1515
Annons

Råvaror: Dollarpress på marknaden<br />

Priserna på råvaror visade breda nedgångar på onsdagens förmiddagshandel, i likhet med det allmänna risksentimentet.

På råoljemarknaden visade WTI-oljan i första terminsposition en nedgång på 0,65 dollar vid klockan 11.40 till 93,03 dollar per fat. Brent var samtidigt ned 0,70 dollar till 111,29 dollar per fat.

"Det finns inga tecken på tillväxt i Europas största ekonomier. Oljan verkar röra sig i en kortsiktig nedgående bana i dag (läs på onsdagen)", sade Christopher Bellew, mäklare vid Jefferies Backe, till Bloomberg News.

På tisdagskvällen redovisade American Petroleum Institute, API, inofficiell statistik över de amerikanska oljelagren, som visade att råoljelagren sjönk 5,3 miljoner fat förra veckan. Bensinlagren rapporterades ha ökat 0,4 miljoner fat medan destillatlagren ökade 2,4 miljoner.

Inför den officiella rapporten som publiceras av energidepartementet räknar analytiker med att råoljelagren ska ha sjunkit 1,6 miljoner fat, medan bensinlagren spås ha sjunkit med 1,8 miljoner medan lagren av destillat bedöms ha stigit med 0,3 miljoner fat.

Trots dagens nedgång är WTI-oljan upp 1,9 procent under veckan, och 7,0 procent högre än vid lägstanivån förra veckan.

"Det pågående embargot mot Iran, orkansäsongen samt minskad produktion från Nordsjön bidrar starkt till att lyfta priset. I ett så pass känsligt läge får andra störningar på utbudet som branden i raffinaderiet i Kalifornien stort genomslag. Förväntningar om en uppföljning på förra veckans starka amerikanska lagerstatistik har dessutom fått spreaden mellan WTI olja och Brent som ökat kraftigt senaste månaden att plana ut", skriver SEB i ett marknadsbrev.

Det amerikanska energidepartementet presenterade vidare på tisdagskvällen sin månadsrapport med uppdaterade prognoser. Prognosen för global efterfrågan på råolja höjdes till 88,83 miljoner fat per dag under 2012, från 88,64 miljoner fat i prognosen från juli.

Vidare beräknar EIA att den globala efterfrågan 2013 kommer att uppgå till 89,70 miljoner fat per dag, medan bedömningen i juli pekade mot att efterfrågan skulle uppgå till 89,37 miljoner fat per dag.

På basmetallmarknaden London Metal Exchange noterades kopparns tremånaderstermin ned 59 dollar till 7.521 dollar per ton, medan zinkterminen var ned 17 dollar till 1.856.

"Den generella tonen på marknaden fortsätter att domineras av osäkerheter kring Kinas ekonomiska hälsa och efterfrågan. Lagren stiger och efterfrågan är fortfarande väldigt vag i Kina, medan riskerna för att den europeiska krisen kan förvärras kvarstår", sade Chris Kwon, råvaruhandlare på KTB investment & Securities till Bloomberg News.

I morgon kommer delar av facit på hur den kinesiska ekonomin presterade i juli. Då presenteras statistik över KPI, PPI, industriproduktion, investeringar och detaljhandel.

Bland ädelmetallerna visades begränsade rörelser, med guldet ned knappt 5 dollar till strax under 1.607 dollar per uns. Silvret var samtidigt ned 0,20 dollar till 27,94.

"Guldet fortsätter att handlas med valutan med litet intresse från den fysiska sidan. Hittills har guldet misslyckats med att attrahera några safe haven-inflöden, och handlas istället med andra risktillgångar i linje med det bredare marknadssentimentet", skrev Andrej Krujutjenkov, analytiker vid VTB Capital, i ett marknadsbrev citerat av Bloomberg News.

Noteringar klockan 11.45:
Råolja (pris/fat):

WTI, första termin -0:65 USD 93:03
Brent, första termin -0:70 USD 111:29
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)

Koppar -59 USD 7.521
Zink -17 USD 1.856
Aluminium -3 USD 1.906
Nickel -70 USD 15.735
Bly -6 USD 1.903
Tenn -104 USD 18.166
Ädelmetaller (pris/uns, spot)

Guld -4:60 USD 1.607:60
Silver -0:1975 USD 27:9375
Jordbruksråvaror (pris/pund, majtermin)

Bomull -0:0077 USD 0:7457


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?