1515
Annons

Stockholmsbörsen: <br />Kräftgången fortsätter<br />

Stockholmsbörsen fortsatte morgonens kräftgång och var svagt nedåt vid lunchtid. Måndagen har bjudit på ett magert nyhetsflöde, och det är främst makro som tynger börsen. I brist på positiva nyheter spökar alltjämt eurokrisen i bakhuvudet på investerare.

"Det råder för mycket policy-relaterad pessimism", påpekade Andrew Garthwaite vid Credit Suisse till Bloomberg News.

Stockholmsbörsens OMXS30-index noterades vid lunchtid 0,3 procent lägre till indexnivån 1.077,6. Omsättningen var 3,6 miljarder på Stockholmsbörsen. Inklusive Burgundy, Bats Chi-X samt Turquoise var den 4,9 miljarder.

Utveckling i Europa var starkare, där Euro Stoxx 50, CAC 40 och DAX var vid 13.45-tiden mellan 0,6 till 0,7 procent högre.

Måndagen har sett ett tunt nyhetsflöde från börsbolagen, och istället är det makro som har dominerat agendan.

Den tyska regeringen står bakom ECB-chefen Mario Draghis förslag att köpa obligationer för att få ned lånekostnaderna i Spanien och Italien.

Det sade den tyska regeringens talesman Georg Streiter till journalister i Berlin på måndagen. På frågan om förslaget är ett hot mot ECB:s självständighet svarade han att den tyska regeringen "inte är oroad" över det.

Den svenska tjänsteproduktionen ökade med 1,1 procent i fasta och kalenderkorrigerade priser i juni, jämfört med samma månad föregående år.

Vidare på statistikfronten inkom siffror från Arbetsförmedlingen som visar att antalet arbetslösa ökade med 3.610 personer vecka 31 jämfört med veckan före och uppgick till 217.155. Det innebär även en ökning med 2.834 personer jämfört med samma vecka året före.

Finnairs passagerartrafik, mätt i betalda passagerarkilometer (RPK), steg med 5,7 procent i juli, jämfört med samma månad i fjol.

Frankrikes president Francois Hollande pressar på Italiens premiärminister Mario Monti att söka stöd från de europeiska stödfonderna för att dämpa investerarnas spekulationer, skriver La Repubblica.

Vidare rapporterar de att Mario Monti inte gillar tanken på att söka stöd, och kan komma att diskutera frågan med ECB-chefen Mario Draghi på måndagen.

Efter mer än en vecka av möten i Aten har vissa framsteg gjorts mellan Grekland och dess kreditgivare. På söndagen träffades Greklands finansminister Yannis Stournaras med representanterna för den så kallade trojkan (EU/IMF/ECB) för att komma till ett beslut om Grekland ska få fortsatt stöd.

"ECB Presidenten Draghi levererade något. Trots en avsaknad av detaljer märkte man att ECB:s ton har ändrats - de försöker involvera sig själva och hjälpa till. Det i sig är bra, så situationen har förbättrats jämfört med för två veckor sedan", skrev strategerna på Nomura i ett marknadsbrev.

Hexagon fick sin rekommendation sänkt av Nordea Markets till behåll, från tidigare köp. Bolagets aktie noterades 0,2 procent högre.

Vidare sänkte Nordea Markets Medas riktkurs till 76 kronor, från tidigare 80 kronor. Läkemedelsbolagets aktie noterades 0,2 procent lägre.

Under ett negativt sentiment var det främst cykliskt som parerade nedgångarna på OMXS30. Volvo, Scania, SKF och Sandvik var kring lunchtid mellan 1,2 till 2,2 procent högre.

Finans var bland förlorarna på måndagen. Nordea, Handelsbanken och SEB var samtliga cirka 1 procent lägre, medan Swedbank gick något starkare med en nedgång på 0,2 procent.

Under eftermiddagen väntas veckostatistik från tyska Textilwirtschaft.


EU vill se sänkta ränteavdrag i Sverige

Höj fastighetsskatten eller dra ned på ränteavdraget.

Det är förslag från EU-kommissionen som i en rapport kritiserar Sverige för den skenande privata skuldsättningen som följt i boprisrallyts spår.

Stockholms nya stadsdel Barkarbystaden.
Stockholms nya stadsdel Barkarbystaden.Foto:Fredrik Sandberg/TT

I en färsk granskning av svensk ekonomi får Sverige återigen kritik från EU-kommissionen för att bostadspolitik och regelverk har tillåtit bostadspriserna att stiga brant, vilket lett till att hushållens skulder ökat dramatiskt. Det ökar risken för en smärtsam korrektion i ekonomin.

De svenska bankerna pekas också ut som riskutsatta på grund av utlåningen till hushållen samt till fastighetsbranschen.

De bromsande åtgärder som genomförts, som amorteringskrav, är bra men de har inte räckt till enligt kommissionen. På grund av låneincitament som ränteavdrag har bostadspriserna ändå fortsatt att stiga och till och med accelerera under 2021 skriver rapportförfattarna.

Enligt EU är beskattningen av bostäder relativt låg i Sverige på grund av ränteavdrag och låg fastighetsskatt. Skatter och regler innebär också att småhusmarknaden inte är effektivt utnyttjad och flyttströmmar begränsas, vilket medför arbetsmarknadsproblem.

Den svenska hyresmarknaden får också kritik, där hyror som inte är marknadsanpassade gynnar vissa grupper medan andra står utanför. Här rekommenderar kommissionen en ökad anpassning mot marknadshyressättning.

Kommissionens recept till Sverige är att ränteavdragen sänks eller att fastighetsskatterna höjs. Dessutom bör bostadsbyggande inom regioner med bostadsbrist stimuleras, bland annat genom att ge tillgång till byggbar mark.

Sverige rekommenderas också att öka offentliga investeringar för anpassning till klimatomställning, digital utveckling och energisäkerhet. Här finns också fonderat kapital inom EU enligt rapporten.

EU:s landspecifika rekommendationer kommer att diskuteras inom kommande finansministermöten.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?