Annons

Stockholmsbörsen: <br />Svagt nedåt i starten<br />

Stockholmsbörsen var runt oförändrad på onsdagsmorgonen efter rapportbesvikelser och oro över Grekland.

SAS och Securitas missade förväntningarna på morgonen, medan telekom och finans hjälpte till med att hålla Stockholm något högre än Europa.

"Vi förväntar oss ingen ihållande uppåtgående trend innan beslutsfattare gör konkreta framsteg, vilket kan behöva vänta tills i september", skriver ekonomerna på Deutsche Bank i ett morgonbrev på onsdagen.

Stockholmsbörsens OMXS30-index noterades runt oförändrad lägre till indexnivån 1.075,2 vid 10.10-tiden. Omsättningen var då 1,0 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Inklusive Burgundy, Bats Chi-X samt Turquoise var den 1,4 miljarder kronor.

De ledande europeiska börserna utvecklades något sämre, med Euro Stoxx 50, CAC 40, DAGS och FTSE 100 mellan 0,1 till 0,3 procent lägre på onsdagsmorgonen.

SAS rapporterade för andra kvartalet på onsdagsmorgonen, där resultatet före skatt blev 371 miljoner kronor (730) och omsättningen uppgick till 11.392 miljoner kronor (11.319).

Analytikerna hade räknat med ett resultat före skatt på i genomsnitt 727 miljoner kronor samt en omsättning på 11.692 miljoner kronor.

SAS passagerartrafik (RPK) ökade samtidigt under juli månad med 7,8 procent, jämfört med motsvarande månad året innan. Vidare spår SAS att passagerartillväxten väntas bli 5-7 procent för helåret 2012. SAS aktie tog initialt stryk i Stockholm, men återhämtade sig sedan och var vid 10.10-tiden 0,8 procent högre till nivån 6:00 kronor.

"I stort sett var rapporten i linje med mina estimat, den var svag precis som jag hade väntat mig, kanske något svagare", sade Jacob Pedersen på Sydbank till Nyhetsbyrån Direkt.

Securitas lämnade också andra kvartalets rapport innan Stockholmsbörsens öppning, och redovisade ett resultat före skatt på 480 miljoner kronor (526) samt en försäljning som uppgick till 16.969 miljoner kronor (15.628).

Analytikerna hade väntat sig ett resultat före skatt på 606 miljoner kronor samt en försäljning på 16.892 miljoner kronor. Aktien föll på Stockholmsbörsen, och var vid 10.10-tiden 9,5 procent lägre till nivån 49:60 kronor.

I rapporten anger Securitas att den spanska regeringen beslutat att, från och med 1 augusti 2012, ta bort viktiga subventioner på vissa arbetsgivaravgifter, vilket kommer att öka bolagets sociala avgifter.

"Det rör sig om betydande kostnader men jag vill inte sätta en siffra på det", säger Alf Göransson och tillägger att det just nu är ett läge där det tidigare kollektivavtalet kanske kommer att rivas upp, med andra ord en verkligt rörig situation i den spanska löne- och prisfrågan.

Fastighetsbolaget Wallenstam redovisade ett resultat efter skatt på 263 miljoner kronor för det andra kvartalet (81). Resultatet per aktie uppgick till 1:60 kronor (0:40) medan hyresintäkterna uppgick till 402 miljoner kronor (385). Bolagets aktie var på förmiddagen 0,6 procent högre.

Transatlantic redovisade ett resultat före skatt på -124 miljoner kronor (-73) samt en omsättning på 864 miljoner kronor (661), samtidigt som bolaget ser något mer positivt på nästkommande kvartal. Aktien steg 3,0 procent.

PA Resources producerade i snitt 8.200 fat per dag i juli. Vidare meddelades det att borrningen i en sidobrunn på Azuritefälet i Republiken Kongo väntas påbörjas i början av fjärde kvartalet. Aktien var vid 10.10-tiden 1,7 procent högre till nivån 1:19 kronor.

Vidare på bolagsfronten vinstvarnade det tyska stålbolaget Kloeckner, som är en konkurrent till BE Group. Bolaget hänvisar till den eskalerande ekonomiska situationen i Europa samt en eventuell avmattning av den amerikanska ekonomin. BE Group noterades 1,2 procent lägre på onsdagsmorgonen.

På makrofronten visade Tysklands handelsbalans ett överskott på 17,9 miljarder euro i juni. Det kan jämföras med ett överskott på reviderade 15,6 miljarder euro föregående månad (+15,3).

Analytiker hade räknat med ett överskott på 14,6 miljarder euro, enligt en sammanställning från Bloomberg News.

Standard & Poor ändrade under natten utsikterna för Greklands långsiktiga kreditbetyg CCC, till negativ, från stabila.

Vidare i en rapport till EU framkommer det att Spanien höjer målet för budgetunderskottet 2012 till 4,5 procent av BNP, från 3,5 procent tidigare.

Under dagen inkommer statistik i form av industriproduktion för juni från Tyskland, produktivitet för andra kvartalet i USA, inflationsrapport från Bank of England samt DOE:s veckovisa oljelagersstatistik.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från MotorolaAnnons

Motorola fortsätter sin innovationsresa med fokus på 5G och säkerhet gentemot företag

Peter Lundkvist och Steven Antoniou, Motorola.
Peter Lundkvist och Steven Antoniou, Motorola.

När det kommer till mobilbranschen har Motorola varit först ut med mycket. Från det första mobilsamtalet – någonsin, till den första smartphonen i klassisk vikmodell och det första 5G-samtalet. Den senaste tiden har Motorola jobbat för att bredda sin produktportfölj för 5G för att möta alla konsumenter, privata som företag, som vill ta steget in i 5G-eran. 

Motorola var först ut med mobila samtal, redan 1973, och i början av 2019 var det dags igen, då man tillsammans med en operatör levererade världens första kommersiella 5G-samtal. Det nya 5G-nätet har varit fokus för branschen under flera år, men det var först under slutet av förra året det började ta fart på riktigt, för att under 2020 närmast ha dominerat inom telekom. För Motorola har fokus nu legat på att säkerställa att alla kan ta del av kvalitativa och säkra 5G-produkter.

Att ställa om till 5G ska vara enkelt 

Pionjärandan genomsyrar bolaget lika mycket nu som när de skapade den första mobiltelefonen och något Motorola har satsat extra på är att utvidga och förbättra sitt erbjudande gentemot företag. 

Motorola kan idag presentera en rad värdefulla tilläggstjänster för företag. För ett av de vanligaste problemen som IT-avdelningar har idag när det kommer till telefonin, är att de inte har full insyn i mobilparken. Det är svårt att kontrollera hur telefonerna används, vem som använder dem och hur åtkomst och behörigheter faktiskt efterlevs, policy gentemot praxis. 

– Hos många företag idag går allt för mycket tid till administration av tekniska lösningar, många har inte tid, de har alltför dålig koll, vilket blir onödigt dyrt och man utsätter företaget för potentiella säkerhetsrisker, säger Steven Antoniou, B2B Business Development Manager. Här känns det bra att kunna erbjuda företagen en lösning, med innovativa tilläggstjänster och såklart, en säker och pålitlig produkt.

Tilläggstjänsterna som Motorola nu erbjuder ger företag en helt annan kontroll på den egna mobilparken. Företagskunder får nu exempelvis en mycket bättre möjlighet till kapitalförvaltning. Detta med tjänster som Thinkshield for Mobile, Google zero touch-registrering, utökade garantier, säkerställande att alla enheters operativsystem uppgraderas i tid, samt att alla telefoner får säkerhetsuppdateringar i upp till 36 månader.

Med ökad säkerhet, uppdateringar och utökade garantier förlängs livscykeln hos mobilparken, och med ökad kontroll över företagets telefoner har företaget en enkel överblick över enheternas status, när någon behöver bytas ut, återkallas och återvinnas. Här finns möjligheter för företagen, att inte bara att spara tid och pengar, utan även att ta ett större ansvar ur ett hållbarhetsperspektiv.

Prisvärda 5G-telefoner ger valmöjligheter – för alla

Kraften och möjligheterna som öppnas med det snabbare 5G-nätverket ställer högre krav på telefoners processor, uppdateringsfrekvens och batteri för att kunna leverera. Vilket Motorola har haft i åtanke vid framtagandet av nya moto g 5G plus. Med 5G-stöd och pris på endast cirka 4000 kronor är den ett stort kliv framåt för Motorola som har som målsättning att erbjuda pålitlig och säker 5G för alla konsumenter – privatpersoner som företag. 

– Vad konsumenter vill ha är ett enkelt gränssnitt, och allra främst en lång batteritid, säger Peter Lundkvist, nordisk marknadschef på Motorola. Det här vet vi om, och har med användaren i fokus utvecklat en telefon som uppfyller dessa krav. Vi var först ut med 5G-samtal och vill nu möjliggöra för alla som vill uppgradera till 5G, att kunna göra det på ett smidigt, säkert och kostnadseffektivt sätt.

Motorola har länge varit en av spelarna i branschen som levererat ren Android. Det har varit mycket uppskattat av användare då det ger en telefon helt fri från bloatware och dubblettappar, vilket förbättrar prestandan för ett maximalt rappt användargränssnitt.  

Som Android-leverantör har Motorola också ett tätt samarbete med Google och kan erbjuda förstklassig säkerhet och snabbhet. Motorolas 5G-telefoner, moto g 5G plus inkluderad, har kvalitetsstämpeln Android Enterprise Recommended. Det innebär att enheten uppfyller Googles krav på såväl hårdvara som mjukvara, samt att telefonen hålls säker och uppdaterad. 

För mer information om moto g 5G plus, se här. Nyfiken på Motorolas tilläggstjänster för företag? Hör av dig till Steven Antoniou så berättar han mer. 

Mer från Motorola

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Motorola och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?