Annons

Stockholmsbörsen: <br />Kräftgången fortsätter<br />

Stockholmsbörsen var fortsatt i negativt territorium vid lunchtid på tisdagen. Vinsthemtagningar i kombination med ökad oro för skuldkrisen i Europa ledde nedgångarna, där finans gick sämst.

"Stockholm går lite sämre än övriga Europa, vilket är en kombination av en rekyl nedåt efter den starka kursutvecklingen vi har i ryggen och allmänt ökad oro för eurokrisen. Vi kan se att den här nedgången är framförallt ledd utav banker, men jag ser ingenting bolagsspecifikt som berättigar kurstappet. Danske Banks rapport bekräftar att finans är inne i en väldigt stark trend", säger Martin Björsell, finansanalytiker på Handelsbanken till Nyhetsbyrån Direkt.

Stockholmsbörsens OMXS30-index noterades 0,7 procent lägre till indexnivån 1.068,6 vid 13.30-tiden. Omsättningen var då 3,7 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Inklusive Burgundy, Bats Chi-X samt Turquoise var den 5,2 miljarder kronor.

De ledande europeiska börserna såg en bättre utveckling, med Euro Stoxx 50, CAC 40 och DAX mellan 0,4 till 1,0 procent högre runt lunchtid. Brittiska FTSE 100 var vidare runt oförändrad.

På en annars dyster börs var Nokia en ljusglimt, med en uppgång på 8,2 procent till nivån 17:86 kronor runt lunchtid. Mobiltillverkaren har under dagen omgärdats av rykten att nya smarttelefoner ska lanseras i början av september - innan Apple släpper iPhone 5.

"Nokia är fortsatt inne i en volatil period där uppköps- och lanseringsrykten står för kursrörelserna. Generellt om man tittar på aktien så har den mest påtagliga risken till viss del eliminerats av det positiva kassaflödet. Överhängande risken att behöva ta in kapital inom en snar framtid har helt klart minskat med rapporten", påpekade Martin Björsell.

Vidare gick MTG och Tele2 starkt, och var runt 13.30-tiden 1,2 respektive 1,5 procent högre.

Peab har fått uppdraget att bygga en trafiksäkerhetsanläggning i Borås till ett värde av 263 miljoner kronor. Beställningen gäller en testanläggning för trafiksäkerhet som byggs för Astazero. Aktien noterades runt lunchtid 0,2 procent högre till nivån 32 kronor.

I botten av OMXS30 hittades främst finansbolag, där Investor, Nordea, Swedbank och Handelsbanken handlades ned mellan 0,9 till 1,6 procent.

Orderingången till Tysklands tillverkningsindustri sjönk 1,7 procent i juni jämfört med föregående månad. Jämfört med motsvarande månad året före sjönk orderingången med 7,8 procent.

Enligt en Bloomberg News enkät väntades orderingången sjunka med 0,8 procent jämfört med föregående månad och sjunka med 7,0 procent jämfört med samma månad föregående år.

Italiens bruttonationalprodukt minskade med 0,7 procent under andra kvartalet jämfört med närmast föregående kvartal, och sjönk 2,5 procent jämfört med motsvarande kvartal föregående år.

Enligt Bloomberg News väntades en nedgång med 0,8 procent jämfört med föregående kvartal samt 1,4 procent jämfört med samma period föregående år.

Vidare på makrofronten sade Richard Fisher, Fed-chef i Dallas, i en intervju med Reuters att det vore ett misstag om Federal Reserve skulle stimulera ekonomin så nära inpå presidentvalet eftersom det skulle kunna ge intryck av att centralbanken böjer sig för politiska påtryckningar.

Dessutom påpekade Richard Fisher att hans skepsis gentemot ytterligare monetära stimulanser även beror på att han inte anser att det skulle sänka arbetslösheten. Han hävdade att det verkliga problemet för ekonomin är en avsaknad av finanspolitiska åtgärder.

"Vi har gått in i en vägg, och den väggen heter kongressen", avslutade Fed-chefen i Dallas.

Ardo Hansson, en av medlemmarna i ECB:s räntekommitté, har sagt att centralbanken endast skulle köpa obligationer villkorligt. Han sa även att planen, som fortfarande diskuteras, kan fortskrida utan godkännandet av alla medlemmar i det styrande rådet.

Under eftermiddagen väntas månadssiffror inom beklädnad från tyska Textilwirtschaft.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?