1515

Räntor och valutor: Euron blir starkare<br />

Tyska räntor har sjunkit svagt under förmiddagen samtidigt som Europabörserna står på minus överlag. Räntorna i periferin stiger medan euron handlas starkare mot dollarn.

"Det handlar om en viss osäkerhet som dröjer kvar på marknaden inför en del nyckelbeslut", sade Patrick Jacq på BNP Paribas till Bloomberg News, med hänvisning till Spaniens ovilja att söka ett komplett stödprogram och den tyska konstitutionsdomstolens ESM-beslut på onsdagen.

Spanska och italienska räntor stiger upp till 10 punkter i kortare löptider. Spaniens premiärminister Mariano Rajoy upprepade på måndagskvällen att de inte har bestämt om landet kommer att söka nödhjälp från ECB och att detta endast kommer att ske om han anser att det är bäst för Spanien. Han tillade samtidigt att han inte kommer att tillåta att EU eller ECB bestämmer hur Spanien ska klara sina budgetmål som ett villkor för att köpa spanska statsobligationer.

"Det finns en generellt negativ ton denna morgon. Spanien ser till villkoren för stöd och är rätt tillbakadraget om vad som försiggår", sade Lynn Graham-Taylor på Rabobank till Reuters.

Till detta kan läggas risker förknippade med det tyska domstolsutslaget, valet i Nederländerna och trojkasamtalen i Grekland. ECB har beslutat om ett köpprogram men inte köpt några obligationer, så innan de bekänner färg kan vi inte vänta oss något kraftigare "risk på"-rally, sade Lynn Graham-Taylor.

På onsdagen ska den tyska konstitutionsdomstolen meddela beslut och finansminister Wolfgang Schäuble sade på måndagskvällen att han var övertygad om att Tysklands roll i stödfonden skulle godkännas av domstolen.

Marknadsbedömare antar också generellt att domstolen inte kommer att se ESM som oförenligt med författningen, men samtidigt lägga till ett antal villkor som ska vara uppfyllda för att Tyskland ska kunna framtida stödpaket.

På tisdagsmorgonen meddelade konstitutionsdomstolen att den kommer att meddela sitt beslut den 12 september som planerat, och att parlamentsledamoten Peter Gauweilers sena inlaga inte kommer att fördröja beslutet. Detta fick euron att stärkas till 1:2819 som högst under morgonen, för att därefter sjunka tillbaka till strax under 1:28-nivån. Mot yenen har dollarn tappat till 78:05.

"Om euron kan stärkas på dessa nyheter så är marknaden fortsatt i ett euforiskt stämningsläge", sade Jane Foley på Rabobank till Bloomberg News.

Förväntningar om Fed-lättnader har gett euron stöd, liksom ECB-beskeden i förra veckan. Men med ett rally på nu över 6 procent från lägstanivån i slutet av juli kan det bli trögare på uppsidan.

"Jag lutar åt att se det som att euron sannolikt inte kommer att stäkras betydande över 200-dagarssnittet. Det finns få skäl till att köpa euro över den nivån", sade Makoto Noji på SMBC till Reuters. 200-dagarssnittet låg på tisdagen på 1:2834.

Greklands premiärminister Antonis Samaras reser till Frankfurt på tisdagen för ett möte med ECB-chefen Mario Draghi, klockan 15.00. En EU-källa uppgav för Nyhetsbyrån Direkt på måndagskvällen att trojkans rapport om Grekland inte ser ut att kunna bli klar före eurogruppens möte den 8 oktober, då beslut om nästa utbetalning av nödlånet planerades.

Tidningen Ta Nea rapporterar att det blir EU-toppmötet den 18 oktober som kommer att fatta beslut om utbetalningen på 31,5 miljarder euro, utan att ange källor. Beslutet kommer att fattas tillsammans med andra frågor som mer tid för reformer och viss skuldlättnad.

Tidningen Kathimerini rapporterar, enligt Bloomberg News, att trojkan har ifrågasatt besparingar på 5,6 miljarder euro i det totala paketet om 11,6 miljarder euro. Cirka 2,5 miljarder euro avvisades omedelbart medan trojkan krävt mer information om cirka 3 miljarder euro i besparingar för 2013-2014.

I Nederländerna hålls parlamentsval på onsdagen. Nordea skriver i ett marknadsbrev att sedan regeringskollapsen i april och frihetspartiet PPV:s borttagna stöd så har det funnits växande rädsla för att Nederländerna inte ska stötta något mer räddningspaket för utsatta euroländer. Denna rädsla har ökat då eurokritiska socialisterna SP har vuxit i opinionsmätningarna.

På senare tid har däremot högerliberala VVD och socialdemokratiska PvdA seglat upp och kämpar om platsen som största parti, och skulle eventuellt kunna bilda koalition med proeuropeiska D66.

"Vilket av dessa partier som går framåt på valdagen gör skillnad, även om rädslan för en anti-euro backlash från Nederländerna förefaller har varit överdriven", skriver Nordea.

Svenska statsobligationsräntor har sjunkit 1-3 punkter medan kronan tappat 1 öre mot dollarn och lika mycket mot euron jämfört med noteringarna vid måndagens stängning.

Statistik på tisdagsmorgonen visade att den svenska klädhandeln fortsatte sin kräftgång i augusti. Enligt Svensk handels/Stils Stilindex sjönk klädhandeln 3,9 procent jämfört med i augusti 2011 medan skohandeln sjönk 2,9 procent. Detta trots att jämförelsemånaden, augusti 2011, var svag.

På tisdagens USA-agenda riktas blickarna främst mot handelsbalansdata för juli, som publiceras klockan 14.30. Enligt Bloomberg News enkät väntas utrikeshandeln uppvisa ett underskott på 44,0 miljarder dollar i juli, att jämföra med preliminärt rapporterade -42,9 miljarder dollar i juni.

USA-agendan bjuder också på NFIB:s småföretagsbarometer för augusti, som väntas visa en mindre uppgång till 91,4 klockan 13.30, samt veckodata om försäljningsutvecklingen i de stora detaljhandelskedjorna från ICSC, klockan 13.45, samt Johnson Redbook, klockan 14.55.

Noteringar 11.20
USD/SEK 4,643056 (6:6263) Statsobl 2y 0,81 -0,82
EUR/SEK 3,697917 (8:4721) Statsobl 10y 1,45 -1,48
EUR/USD 1,98125 (1:2783) Räntegap/ty -7 (-5)
US obl 10y 1,67 -1,66 Tysk obl 10y 1,52 -1,53


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?