Annons

Råvaror: Små nedgångar<br />

Priserna på råvaror visade måttligt lägre nivåer under tisdagens morgonhandel.

På råoljemarknaden visade WTI-oljan i första terminsposition en nedgång på 0,31 dollar vid klockan 8.05 till 93,36 dollar per fat. Brent var samtidigt ned 0,21 dollar till 111,79 dollar per fat.

"Vi kommer troligen behöva se ytterligare goda nyheter, fortsatt förbättring i efterfrågan och att de ekonomiska tillväxtutsikterna för oljan ska röra sig betydligt högre. Vi har sett ett starkt rally från botten för en vecka sedan", sade Ric Spooner, chefmarknadsanalytiker vid CMC Markets i Sydney till Bloomberg News.

På tisdagskvällen redovisade American Petroleum Institute, API, inofficiell statistik över de amerikanska oljelagren, som visade att råoljelagren sjönk 5,3 miljoner fat förra veckan. Bensinlagren rapporterades ha ökat 0,4 miljoner fat medan destillatlagren ökade 2,4 miljoner.

Inför den officiella rapporten som publiceras av energidepartementet räknar analytiker med att råoljelagren ska ha sjunkit 1,6 miljoner fat, medan bensinlagren spås ha sjunkit med 1,8 miljoner medan lagren av destillat bedöms ha stigit med 0,3 miljoner fat.

Det amerikanska energidepartementet presenterade vidare på tisdagskvällen sin månadsrapport med uppdaterade prognoser. Prognosen för global efterfrågan på råolja höjdes till 88,83 miljoner fat per dag under 2012, från 88,64 miljoner fat i prognosen från juli.

Vidare beräknar EIA att den globala efterfrågan 2013 kommer att uppgå till 89,70 miljoner fat per dag, medan bedömningen i juli pekade mot att efterfrågan skulle uppgå till 89,37 miljoner fat per dag.

På basmetallmarknaden London Metal Exchange noterades kopparns tremånaderstermin ned 43 dollar till 7.537 dollar per ton, medan zinkterminen var ned 19 dollar till 1.854.

"Den generella tonen på marknaden fortsätter att domineras av osäkerheter kring Kinas ekonomiska hälsa och efterfrågan. Lagren stiger och efterfrågan är fortfarande väldigt vag i Kina, medan riskerna för att den europeiska krisen kan förvärras kvarstår", sade Chris Kwon, råvaruhandlare på KTB investment & Securities till Bloomberg News

Bland ädelmetallerna visades begränsade rörelser, med guldet ned 2 dollar till 1.610 dollar per uns. Silvret var samtidigt ned 0,13 dollar till 28,01.

Noteringar 08:05
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin -0,31 USD 93,36,00
Brent, första termin -0,21 USD 111,79Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)

Koppar -43 USD 7.537
Zink -19 USD 1.854
Aluminium -15 USD 1.895
Nickel -65 USD 15.740
Bly -10 USD 1.899
Tenn -245 USD 18.025Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld -2,20 USD
1.610,00
Silver -0,1275 USD 28,0075Jordbruksråvaror (pris/pund, majtermin)
Bomull -0,0054 USD 5,198611


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?