1515
Annons

Räntor &amp; valutor: Euron stärks<br />

Statsobligationsräntorna i Europas kärna visar en liten dragning uppåt medan räntorna i periferin fortsätter att sjunka. På valutamarknaden handlas euron fortsatt starkare mot dollarn än på fredagen.

Den tioåriga svenska statsobligationsräntan stiger 1 punkt till 1,39 procent medan den tyska motsvarigheten är upp 1 punkt till 1,39 procent.

Spanska och italienska statsobligationsräntor fortsätter samtidigt nedåt, i framför allt kortare löptider, i väntan på besked om länderna kommer att vända sig till Europas stödfonder med begäran om obligationsköp. Detta skulle i sin tur öppna för att ECB kan intervenera i ländernas obligationsmarknader.

Strax efter klockan 11 handlas den spanska tioårsräntan till 6,74 procent, 10 punkter ned från fredagen, medan den italienska tioårsräntan sjunker 4 punkter till 6,00 procent. Den spanska tvåårsräntan faller 43 punkter till 3,52 procent och har därmed rasat halverats från en topp på 7,15 procent för knappt två veckor sedan.

"Man får säga att det finns kvar många källor till volatilitet och risk under de kommande månaderna, men om vi kan komma till ett lägre där ECB aggressivt köper obligationer kommer det att ge Europa mer tid att försöka hitta ett tillväxtmirakel", skriver Jim Reid, strateg vid Deutsche Bank, i ett marknadsbrev som citeras av Bloomberg News.

Beskeden från Spanien och Italien är än så länge att de inväntar närmare detaljer från ECB om obligationsköpen. Av kommentarerna att döma verkar dock Spanien mer öppna för att vända sig till stödfonderna än Italien.

Enligt den italienska dagstidningen La Repubblica pressar Frankrikes president, Francois Hollande, Italien och Spanien att söka stöd från stödfonderna. Detta för att dämpa risken för att marknadsspekulationerna ska sprida sig till den franska obligationsmarknaden.

Enligt tidningens källor ska dock Italiens premiärminister Mario Monti inte gilla tanken på att ansöka om stöd, och han kan komma att diskutera frågan med ECB-chefen Mario Draghi på måndagen.

Efter ett par veckor där svensk makrostatistik överraskat positivt kom tjänsteproduktionen för juni in på den svagare sidan. Jämfört med i maj sjönk produktionen med 0,2 procent och i årstakt steg den 1,1 procent, vilket innebär en nedväxling från 1,9 procent i maj.

Under det andra kvartalet ökade tjänsteproduktionen med 0,7 procent i årstakt, vilket kan jämföras med SCB:s snabberäknade BNP-statistik, där ökade produktionen i de tjänsteproducerande branscherna ökade 3,0 procent jämfört med andra kvartalet 2011.

"Vi blir förbryllade av dagens statistik. SCB verkar ha haft en del information om juni när de beräknade BNP för det andra kvartalet och givet det väldigt starka utfallet hade vi väntat oss att produktionssiffrorna för juni skulle ha varit mycket högre. Månadsstatistiken går helt enkelt inte ihop med BNP-statistiken för det andra kvartalet", skriver Torbjörn Isaksson, chefanalytiker vid Nordea, i ett marknadsbrev.

Han skriver vidare att det finns två alternativa förklaringar: Antingen är månadsstatistiken en dålig indikator för BNP eller så finns en betydande risk för revideringar av BNP.

"Vi lutar år det senare. Det har varit skillnader tidigare, men dagens statistik understryker att man bör vara beredd på revideringar av den överraskande och mycket starka BNP-tillväxten det andra kvartalet", skriver Torbjörn Isaksson.

Amerikanska marknadsräntor visar små förändringar och tioårsräntan sjunker 1 punkt till 1,55 procent, jämfört med svensk stängning i fredags. USA-agendan gapar tom på måndagen.

På valutamarknaden har euron handlats rätt stabilt mot dollarn under förmiddagen, vilket innebär en förstärkning till 1,238 från 1,232 vid svensk stängning på fredagen.

Kronan har sedan fredagens svenska stängning försvagats 4 öre mot euron till 8,34 och handlas mer eller mindre oförändrat till 6,74 mot dollarn.


Innehåll från Fortum Recycling & WasteAnnons

Carbon2x – så minskar infångad koldioxid utsläppen och blir till råvara för nya produkter

Även om vi i Norden är bra på att återvinna finns det många material som är svåra att använda igen och ett typexempel på det är plast. Mekanisk återvinning kan bara ta hand om en del av den svårsorterade plasten. Den plast som inte kan återvinnas används som bränsle för att producera el och värme. Den typen av energiåtervinning löser dock inte utmaningarna med koldioxidutsläpp från förbränningen och det faktum att 90 procent av plast idag tillverkas av ny olja. Men det finns alternativ. 

Kalle Saarimaa, chef för Fortums återvinningsverksamhet, berättar: 

– Vid Fortums anläggning i finska Riihimäki återvinner vi redan delar av den insamlade plasten mekaniskt vilken sedan blir till ny plastråvara. Av den plast om inte kan materialåtervinnas produceras el och värme. Vid ett tillfälle ställde vi oss frågan om det fanns fler lösningar än att bara fokusera på just materialåtervinning. Resultatet av det är Carbon2x, ett pilotprojekt som nu pågår för fullt i just Riihimäki.

Dagens problem en del av morgondagens lösning

Vad är då Carbon2x? Det är ett revolutionerande projekt som bygger på insikten att även om koldioxid är en växthusgas består den samtidigt av en av byggstenarna för allt liv och organiskt material på jorden – kol. Tillsammans med väte utgör kolväten råvaran i många olika material, bland annat plast. Genom att fånga in koldioxid och använda den för nya material minskas utsläppen samtidigt som återvinningsgraden skjuter i höjden. Det som behövs är att addera vätgas, samma vätgas som också används för fossilfri stålproduktion, hållbara kemiprodukter och hållbara bränslen. 

”Att både nå nettonollutsläpp och samtidigt möta växande behov av råmaterial i en mer cirkulär värld är en utmaning där Carbon2x är en del av lösningen.”

Från pilot till fullskalig produktion

Sedan i våras fångas delar av koldioxiden in från kraftvärmeverket i Riihimäki. Som ett av de första konkreta exemplen i världen producerar Fortum metan av den koldioxid som tidigare gick ut i atmosfären. Det är en pilot och det är därför en begränsad produktion, 10 liter metan i minuten. Målet är däremot högt satt, redan om ett antal år ska fullskaliga lösningar finnas på plats på de anläggningar Fortum Recycling & Waste har i Finland, Danmark och Sverige. 

Dagens avfall är morgondagens råmaterial

Bara i Europa förbränns idag 100 miljoner ton avfall årligen. Carbon2x innebär att det avfall som finns idag kan tas omhand på ett sätt där det både bidrar till ökad materialåtervinning och möter ett ökande behov av el och värme. Genom att återvinna koldioxiden minskas inte bara koldioxidutsläppen, det är också ett steg i cirkulärekonomisk riktning som är nödvändig, för den metan som produceras utgör även en av råvarorna till koldioxidbaserad plast.

– Redan idag ser vi att elbilstillverkare betraktar sina batterier som en del av ett cirkulärt materialflöde där de återvunna metallerna går tillbaka in i nyproduktionen och ökar självförsörjningsgraden i Europa. I plastens fall handlar det även om att minska beroendet av fossila råvaror. En hållbar värld händer inte bara. Vi skapar den, säger Kalle Saarimaa.  

Läs mer om carbon2x 

Läs mer om vårt arbete för en hållbar omställning 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fortum Recycling & Waste och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?