1515
Annons

Råvaror: Oljan tappar något<br />

Priserna på råvaror visade små förändringar på tisdagens inledande handel, med oljan och koppar något lägre medan guldet höll sig oförändrat.

På råoljemarknaden visade WTI-oljan i första terminsposition en nedgång på 0,30 dollar vid klockan 8.45 till 91,90 dollar per fat. Brent var samtidigt ned 0,27 dollar till 198,28 dollar per fat.

Den tropiska stormen Ernesto kommer sannolikt att uppgraderas till en orkan på tisdagen samtidigt som den rör sig mot Honduras norra kust. Tidigt på onsdag bedöms Ernesto nå Mexiko.

"Den största delen av Mexikos oljeproduktion är lokaliserad utanför Campechebukten. Stormen utgör ett hot mot produktionen hos en av de största leverantörerna av olja till USA", sade Stephen Schork vid The Schork Group till Bloomberg News.

På tisdagskvällen publicerar American Petroleum Institute, API, inofficiell statistik över de amerikanska oljelagren. På onsdag presenterar amerikanska energidepartementet motsvarande statistik, där förväntningarna ligger på att råoljelagren ska ha sjunkit 1,6 miljoner fat förra veckan. Bland produkterna spås bensinlagren ha sjunkit 2,0 miljoner, medan destillatlagren bedöms ha varit oförändrade.

På basmetallmarknaden London Metal Exchange noterades kopparns tremånaderstermin ned 35 dollar till 7.460 dollar per ton, medan zinkterminen var ned 10 dollar till 1.839.

"Det återstår att se hur och huruvida den europeiska skuldkrisen kommer att lösas. Investerare är också tveksamma till att lägga köporder under sommarens semestrar", sade Hwang Il Doo, handlare vid Korea Exchange Bank Futures till Bloomberg News.

Marknaden riktar nu blickarna mot Kinas makroekonomiska statistikbatteri som publiceras på torsdag och fredag. Då presenteras bland annat prisstatistik i form av KPI och PPI, men också detaljhandel, industriproduktion och handelsbalans.

Bland ädelmetallerna visades begränsade rörelser, med guldet i stort sett oförändrat på cirka 1.611 dollar per uns. Silvret var samtidigt ned drygt 0,04 dollar till 27,85.

"Vi ser att Europa kämpar sig igenom och i takt med att marknaden börjar bli lite mer självsäker, kan vi få se att en del av dessa flöden rör sig från dollarn till guldet. På längre sikt, finns det en chans att priserna stiger efter alla stimulanser", sade Nick Trevethan, senior råvarustrateg vid ANZ Banking Group till Bloomberg News.

Noteringar klockan 8.45:
Råolja (pris/fat):

WTI, första termin -0:30 USD 91:90
Brent, första termin -0:27 USD 109:28
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin):

Koppar -35 USD 7.460
Zink -10 USD 1.839
Aluminium -6 USD 1.873
Nickel -154 USD 15.651
Bly -9 USD 1.881
Tenn -149 USD 17.701
Ädelmetaller (pris/uns, spot):

Guld +0:20 USD 1.610:70
Silver -0:0437 USD 27:8513
Jordbruksråvaror (pris/pund, majtermin):

Bomull -0:0056 USD 0:7516


Innehåll från StaplesAnnons

Staples: Det är smart att betala frakt

Vem betalar för transporten när frakten ingår i priset? Förmodligen både du och miljön. Men genom att visa och debitera transportkostnaden separat istället för att baka in den i produkternas pris vill Staples ge sina kunder större möjlighet att göra både ekonomiska och klimatsmarta val.

– Fraktfritt är sällan fraktfritt på riktigt. Vi tycker det är mycket bättre att redovisa transportkostnaderna tydligt och transparent, samtidigt som vi berättar för kunderna hur de kan minska dem. Med smartare beställningsrutiner kan antalet leveranser och därmed också både kostnader och klimatutsläpp kapas rejält, säger Fredrik Marcus, som är Sales Director för Staples i Sverige.  

Vad kan man då själv påverka som avtalskund? 

– Att samla ihop sina beställningar till större men färre order är en väldigt effektiv åtgärd. Och om en produkt skulle saknas hos oss och behovet inte är akut, så kanske man kan vänta någon extra dag så att allt kan levereras vid ett och samma tillfälle. En så enkel sak som att vara noga med att ange korrekt leveransinformation är också viktigt för att minska antalet transporter, säger Fredrik Marcus. 

Som ett led i Staples totala klimatarbete fokuserar man nu på att optimera alla delar av transportkedjan, från leverantörer via lager och hela vägen till kund. 

– Ja, även om transporterna bara står för cirka tre procent av vår totala klimatpåverkan, så är det en av de delar som faktiskt är enklast att påverka. Genom att öppet redovisa fraktens pris ger vi våra kunder ett starkt incitament att bidra till förändringen, säger Fredrik Marcus. 

Kort om Staples
Som ledande leverantör av kontorsmaterial och integrerade lösningar för små, medelstora och stora företag har Staples gedigen kunskap om arbetsplatser. Med ett brett utbud av produkter och lösningar som kan skräddarsys samarbetar våra experter med dig för att säkerställa att din arbetsplats har allt som behövs för att användas optimalt – when your space works, everything works.

www.staples.se

Mer från Staples

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Staples och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?