Annons

Räntor och valutor: Euron vänder uppåt

Tyska statspappersräntor sjunker något i längre löptider på tisdagsmorgonen medan italienska och spanska räntor stiger. Euron försvagades initialt i den europeiska handeln, men vände upp igen efter besked om att den tyska konstitutionsdomstolen inte kommer att fördröja sitt beslut om ESM trots en sen överklagan.

Den europeiska handeln inleds efter en svag utveckling på de asiatiska marknaderna, där investerare hänvisade till förnyad oro för den europeiska skuldkrisen.

"Oro för den europeiska skuldkrisen skuggar i en tid när investerare inte kan vara säkra på den globala ekonomin", sade Tomomi Yamashita, förvaltare vid Shinkin Asset Management i Tokyo, till Bloomberg News.

Marknadsaktörer ser med viss oro fram mot onsdagens beslut i den tyska konstitutionsdomstolen om stödfonden ESM, men även om den tyske parlamentarikern Peter Gauweiler riktat nya krav på att domstolen åtminstone ska skjuta upp sitt beslut är finansminister Wolfgang Schäuble fortsatt övertygad domstolen ska besluta till förmån för ett tyskt deltagande i ESM.

Finansministern talade inför studenter på måndagskvällen och sade att han var övertygad om att Tysklands roll i stödfonden skulle godkännas av domstolen.

"Europa kommer inte att kollapsa den 12 september. I slutänden kommer domstolen att tillåta Tyskland att ratificera ESM, men kommer förmodligen med vissa villkor", sade Franz Mayer, juridikprofessor vid Bielefelduniversitetet, i en intervju med Bloomberg News.

På tisdagsmorgonen meddelade konstitutionsdomstolen att den kommer att meddela sitt beslut om ESM den 12 september, enligt tidigare planer. Peter Gauweilers sena inlaga kommer inte att fördröja beslutet.

Tisdagens Europaagenda bjuder inte på några riktigt tunga hårda ekonomiska data, men intresse riktas mot en grekisk växelemission där resultatet ska redovisas strax efter klockan 11.00.

Greklands premiärminister Antonis Samaras reser till Frankfurt på tisdagen för ett möte med ECB-chefen Mario Draghi, klockan 15.00.

En EU-källa uppgav för Nyhetsbyrån Direkt på måndagskvällen att trojkans rapport om Grekland inte ser ut att kunna bli klar före eurogruppens möte den 8 oktober, då beslut om nästa utbetalning av nödlånet planerades.

"Trojkans rapport måste avslutas i god tid före eurogruppens beslut, och det ser ut att vara en mycket ambitiös tidtabell. Trojkans arbete kommer att ta till början av oktober. Men eurogruppen har tidigare hållit extramöten", sade EU-källan.

Svenska statsobligationsräntor sjunker marginellt i längre löptider i tisdagens öppningshandel, kronan handlas samtidigt omkring 1 öre svagare mot euron jämfört med måndagens stängningsnoteringar.

Tidig svensk statistik på tisdagsmorgonen visade att den svenska klädhandeln fortsatte sin kräftgång i augusti. Enligt Svensk handels/Stils Stilindex sjönk klädhandeln 3,9 procent jämfört med i augusti 2011 medan skohandeln sjönk 2,9 procent. Detta trots att jämförelsemånaden, augusti 2011, var svag.

Monster Employment Index visade att platsannonserna på internet var färre i augusti än i juli och i augusti 2011. Index sjönk till 141 i augusti från 149 i juli och 146 i augusti 2011.

Manpowers arbetsmarknadsbarometer sjönk vidare till +3 inför fjärde kvartalet, från +6 inför tredje kvartalet. Barometern noteras därmed 8 procentenheter lägre än inför fjärde kvartalet 2011.

Såväl Monster som Manpower noterar att den europeiska krisen nu slutligen verkar påverka de svenska företagens anställningsplaner.

Den svenska tisdagsagendan bjuder i övrigt inte på några direkt hårda data, men Finansinspektionen kommer att publicera sin kreditmarknadsbarometer klockan 10.00.

På tisdagens USA-agenda riktas blickarna främst mot handelsbalansdata för juli, som publiceras klockan 14.30. Enligt Bloomberg News enkät väntas utrikeshandeln uppvisa ett underskott på 44,0 miljarder dollar i juli, att jämföra med preliminärt rapporterade -42,9 miljarder dollar i juni.

USA-agendan bjuder också på NFIB:s småföretagsbarometer för augusti, som väntas visa en mindre uppgång till 91,4 klockan 13.30, samt veckodata om försäljningsutvecklingen i de stora detaljhandelskedjorna från ICSC, klockan 13.45, samt Johnson Redbook, klockan 14.55.

I kväll ska också det amerikanska finansdepartementet sälja treårsobligationer för 32 miljarder i den första av veckans auktioner, som följs upp av auktioner av tio- och 30-åriga obligationer på onsdag respektive torsdag.

Tisdag klockan 09.00 (måndag klockan 16.15)
USD/SEK 6:6225 (6:6263) Statsobl 2y 0,82 (0,82)
EUR/SEK 8:4794 (8:4721) Statsobl 10y 1,48 (1,48)
EUR/USD 1:2806 (1:2783) Räntegap/ty -4 (-5)
US obl 10y 1,67 (1,66) Tysk obl 10y 1,52 (1,53)

Innehåll från PolestarAnnons

Nya Polestar 2: Uppgraderingen som ger snabbare laddning och längre räckvidd

Bilmodellen är den samma – och namnet lika så.

Men när Polestar 2 nu uppgraderas handlar det om så mycket mer än bara ett visuellt lyft.

Nya motorer och batterier som ger längre räckvidd, snabbare laddning, och mer effekt. Dessutom nu med bakhjulsdrift.

– Det höjer körupplevelsen till en helt ny nivå, säger Joakim Rydholm, chef för chassiutveckling på Polestar.

Läs mer om uppgraderade Polestar 2 med längre räckvidd, mer effekt och bättre prestanda 

Det svenska bilmärkets första modell presenterades i oktober 2017 och fick namnet Polestar 1. Bilen, som byggdes på Volvos SPA-plattform var en framhjulsdriven laddhybrid med 600 hästkrafter och ett vridmoment på 1 000 Nm. Karossen var i kolfiber och fjädringssystemet var utvecklat tillsammans med Öhlins Racing.

När vi nu skriver 2023 har bil nummer två redan funnits på marknaden i ett par år – men den får nu ett ansenligt och rejält lyft.

– Vanligtvis i bilbranschen brukar en uppdatering bestå av mindre visuella förändringar som ofta förstör intentionen hos bilens ursprungliga design. Med det nya modellåret av Polestar 2 har vi istället arbetat under ytan och uppgraderat viktiga tekniska och mekaniska komponenter i den elektriska drivlinan. Det här är den bästa Polestar 2 hittills och med den uppdaterade fronten med nya SmartZone är det också den snyggaste, säger Polestars vd, Thomas Ingenlath.

Snabbare laddning

De största uppgraderingarna av Polestar har alltså skett under skalet då modellen har fått både nya motorer, växelriktare och kraftfullare batterier  som ger bättre effektivitet, högre kapacitet och snabbare laddningstider.

Fyra olika drivlinor finns att välja mellan. Long range-versionerna får 82 kWh-batterier, och i Standard range-versionen är kapaciteten 69 kWh.

Polestar 2 klarar att ta emot AC-laddning med upp till 11 kW laddeffekt och DC-laddning med upp till 205 kW. Vid DC-laddning med upp till 205 kW kan det stora batteriet i Long range-versionerna snabbladdas från 10 till 80 procent på 28 minuter och batteriet i Singel motor-versionen klarar en laddeffekt på 135 kW och kan snabbladdas  från 10 till 80 procent på 34 minuter.

Ännu mer responsiv

Hos Single motor-versionerna har motorn en effekt på upp till 299 hk (mot tidigare 231 hk) och ett vridmoment på 490 Nm (tidigare 330 Nm), som ger en klar förbättring av bilens prestanda.

Versionen Long range Single motor accelererar nu 0-100 km/h på 6,2 sekunder, vilket är 1,2 sekunder snabbare än tidigare.

– Körupplevelsen hos Polestar 2 har nått en ny nivå. Det är tack vare att vi har bytt från fram- till bakhjulsdrift hos Single motor-versionerna och kalibrerat om vridmomentsfördelningen i Dual motor-versionerna för en mer bakhjulsdriven känsla, säger Joakim Rydholm på Polestar.

Hos Dual motor-versionerna är den nya bakre motorn den primära drivkällan. Effekten på 421 hk och 740 Nm (tidigare 408 hk och 660 Nm) gör att bilen klarar 0-100 km/h på 4,5 sekunder. Väljer man versionen med Performance-paket ökar effekten till 476 hk och 0-100 km/h går då på 4,2 sekunder. Effektivitetsvinsterna hos Dual motor-versionerna beror på att den främre motorn kopplas bort automatiskt när den inte behövs.

Längre räckvidd

Uppgraderingen av batterier och motorer har ökat räckvidden hos Polestar 2. Versionen med dubbla motorer kan nu ta dig 592 km (enligt WLTP), vilket är en förbättring med hela 105 km.

Även räckvidden hos Standard range Single motor-versionen har förbättrats och är nu upp till 518 km (enligt WLTP), och för Long range Single motor-versionen är motsvarande siffra 635 km (enligt WLTP) – en ökning med 84 km.

– Polestar 2 är en spänstig bil, den behåller sin kompakta karaktär och känsla av fullständig kontroll, samtidigt som den blir mer mogen med adderad komfort, säger Joakim Rydholm på Polestar.

Aktiva säkerhetsfunktioner

Nytt är även SmartZone som finns i fronten med samma teknik som tidigare aviserats hos  Polestar 3. SmartZone är alltså namnet på det område där alla ”smarta” funktioner är samlade, det vill säga viktiga aktiva säkerhetsfunktioner som de sensorer och kameror som möjliggör förarassistanssystemet och radarn som aktivt övervakar området framför bilen.

Minskat koldioxidavtryck

Polestar har också  lyckats få ner koldioxidavtrycket hos Polestar 2 med 1,1 ton hos det stora batteriet från 7,0 ton till 5,9 ton per bil, mycket tack vare förbättrad cellkemi i batteriet.

Inför uppgraderingen av bilen har även standardutrustningen setts över och från och med nu är ”Driver Awareness”, ”BLIS med styrassistans”, ”Cross Traffic Alert med bromsassistans”, ”Rear Collision Warning and Mitigation” tillsammans med 360-kamera och automatiskt avbländande backspeglar standard. Lägg därtill också trådlös telefonladdning, som nu är standard på alla versioner.

Uppgraderade Polestar 2 finns nu för beställning på polestar.se. De första leveranserna beräknas till tredje kvartalet 2023.

Upptäck och designa din uppgraderade Polestar 2 här

Mer från Polestar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Polestar och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera