1515
Annons

Stockholmsbörsen: Slutade på minus<br />

Stockholmsbörsen förlängde på torsdagen den senaste tidens nedåtriktade trend. Bland de största aktierna var nedgången förhållandevis bred, med viss betoning mot råvaror. Flera stora kursrörelser kunde noteras bland de mindre bolagen, däribland Kappahl och Probi.

Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde 0,7 procent ned på nivån 1.038,4. Omsättningen uppgick till 7,9 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Inklusive Burgundy, Bats Chi-x samt Turquoise, omsattes aktier för 10,1 miljarder kronor.

På det europeiska fastlandet sjönk DAX i Frankfurt 1,5 procent medan Paris nedgång låg i samma härad som i Stockholm. London backade 0,3 procent.

Det småsura sentimentet grundlades bland annat av att euroområdets samlade konjunkturbarometer för augusti sjönk mer än förväntat. USA-börserna präglades också av den svaga statistik som presenterats under dagen och det spädde på nedgången på hemmaplan under eftermiddagen. I bakgrunden finns dessutom en avvaktan inför Ben Bernankes tal i Jackson Hole på fredagen. Nya lättnader eller inte?

"Risken med Jackson Hole är att marknaderna kommer att ta det som en besvikelse om det inte kommer starka signaler om mer lättnader", sade Christian Lawrence, valutastrateg vid Rabobank, till Reuters.

Tungviktare som Volvo och Ericsson sjönk 1,8 respektive 2,4 procent, där den senare tyngdes lite extra av att Credit Suisse sänkt sin rekommendation på aktien.

Råvarurelaterade papper var annars överrepresenterade på förlorarlistan. SSAB och Boliden noterades för nedgångar på mer än 2 procent.

Ett av få undantag på storbolagslistan i den generella rörelsen nedåt var onsdagens vinnare SCA. Aktien steg ytterligare 1,1 procent. I övrigt var det mest traditionellt defensiva alternativ som stod emot: Astrazeneca, Elekta, Swedish Match och Getinge noterades alla för uppgångar.

Bildelsförsäljaren Mekonomens resultat för det andra kvartalet infriade inte förväntningarna och bolaget tror att den svaga marknaden fortsätter under resten av 2012. Aktien tappade 6 procent.

Kappahls hårt prövade ägare kunde glädja sig åt en uppgång på nästan 9 procent. Nordea uppgraderade sin rekommendation till köp efter att ha haft sälj de två senaste åren.

"Vi förväntar oss ingen snabb vändning, men även en liten förbättring i försäljningen kommer lyfta marginalerna eftersom kostnaderna är under kontroll och, än mer viktigt, inköpsvillkoren har blivit bättre och lagret är i god balans", skrev Nordea.

Skistar lyfte 3,9 procent. Bokningsläget för Sälenanläggningen inför veckorna kring jul- och nyår är upp 44 procent, jämfört med samma period förra året som innehöll mycket färre röda dagar.

Probis börsvärde växte med 11,8 procent. Symrise, en tyska sektorkollega med ett börsvärde på drygt 26 miljarder kronor, flaggade för ett innehav om nästan 12 procent i Probi.

Haldex, en av årets vinnare, steg 2,5 procent med stöd av en köprekommendation i Veckans Affärers senaste nummer. Utsikterna är ljusa, värderingen rimligt och direktavkastningen hög, motiverade tidningen. Haldex har stigit drygt 30 procent sedan nyår.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?