1515
Annons

USA-börser: Rapporter driver på<br />

USA-börserna öppnade veckans handel med stigande kurser på måndagen, stödda bland annat av starka bolagsrapporter.

Dow Jones Industrial Average var vid klockan 18.00 upp 0,6 procent till 13.170 medan Nasdaq Composite steg 0,9 procent till 2.995. Det bredare S&P 500 steg 0,5 procent till 1.398. Omsättningen uppgick till 230 miljoner aktier på New York Stock Exchange och till 810 miljoner aktier på Nasdaq- börsen.

Runt 73 procent av rapporterande bolag på S&P 500 har slagit de förväntade resultaten för det andra kvartalet, enligt Bloomberg News.

Ett av dessa var konsultbolaget Coignizant Tecnology som steg med 11,5 procent sedan det rapporterat ett resultat och en försäljning som var över analytikernas förväntningar.

Bland sektorerna inom Dow Jones var råvaror i topp, och Alcoa och DuPont steg med 1,4 respektive 1,7 procent.

Börserna hade också fredagens starka jobbrapport i ryggen, som visade att sysselsättningen i USA ökade med mer än väntat under juli.

"Vi hade haft en bra rapportperiod och positiv data förra veckan. Helgen bjöd inte på några smärtsamma nyheter från Europa och det finns nu förväntningar på att ECB ska köpa obligationer", sade Richard Sichel, chefsinvesterare vid Philadelphia Trust, till Bloomberg News.

Den tyska regeringen meddelade på måndagen att man står bakom ECB-chefen Mario Draghis förslag att köpa obligationer för att få ned lånekostnaderna i Spanien och Italien.


Innehåll från FortumAnnons

Kraften som driver omställningen

Vi är mitt inne i en omställning. För att kunna stoppa klimatförändringarna krävs en övergång från fossil energi till fossilfri el. Detta kan låta som ett enkelt mål, men i själva verket innebär elektrifiering en enorm förändring i hur vi producerar och konsumerar energi. Med ett brinnande krig i Europa har det också blivit tydligt att det finns en säkerhetspolitisk dimension i omställningen.

– EU-länderna får 70 procent av sin energi från fossila bränslen – och globalt sett har vi precis hamnat under 80-procentsstrecket. I Norden är siffran betydligt lägre tack vare våra historiska satsningar på vatten-, kärn- och bioenergi. Men vårt beroende av fossila bränslen är fortsatt stort, framför allt inom transport- och industrisektorerna. Att ersätta all denna energi med ren el innebär att vi nästan måste fördubbla mängden el vi producerar till år 2040 – och det bara i de nordiska länderna, berättar Anton Steen, chef för Fortums samhällskontakter i Sverige.

En minskning av utsläppen har många fler fördelar utöver att hantera klimatförändringarna. En växande andel egen fossilfri elproduktion minskar även den påverkan geopolitiska händelser kan ha på energiförsörjningen. Men det finns utmaningar.

Utmaningen – en säker tillgång till el till en rimlig kostnad, med en acceptabel miljöpåverkan

Ökar produktionskapaciteten av väderberoende sol- och vindkraft måste vi samtidigt upprätthålla och stärka leveranssäkerheten – i form av vattenkraft, kärnkraft eller biogas – som kan användas för att snabbt anpassa elproduktionen oberoende av vädret. -Södra Sverige är ett bra exempel på vad som händer när systemet inte längre är balanserat. På tio år har effektbalansen försämrats med 70 procent och under 2021 betalade konsumenterna där 35 miljarder kronor mer för sin el jämfört med om priset varit detsamma som i norra Sverige, berättar Anton Steen. 

En hållbar värld händer inte bara, vi skapar den.

Ska vi klara omställningen av svensk industri och transportsektorn behöver vi skapa ett energisystem som gör det möjligt. Helt enkelt ett välbalanserat, flexibelt och fossilfritt energisystem för alla – idag och i framtiden. 

Läs mer om Fortum här!

 

 

Mer från Fortum

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fortum och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?