Annons

Stockholmsbörsen:&nbsp; <br />Jättar sänker humöret<br />

Stockholmsbörsen tappade något mer än övriga Europa under torsdagens öppningshandel. Oro för global konjunkturutveckling hämmade riskhumöret.

Ericsson och H&M tyngde i Stockholm efter rekommendationssänkningar.

Stockholmsbörsens OMXS30-index hade tappat 0,7 procent till indexnivån 1.038, klockan 10.20. Omsättningen var då 1,5 miljarder på Stockholmsbörsen. Inklusive Burgundy, Bats Chi-x samt Turquoise, uppgick den till 2 miljarder.

De ledande europeiska börsindexen FTSE, DAX, CAC och Euro Stoxx var mellan 0,2 och 0,6 procent lägre.

De indextunga bolagen H&M och Ericsson var 1,2 respektive 1,7 procent lägre. Citi har sänkt rekommendationen för H&M till neutral, från tidigare köp medan Credit Suisse har sänkt Ericsson till underperform, från tidigare neutral.

Nokia Siemens Network är i framskridna samtal om att sälja enheten Business Support Systems, BSS, skriver Bloomberg News med hänvisning till källor. Bland intressenterna ska Ericsson, Amdocs samt riskkapitalbolag finnas. På Nokiafronten har vidare konkurrenten Samsung lanserat den första mobiltelefonen med Microsofts operativsystem Windows Phone 8. Nokia väntas inom snar framtid lansera mobiler med detta operativsystem. Nokias aktie avancerade 3,5 procent.

Inom mer defensivt var Swedish Match 0,3 procent upp, Astrazeneca steg också svagt medan teleoperatörerna Teliasonera och Tele2 båda tappade 0,4 procent. Credit Suisse rekommenderar investerare att byta från Tele2 till Teliasonera eftersom den alltmer pressade mobilverksamheten i Sverige tynger Tele2 i större utsträckning än Teliasonera.

Inom cykliskt hittades verkstadsbolagen Sandvik och Atlas Copco 1,0 respektive 0,9 procent lägre medan råvarubolagen Lundin Petroleum och Boliden samtidigt var ned 0,7 respektive 1,0 procent.

Bildelsförsäljaren Mekonomens resultat före skatt var enbart 132 miljoner kronor under det andra kvartalet 2012 (167). Detta var en större resultatminskning jämfört med SME Direkts prognos om ett resultat före skatt på 143 miljoner.

Mekonomen väntar att den svaga marknaden fortsätter under resten av 2012. Bolaget ser dock flera paralleller med 2008, då marknaden visade samma mönster och därefter ökade påföljande år. För Mekonomen innebär det möjligheter att ta ytterligare marknadsandelar och stärka positionen, skrev vd Håkan Lundstedt i rapporten. Aktien tappade 6,7 procent.

Skistar lyfte 4,8 procent. På nyhetsfronten framkom att bokningsläget för Sälenanläggningen inför veckorna kring jul- och nyår är upp 44 procent, jämfört med samma period förra året som innehöll mycket färre röda dagar.

Cybercom tappade 2,7 procent efter att ha föreslagit en garanterad nyemission medan Eolus Vind noterades runt 11 procent lägre efter att ha sänkt sin prognos för helåret.

På rekommendationsfronten avancerade Kappahl 8,9 procent sedan Nordea höjt aktien till köp, medan Sectra tappade 1,9 procent efter sänkt rekommendation från Carnegie.

På makrofronten visade bland annat Japans detaljhandelsförsäljning en nedgång med 1,5 procent i juli, jämfört med i juni, mer än väntade -0,5 procent. Som lök på laxen backade konfidensindikatorn för tillverkningsindustrin i Sydkorea ned kring treårslägsta.

Från Europa väntas EU-kommissionens konjunkturbarometer för augusti, klockan 11.00. På eftermiddagens USA-agenda märks i första hand data över privatinkomster och konsumtion i juli samt veckostatistik över nyanmälda arbetssökande förra veckan, båda publiceras klockan 14.30. USA-terminerna noterades 0,2 till 0,3 procent lägre på torsdagsförmiddagen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från KIAAnnons

Kia lanserar laddbar SUV – med sju sittplatser och fyrhjulsdrift

En helt ny generation av den sjusitsiga suven Kia Sorento lanseras nu.

Och: Inom kort finns den som laddhybrid. 

Redan i början av 2021 kommer de första bilarna att levereras i Sverige.

Helt nya Kia Sorento – här finns allt du behöver veta om den 

Kia satsade tidigt på att elektrifiera så många modeller som möjligt och har sedan 2018 varit störst på laddbara modeller på den svenska marknaden. Över hälften – 56 procent – av de bilar som såldes mellan januari och september i år var laddhybrider. Och redan nästa år är målet att den siffran ska vara 80 procent.

– Om man vill bidra med verklig nytta måste man våga tänka nytt. Vi vill att många – inte bara några få – ska ha möjlighet att ställa om till laddbara bilar. Kia har ambitionen att leda omställningen till en mer hållbar mobilitet, säger Jonas Nilsson, marknadschef Kia. 

Fyrhjulsdrift och automatlåda

Nu kompletterar biltillverkaren sitt laddbara utbud med ännu en viktig modell – den sjusitsiga suven Kia Sorento som först lanseras med en dieselmotor, men som i början av nästa år kommer som laddhybrid.

Nya laddbara Kia Sorento kombinerar en turboladdad bensinmotor på 1,6 liter och 180 hästkrafter och ett vridmoment på 265 newtonmeter med ett batteri på 13,8 kWh och en elmotor på 91 hästkrafter. Tillsammans ger det en systemeffekt på 265 hästkrafter och 350 newtonmeter. 

Drivningen sker på alla fyra hjulen genom en sexväxlad automatlåda som tillåter att både bensin- och elmotor ger full effekt samtidigt. För första gången använder sig Kia av ett oberoende kylningssystem för batteripaketet i en laddhybrid för optimal kapacitet.

Sju sittplatser och stort bagageutrymme

Sorento byggs på en ny suv-plattform där det stora batteriet har placerats under golvet till passagerarutrymmet. Det har skapat förutsättningar för en rymlig kupé med sju sittplatser – och ett av klassens största bagageutrymmen. Med den bakre sätesraden nedfälld finns här plats med upp till 809 liter last. Fäller man även mittenraden rymmer Kia Sorento Plug-In Hybrid 1 998 liter. 

Nya Kia Sorento har en högre teknisk standardutrustningsnivå än sina föregångare. Bland annat ingår dubbla digitala skärmar med funktioner och tjänster som är kopplade till telematiksystemet UVO Connect. Ett antal förarassistanssystem, som till exempel Blind-Spot View Monitor (standard från utrustningsnivån Advance Plus) som visar rörlig bild av det som döljer sig i dödavinkeln på displayen framför föraren är en annan nyhet.

Genom att använda både kamera och radar kan nya Sorento fånga upp och analysera information om andra bilar, fotgängare eller cyklister som korsar vägen för att undvika eventuella kollisioner. Systemet, som kallas FCA, kan också förhindra kollisioner med fordon när man svänger vänster vid en korsning. Om FCA upptäcker en potentiell fara visas en varningssignal i instrumentklustret och maximal bromseffekt appliceras.

Precis som alla andra modeller från Kia har Sorento sju års nybilsgaranti direkt från fabrik. Garantin gäller även EV-batterierna. I Sverige lanseras Kia Sorento i tre utrustningsnivåer; Action, Advance och Advance Plus. 

Helt nya Kia Sorento – här finns allt du behöver veta om den 

 

 

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?