1515
Annons

Stockholmsbörsen:&nbsp; <br />Jättar sänker humöret<br />

Stockholmsbörsen tappade något mer än övriga Europa under torsdagens öppningshandel. Oro för global konjunkturutveckling hämmade riskhumöret.

Ericsson och H&M tyngde i Stockholm efter rekommendationssänkningar.

Stockholmsbörsens OMXS30-index hade tappat 0,7 procent till indexnivån 1.038, klockan 10.20. Omsättningen var då 1,5 miljarder på Stockholmsbörsen. Inklusive Burgundy, Bats Chi-x samt Turquoise, uppgick den till 2 miljarder.

De ledande europeiska börsindexen FTSE, DAX, CAC och Euro Stoxx var mellan 0,2 och 0,6 procent lägre.

De indextunga bolagen H&M och Ericsson var 1,2 respektive 1,7 procent lägre. Citi har sänkt rekommendationen för H&M till neutral, från tidigare köp medan Credit Suisse har sänkt Ericsson till underperform, från tidigare neutral.

Nokia Siemens Network är i framskridna samtal om att sälja enheten Business Support Systems, BSS, skriver Bloomberg News med hänvisning till källor. Bland intressenterna ska Ericsson, Amdocs samt riskkapitalbolag finnas. På Nokiafronten har vidare konkurrenten Samsung lanserat den första mobiltelefonen med Microsofts operativsystem Windows Phone 8. Nokia väntas inom snar framtid lansera mobiler med detta operativsystem. Nokias aktie avancerade 3,5 procent.

Inom mer defensivt var Swedish Match 0,3 procent upp, Astrazeneca steg också svagt medan teleoperatörerna Teliasonera och Tele2 båda tappade 0,4 procent. Credit Suisse rekommenderar investerare att byta från Tele2 till Teliasonera eftersom den alltmer pressade mobilverksamheten i Sverige tynger Tele2 i större utsträckning än Teliasonera.

Inom cykliskt hittades verkstadsbolagen Sandvik och Atlas Copco 1,0 respektive 0,9 procent lägre medan råvarubolagen Lundin Petroleum och Boliden samtidigt var ned 0,7 respektive 1,0 procent.

Bildelsförsäljaren Mekonomens resultat före skatt var enbart 132 miljoner kronor under det andra kvartalet 2012 (167). Detta var en större resultatminskning jämfört med SME Direkts prognos om ett resultat före skatt på 143 miljoner.

Mekonomen väntar att den svaga marknaden fortsätter under resten av 2012. Bolaget ser dock flera paralleller med 2008, då marknaden visade samma mönster och därefter ökade påföljande år. För Mekonomen innebär det möjligheter att ta ytterligare marknadsandelar och stärka positionen, skrev vd Håkan Lundstedt i rapporten. Aktien tappade 6,7 procent.

Skistar lyfte 4,8 procent. På nyhetsfronten framkom att bokningsläget för Sälenanläggningen inför veckorna kring jul- och nyår är upp 44 procent, jämfört med samma period förra året som innehöll mycket färre röda dagar.

Cybercom tappade 2,7 procent efter att ha föreslagit en garanterad nyemission medan Eolus Vind noterades runt 11 procent lägre efter att ha sänkt sin prognos för helåret.

På rekommendationsfronten avancerade Kappahl 8,9 procent sedan Nordea höjt aktien till köp, medan Sectra tappade 1,9 procent efter sänkt rekommendation från Carnegie.

På makrofronten visade bland annat Japans detaljhandelsförsäljning en nedgång med 1,5 procent i juli, jämfört med i juni, mer än väntade -0,5 procent. Som lök på laxen backade konfidensindikatorn för tillverkningsindustrin i Sydkorea ned kring treårslägsta.

Från Europa väntas EU-kommissionens konjunkturbarometer för augusti, klockan 11.00. På eftermiddagens USA-agenda märks i första hand data över privatinkomster och konsumtion i juli samt veckostatistik över nyanmälda arbetssökande förra veckan, båda publiceras klockan 14.30. USA-terminerna noterades 0,2 till 0,3 procent lägre på torsdagsförmiddagen.


Innehåll från Grant ThorntonAnnons

Nya krav på visselblåsarfunktion från 17 juli 2022

De 5 vanligaste frågorna Den 17 juli i år ska arbetsgivare med minst 250 anställda ha implementerat en visselblåsarfunktion. Bakgrunden är lagen om skydd för visselblåsare som trädde i kraft vid årsskiftet. – Vi märker att företag börjar se över sina visselblåsarfunktioner nu. Det är något vi uppmuntrar för att hinna i mål före den 17 juli, säger Magnus Giese, ansvarig för Grant Thorntons rådgivning kring visselblåsarfunktioner. 

Mot bakgrund av EU:s visselblåsardirektiv från 2019 fattade riksdagen i september 2021 beslut om krav på visselblåsarfunktion i svenska företag. Syftet med nya lagen - ”Lag om skydd för personer som rapporterar om missförhållanden” - är främst att ge ett stärkt skydd till anmälare, något som i sin tur ökar kraven på företagens visselblåsarfunktion. 

I samband med att allt fler företag börjar se över sin visselblåsarfunktion tar Grant Thornton emot en ökad mängd frågor kring detta och hjälper även företag och organisationer med implementering av en ny, eller översyn och anpassning av, visselblåsarfunktionen. 

– Förutom en trygg hantering av ärenden ser vi att en god visselblåsarfunktion kan vara ett användbart verktyg för att utveckla hållbarhetsarbete genom att viktiga frågor som etik, ansvar och trygghet blir belysta. Det är något som gynnar såväl arbetstagare som företagsledning, menar Magnus Giese.

Vad är viktigt att veta om visselblåsarfunktionen och det nya lagkravet?

Här har Grant Thorntons experter samlat svaren på de fem vanligaste frågorna kring visselblåsarlagen: 

1. Vad innebär den nya visselblåsarlagen? 

Den nya lagen innebär att alla missförhållanden som har ett allmänintresse ska kunna anmälas och inte enbart av anställda utan även av volontärer, praktikanter, konsulter och liknande. Vidare ställs skärpta krav på hanteringen av anmälda missförhållanden i sin helhet, men även krav på att skydda visselblåsarens identitet. De skärpta kraven syftar till att dels införa robusta och säkra system för att upptäcka missförhållanden så tidigt som möjligt, dels till att öka skyddet för personer som kan anmäla dessa. 

2. Vilka krav ställer den nya lagen på arbetsgivare? 

I korthet och sammanfattat innebär den nya lagen:

* Att verksamhetsutövaren dokumenterar sina rapporteringskanaler och förfaranden och informerar om hur rapporteringen går till

* Att ärenden ska hanteras utan dröjsmål

* Att visselblåsaren ska kunna rapportera skriftligt, muntligt eller vid ett personligt möte

* Att företaget utser självständiga och oberoende personer som hanterar visselblåsarärenden

* Att all dokumentation hanteras på sätt som gör att uppgifter inte kan läcka till obehöriga

* Att företagets system och övrig hantering säkerställer konfidentiell hantering av visselblåsarens identitet

3. Vad måste företag som ännu inte har en visselblåsarfunktion göra före den 17 juli 2022? 

Om ditt företag ännu inte har ett visselblåsarsystem på plats så är det hög tid att börja agera nu. Den 17 juli 2022 ska en visselblåsarfunktion finnas implementerad om företaget har 250 arbetstagare eller fler och dessförinnan krävs ett visst förarbete. Våra experter har lång erfarenhet och har satt samman en visselblåsarguide till stöd i implementeringsarbetet. 

4. Hur lång tid tar det ungefär att implementera en visselblåsarfunktion?

Som många andra tidsrelaterade frågor är det svårt att ge ett generellt svar på detta eftersom hänsyn behöver tas till just er organisation och ert nuläge. Ett riktmärke när vi implementerar Grant Thorntons egenutvecklade visselblåsarsystem hos våra kunder brukar vara mellan 3-10 veckor.  

5. Vad behöver företag ha på plats internt och vad kan hanteras av en extern samarbetspartner?

Ett system för rapportering behöver finnas lätt åtkomligt hos er på företaget för att på ett säkert och enkelt sätt möjliggöra för arbetstagare att slå larm. Utöver denna rent funktionella aspekt kan rapporteringskanalen utgöras av extern samarbetspartner som då hanterar visselblåsarfunktionen för er räkning.

Grant Thornton erbjuder en komplett och anpassad lösning av visselblåsartjänster med implementering, ärendehantering och beredskap för utredningar. Visselblåsarsystemet är utvecklat inom Grant Thornton International.

Grant Thorntons visselblåsarguide, ladda ner här 

 

Mer från Grant Thornton

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Grant Thornton och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?