometern noteras därmed 8 procentenheter lägre än inför fjärde kvartalet 2011.

Såväl Monster som Manpower noterar att den europeiska krisen nu slutligen verkar påverka de svenska företagens anställningsplaner.

Den svenska tisdagsagendan bjuder i övrigt inte på några direkt hårda data, men Finansinspektionen kommer att publicera sin kreditmarknadsbarometer klockan 10.00.

På tisdagens USA-agenda riktas blickarna främst mot handelsbalansdata för juli, som publiceras klockan 14.30. Enligt Bloomberg News enkät väntas utrikeshandeln uppvisa ett underskott på 44,0 miljarder dollar i juli, att jämföra med preliminärt rapporterade -42,9 miljarder dollar i juni.

USA-agendan bjuder också på NFIB:s småföretagsbarometer för augusti, som väntas visa en mindre uppgång till 91,4 klockan 13.30, samt veckodata om försäljningsutvecklingen i de stora detaljhandelskedjorna från ICSC, klockan 13.45, samt Johnson Redbook, klockan 14.55.

I kväll ska också det amerikanska finansdepartementet sälja treårsobligationer för 32 miljarder i den första av veckans auktioner, som följs upp av auktioner av tio- och 30-åriga obligationer på onsdag respektive torsdag.

Tisdag klockan 09.00 (måndag klockan 16.15)
USD/SEK 6:6225 (6:6263) Statsobl 2y 0,82 (0,82)
EUR/SEK 8:4794 (8:4721) Statsobl 10y 1,48 (1,48)
EUR/USD 1:2806 (1:2783) Räntegap/ty -4 (-5)
US obl 10y 1,67 (1,66) Tysk obl 10y 1,52 (1,53)


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?