Annons

Råvaror: Oljan tappar något<br />

Priserna på råvaror visade små förändringar på tisdagens inledande handel, med oljan och koppar något lägre medan guldet höll sig oförändrat.

På råoljemarknaden visade WTI-oljan i första terminsposition en nedgång på 0,30 dollar vid klockan 8.45 till 91,90 dollar per fat. Brent var samtidigt ned 0,27 dollar till 198,28 dollar per fat.

Den tropiska stormen Ernesto kommer sannolikt att uppgraderas till en orkan på tisdagen samtidigt som den rör sig mot Honduras norra kust. Tidigt på onsdag bedöms Ernesto nå Mexiko.

"Den största delen av Mexikos oljeproduktion är lokaliserad utanför Campechebukten. Stormen utgör ett hot mot produktionen hos en av de största leverantörerna av olja till USA", sade Stephen Schork vid The Schork Group till Bloomberg News.

På tisdagskvällen publicerar American Petroleum Institute, API, inofficiell statistik över de amerikanska oljelagren. På onsdag presenterar amerikanska energidepartementet motsvarande statistik, där förväntningarna ligger på att råoljelagren ska ha sjunkit 1,6 miljoner fat förra veckan. Bland produkterna spås bensinlagren ha sjunkit 2,0 miljoner, medan destillatlagren bedöms ha varit oförändrade.

På basmetallmarknaden London Metal Exchange noterades kopparns tremånaderstermin ned 35 dollar till 7.460 dollar per ton, medan zinkterminen var ned 10 dollar till 1.839.

"Det återstår att se hur och huruvida den europeiska skuldkrisen kommer att lösas. Investerare är också tveksamma till att lägga köporder under sommarens semestrar", sade Hwang Il Doo, handlare vid Korea Exchange Bank Futures till Bloomberg News.

Marknaden riktar nu blickarna mot Kinas makroekonomiska statistikbatteri som publiceras på torsdag och fredag. Då presenteras bland annat prisstatistik i form av KPI och PPI, men också detaljhandel, industriproduktion och handelsbalans.

Bland ädelmetallerna visades begränsade rörelser, med guldet i stort sett oförändrat på cirka 1.611 dollar per uns. Silvret var samtidigt ned drygt 0,04 dollar till 27,85.

"Vi ser att Europa kämpar sig igenom och i takt med att marknaden börjar bli lite mer självsäker, kan vi få se att en del av dessa flöden rör sig från dollarn till guldet. På längre sikt, finns det en chans att priserna stiger efter alla stimulanser", sade Nick Trevethan, senior råvarustrateg vid ANZ Banking Group till Bloomberg News.

Noteringar klockan 8.45:
Råolja (pris/fat):

WTI, första termin -0:30 USD 91:90
Brent, första termin -0:27 USD 109:28
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin):

Koppar -35 USD 7.460
Zink -10 USD 1.839
Aluminium -6 USD 1.873
Nickel -154 USD 15.651
Bly -9 USD 1.881
Tenn -149 USD 17.701
Ädelmetaller (pris/uns, spot):

Guld +0:20 USD 1.610:70
Silver -0:0437 USD 27:8513
Jordbruksråvaror (pris/pund, majtermin):

Bomull -0:0056 USD 0:7516


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?