1515
Annons

Stockholmsbörsen: <br />Svagt nedåt i starten<br />

Stockholmsbörsen var runt oförändrad på onsdagsmorgonen efter rapportbesvikelser och oro över Grekland.

SAS och Securitas missade förväntningarna på morgonen, medan telekom och finans hjälpte till med att hålla Stockholm något högre än Europa.

"Vi förväntar oss ingen ihållande uppåtgående trend innan beslutsfattare gör konkreta framsteg, vilket kan behöva vänta tills i september", skriver ekonomerna på Deutsche Bank i ett morgonbrev på onsdagen.

Stockholmsbörsens OMXS30-index noterades runt oförändrad lägre till indexnivån 1.075,2 vid 10.10-tiden. Omsättningen var då 1,0 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Inklusive Burgundy, Bats Chi-X samt Turquoise var den 1,4 miljarder kronor.

De ledande europeiska börserna utvecklades något sämre, med Euro Stoxx 50, CAC 40, DAGS och FTSE 100 mellan 0,1 till 0,3 procent lägre på onsdagsmorgonen.

SAS rapporterade för andra kvartalet på onsdagsmorgonen, där resultatet före skatt blev 371 miljoner kronor (730) och omsättningen uppgick till 11.392 miljoner kronor (11.319).

Analytikerna hade räknat med ett resultat före skatt på i genomsnitt 727 miljoner kronor samt en omsättning på 11.692 miljoner kronor.

SAS passagerartrafik (RPK) ökade samtidigt under juli månad med 7,8 procent, jämfört med motsvarande månad året innan. Vidare spår SAS att passagerartillväxten väntas bli 5-7 procent för helåret 2012. SAS aktie tog initialt stryk i Stockholm, men återhämtade sig sedan och var vid 10.10-tiden 0,8 procent högre till nivån 6:00 kronor.

"I stort sett var rapporten i linje med mina estimat, den var svag precis som jag hade väntat mig, kanske något svagare", sade Jacob Pedersen på Sydbank till Nyhetsbyrån Direkt.

Securitas lämnade också andra kvartalets rapport innan Stockholmsbörsens öppning, och redovisade ett resultat före skatt på 480 miljoner kronor (526) samt en försäljning som uppgick till 16.969 miljoner kronor (15.628).

Analytikerna hade väntat sig ett resultat före skatt på 606 miljoner kronor samt en försäljning på 16.892 miljoner kronor. Aktien föll på Stockholmsbörsen, och var vid 10.10-tiden 9,5 procent lägre till nivån 49:60 kronor.

I rapporten anger Securitas att den spanska regeringen beslutat att, från och med 1 augusti 2012, ta bort viktiga subventioner på vissa arbetsgivaravgifter, vilket kommer att öka bolagets sociala avgifter.

"Det rör sig om betydande kostnader men jag vill inte sätta en siffra på det", säger Alf Göransson och tillägger att det just nu är ett läge där det tidigare kollektivavtalet kanske kommer att rivas upp, med andra ord en verkligt rörig situation i den spanska löne- och prisfrågan.

Fastighetsbolaget Wallenstam redovisade ett resultat efter skatt på 263 miljoner kronor för det andra kvartalet (81). Resultatet per aktie uppgick till 1:60 kronor (0:40) medan hyresintäkterna uppgick till 402 miljoner kronor (385). Bolagets aktie var på förmiddagen 0,6 procent högre.

Transatlantic redovisade ett resultat före skatt på -124 miljoner kronor (-73) samt en omsättning på 864 miljoner kronor (661), samtidigt som bolaget ser något mer positivt på nästkommande kvartal. Aktien steg 3,0 procent.

PA Resources producerade i snitt 8.200 fat per dag i juli. Vidare meddelades det att borrningen i en sidobrunn på Azuritefälet i Republiken Kongo väntas påbörjas i början av fjärde kvartalet. Aktien var vid 10.10-tiden 1,7 procent högre till nivån 1:19 kronor.

Vidare på bolagsfronten vinstvarnade det tyska stålbolaget Kloeckner, som är en konkurrent till BE Group. Bolaget hänvisar till den eskalerande ekonomiska situationen i Europa samt en eventuell avmattning av den amerikanska ekonomin. BE Group noterades 1,2 procent lägre på onsdagsmorgonen.

På makrofronten visade Tysklands handelsbalans ett överskott på 17,9 miljarder euro i juni. Det kan jämföras med ett överskott på reviderade 15,6 miljarder euro föregående månad (+15,3).

Analytiker hade räknat med ett överskott på 14,6 miljarder euro, enligt en sammanställning från Bloomberg News.

Standard & Poor ändrade under natten utsikterna för Greklands långsiktiga kreditbetyg CCC, till negativ, från stabila.

Vidare i en rapport till EU framkommer det att Spanien höjer målet för budgetunderskottet 2012 till 4,5 procent av BNP, från 3,5 procent tidigare.

Under dagen inkommer statistik i form av industriproduktion för juni från Tyskland, produktivitet för andra kvartalet i USA, inflationsrapport från Bank of England samt DOE:s veckovisa oljelagersstatistik.


Innehåll från VerizonAnnons

Snabbare och säkrare framtid med 5G

Snabbare, säkrare och effektivare. Femte generationens mobilnät, 5G, kan inte bara erbjuda företag skräddarsydda och snabbare lösningar än i dag. Det kan också öka säkerheten och produktionen.

Läs mer: Sex experter svarar på frågor om 5G.   

Till viss del bygger 5G på samma teknologi som föregångaren 4G, som bland mycket annat gjorde det möjligt att strömma video och att smidigt ladda ner appar.

– 5G kommer också att möjliggöra en massa nya typer av upplevelser för användarna. Dessutom kommer det att förändra en hel del för företag. 5G kan överföra data med mycket mindre fördröjning än 4G och kommer att kunna stödja många fler enheter. Det utvecklades också för att erbjuda bättre stöd för privata nätverk, säger Scott M. Lawrence, direktör vid telekommunikationsjätten Verizon.

Exklusiv tillgång till nätverket

Just privata 5G-nätverk spås revolutionera nyttjandet av mobilnät. Med ett privat 5G-nätverk har företaget exklusiv tillgång till nätverket som fungerar på den frekvensen. Det är en skillnad från exempelvis wifi, där alla använder en av två frekvenser - vilket kan leda till överbelastning eller störningar.

Affärsfördelarna med 5G-nätverk är många. En är att företag kan bygga ett nätverk utifrån sina applikationers behov. De kan själva bestämma vilken prestanda man önskar. Det betyder också att nätverket är säkert. Ägaren har full kontroll över vem som kan komma åt det.

Den sista pusselbiten är så kallad edge computing. Det kan användas för en applikation som baseras på artificiell intelligens (AI) och maskininlärning (ML) för att analysera videofilmer från exempelvis en tillverkningsprocess. Att snabbt kunna upptäcka ett problem och omedelbart vidta åtgärder kan vara avgörande.

Ett konkret exempel är möjligheten att förbättra arbetsmiljö och säkerhet. Hastigheten för många automatiskt styrda fordon (AGV) är för närvarande begränsad för att minimera risken för olyckor. Med den tillförlitlighet som ett privat 5G erbjuder i nästintill realtid kommer det att vara möjligt att öka hastigheten och därmed också produktiviteten. Tester med sensorer på fordon och AI/ML för att upptäcka eventuella faror och vidta åtgärder för att undvika incidenter har visat att femfaldiga ökningar kan vara möjliga utan att äventyra säkerheten.

– Videoövervakning kan också bidra till att förbättra säkerheten, men den har hittills begränsats av att någon aktivt måste titta på filmerna. Det kan vara orealistiskt på en stor arbetsplats med många potentiella faror. I stället har man undersökt incidenter i efterhand. Med privat 5G kan video överföras till en server på plats på millisekunder, analyseras automatiskt och rapportera avvikelser i tid för att förhindra olyckor, säger Scott M. Lawrence. 

Kan förhindra allvarliga skador

5G har testats på oljeriggar för att säkerställa att människor använder rätt skyddsutrustning. Om en anställd till exempel tar av sig en av sina skyddshandskar, kan maskinen han arbetar på stoppas automatiskt, vilket kan förhindra allvarliga skador.

I den medicinska världen används samma teknik för att vägleda anställda när de ska sätta på sig avancerad skyddsutrustning. En AI/ML-driven assistent kan ge vägledning nästan i realtid och bekräfta att varje steg är korrekt genomfört. Samma teknik kan också tillämpas i en miljö där man monterar komplex utrustning. Istället för att kvalitetssäkringen ska ske efter monteringen kan den integreras genom hela produktionen. Om en operatör skulle missa ett steg eller göra en felaktig anslutning varnas de och ett fel förhindras. 

Det här är bara några exempel på hur privat 5G och edge computing kan bidra till att förbättra säkerheten. Det finns många, många fler.

– Möjligheterna är praktiskt taget obegränsade. Från gruvdrift till hälsovård, tillverkning till detaljhandel, upptäcker företag att privat 5G kan hjälpa dem att lösa problem som tidigare var svåra att lösa, säger Scott M. Lawrence.

Hundratals miljoner människor har redan 5G-täckning och den siffran växer snabbt. Med privat 5G behöver man inte ens vänta på att mobiloperatörerna ska bygga ut sina nätverk; så länge spektrumet är tillgängligt kan man själv välja tidpunkt. 

Läs mer: Sex experter svarar på frågor om 5G.   

 

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?