1515
Annons

Stockholmsbörsen: Liten reaktion på Bernankes tal

Det upphaussade talet av Fed-chefen Ben Bernanke fick ingen större påverkan på världens börser. Fed-chefen bjöd som väntat inte på några nya löften om nya stimulansåtgärder samtidigt som han upprepar budskapet att centralbanken står redo att agera.

Efter att ha inlett fredagen avvaktande steg Stockholmsbörsen under eftermiddagen, och inför Ben Bernankes tal låg Stockholmsbörsens breda index på plus 0,5 procent.

När centralbankschefen väl började prata, klockan 16.00, märktes en viss oro bland handlarna. Stockholmsbörsen föll tillfälligt ned på minus, men index återhämtade sig sedan snabbt och tog sig upp på fast mark igen.

När drygt en timme återstår av dagens handel ligger Stockholmsbörsen på plus 0,4 procent.  

Börserna ute i Europa och USA noterar också högre kurser. Londonbörsen stiger 0,3 procent medan Frankfurt och Paris ökar 0,8 procent. På Wall Street stiger storbolagsindexet Dow Jones 0,7 procent högre medan S&P 500 ligger på plus 0,5 procent. 

Bernankes tal bjöd inte på några direkta överraskningar.

Som de allra flesta hade väntat sig så bjöd Fed-chefen inte på några löften om nya lättnadsåtgärder. Samtidigt uppgav han att det kan bli aktuellt med fler obligationsköp för att stötta den amerikanska ekonomin.


Fördel Labor i jämnt val i Australien

Socialdemokratiska Labors Anthony Albanese ser ut att ta hem segern i det australiska valet, enligt ABC News. Många röster är fortfarande oräknade och risken är att ingen får egen majoritet.

Kö till vallokal i Sydney.
Kö till vallokal i Sydney.Foto:Gustav Sjöholm/TT

Vallokalerna har stängt i hela det vidsträckta Australien och valet närmar sig sitt avgörande. När 34 procent av rösterna är räknade ser det ut att bli en rysare.

Australiske valanalytikern Antony Green tror inte att premiärminister Scott Morrison och hans centerhögerkoalition, bestående av närbesläktade Liberals och Nationals, kommer att kunna få majoritet, säger han till ABC News. Åtminstone inte om poströsterna, som räknas under söndagen, inte skiljer sig markant från de andra.

I stället går ABC ut med att Albanese och hans Labor ser ut att vinna valet, antingen med majoritets- och minoritetsregering. 

De båda partiledarna har åkt land och rike runt i en intensiv slutspurt inför valet. Det gäller att locka över de sista osäkra väljarna, i ett land där röstning är obligatoriskt.

Ungefär hälften av de röstberättigade uppges dock ha förtidsröstat, en högre andel än i förra valet 2019. Då, liksom nu, hade Labor ett försprång i opinionen, men överraskande nog fick Koalitionen den gången fortsatt förtroende. 

Under valdagen låg grillröken tjock ovanför en långsamt ringlande kö utanför en skola i Newtown i västra Sydney. Att köpa en ”demokratikorv” i samband med valet är en tradition som många hedrar.

”Vi väntade i 40 minuter på att rösta. Det är vanligtvis så, eftersom vi alla måste göra det”, säger Dayle Cogdon, 29, som precis har lagt sin valsedel i urnan.

För henne och pojkvännen Dylan Logue, 24, var det inte ett särskilt svårt att välja. Klimatet och bostadsfrågan är viktiga för paret.

”Jag bestämde mig så snart terrängbränderna började”, säger Logue och får medhåll:

”För mig ledde det i en annan riktning än den nuvarande regeringen, även om jag i och för sig aldrig har röstat på dem”, fyller Cogdon i.

Morrison, kallad ”Scomo”, har kampanjat stärkt av låg arbetslöshet, löften om att låsa upp pensionspengar till insatsen vid husköp och Australiens relativt framgångsrika covidpolitik. Albanese, som har fått smeknamnet ”Albo”, har å sin sida lovat billigare barnomsorg, och fokuserat en del på ökade levnadsomkostnader.

Vinner han skrivs politisk historia. Labor har bara vunnit tillbaka makten via val i Australien vid tre tillfällen sedan andra världskrigets slut. 

Ett tredje alternativ är att ingen av de två stora huvudkandidaterna lyckas säkra 76 stolar och majoritet i representanthuset. Då uppstår ett så kallat hängt parlament, och partierna tvingas söka stöd från de oberoende kandidaterna och de mindre partierna för att få regera. 2010 gjorde Labor och De gröna en sådan maktuppgörelse. Den regeringen beskrivs av experter som en av de mest produktiva, men fick hård kritik och båda partierna straffades av väljarna i det efterföljande valet.

De större partierna har sagt att en sådan maktuppgörelse inte är aktuellt den här gången, men de kanske inte har något val.

”Jag tror att det blir ett hängt parlament. Det kommer att bli upp till de oberoende kandidaterna”, säger Dayle Cogdon utanför vallokalen i Sydney.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?