1515

Europabörser: Oro inför onsdagen<br />

Europabörserna tappade momentum på måndagens förmiddag, när investerarna är lite försiktiga inför tyska konstitutionsdomstolens utslag på onsdag och Feds penningpolitiska möte senare i veckan.

USA-börserna avslutade fredagen på ungefär samma nivå som de låg på när Stockholmsbörsen stängde. Asienbörserna handlades blandat nu på morgonen.

Läkemedelsbolagen trycker ned de europeiska indexen med Novartis som tappat 0,9 procent och Roche Holding som fallit 1,4 procent.

Åt andra hållet går gruvbolagen som stiger efter trög handelsstatistik och svag industriproduktion i Kina vilket i sin tur driver spekulationer om ytterligare penningpolitiska lättnader. Rio Tinto har stigit 2,1 procent och Antofagasta klättrat 3,1 procent.

I London har det varit störst omsättning i Lloyds, som har tappat 0,3 procent medan Barclays har stigit 0,3 procent. Tyska banker står som brukligt starka, Commerzbank upp med 2,4 procent, tätt följd av Deutsche Bank som stigit 1,4 procent. Även Lufthansa har fått luft under vingarna efter strejker och har idag avancerat med 1 procent.

Alcatel-Lucents finanschef Paul Tufano tar över ansvaret även som operativ chef. Bakgrunden är en omstöpning av den problemtyngda telekomtillverkaren. Bolaget ska stärka försäljningsorganisationen samt fokusera på kärnprodukter. Företaget planerar att minska antalet anställda med 5.000 i sin strävan sänka kostnaderna med motsvarande 10,5 miljarder kronor till år 2013. Aktien som varit mest omsatt i Paris under morgonen, har tappat 0,4 procent.

Det är en vecka med flera tunga händelser att se fram emot för marknaderna. På onsdag kommer domslutet från den tyska konstitutionsdomstolen om ESM samtidigt som EU-kommissionen lägger fram sina planer för en bankunion.

På torsdag kommer amerikanska Federal Reserve med ett penningpolitiskt besked. Flera banker, bland dem Goldman Sachs, skruvade upp sina förväntningar på kvantitativa lättnader från Fed efter fredagens svaga arbetsmarknadsstatistik.

Internationella valutafonden, IMF, är intresserad av att vara med att formge och övervaka de program som ECB satte upp som ett villkor för sina obligationsköp. Det sade IMF-chefen Christine Lagarde till Reuters på söndagen. ECB-ordföranden Mario Draghi sade på presskonferensen i torsdags att han gärna såg IMF:s inblandning i programmen.

Trojkan som består av EU, IMF och ECB förkastade 2 miljarder euro av den åtstramningsplan på 13,5 miljarder euro som den grekiska regeringen lagt fram.

"Det fanns några invändningar, men det var väntat. Trojkan vill ha mer detaljer kring vissa av åtgärderna så att de kan förstå dem bättre", sade en talesperson för finansdepartementet.

Trojkan kommer att lägga fram sin rapport vid mötet mellan Europas finansministrar den 8 oktober. Grekland behöver trojkans godkännande för att få nästa utbetalning från det 173 miljarder euro stora räddningspaketet.

Marknadsnoteringar cirka kl 11.15
Index Notering Förändring Sedan årsskiftet
DJ Stoxx 600 Europa  272  -0,2 %  +11,1 % 
DJ Stoxx 50 Europa  2.541  -0,4 %  +7,2 % 
FTSE 100 London  5.783  -0,2 %  +3,8 % 
DAX Frankfurt  7.218  +0,0 %  +22,4 % 
CAC 40 Paris  3.517  -0,1 %  +11,3 % 
SMI Zürich  6.516  -0,3 %  +9,8 % 
IBEX 35 Madrid  7.873  -0,1 %  -8,1 %
FTSE MIB Milano  16.052  -0,4 %  +6,4 %


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?