1515
Annons

USA-börserna: Positivt avslut på veckan<br />

De ledande amerikanska börserna stängde högre på fredagen, sedan Fed-chefen Ben Bernanke i sitt anförande vid centralbankskonferensen i Jackson Hole sagt att han inte skulle utesluta ytterligare obligationsköp för att minska en arbetslöshet som han beskrev som en "stor orosfaktor".

"Det är det starkaste språket om arbetslösheten som jag har hört Bernanke använda", sade Bruce McCain, chefsinvesterare vid KeyCorp, till Bloomberg News.

Dow Jones Industrial Average var vid stängning upp 0,7 procent till 13.091, med samtliga sektorer på plus, medan det bredare S&P 500 steg 0,5 procent till 1.406. Nasdaq Composite var upp 0,6 procent till 3.067. Omsättningen uppgick till 690 miljoner aktier på New York Stock Exchange och till 1,4 miljarder aktier på Nasdaq.

Mönstret bland sektorerna inom Dow Jones var risktillvänt, när finansbolag var högst och hälsosektorn noterade den minsta uppgången.

Börserna sjönk tillbaka initialt efter publiceringen Bernankes förberedda kommentarer klockan 16.00, men steg sedan tillbaka till de nivåerna som noterades innan talets början.

I talet konstaterade Fed-chefen vidare att det inte skett någon nettoförändring i arbetslöshetsnivån i USA sedan i januari, och att den sannolikt kommer att befinna sig på höga nivåer under en lång tid framöver.

Guldproducenten Newmont Mining hörde till dagens vinnare, när aktien ökade 4,4 procent i ljuset av det stigande priset på guld.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?