1515
Annons

Råvaror: Metallpriserna stiger<br />

Oljepriserna visade små, blandade rörelser på torsdagen, efter att orkanen Isaac nedgraderats till tropisk storm och inte verkar ge några bestående skador på oljefaciliterna. Basmetallerna pekar överlag något högre, medan ädelmetallerna i princip är oförändrade.

På råoljemarknaden var Brentoljan i första terminsposition upp 0,57 dollar till 113,11 dollar per fat kring klockan 11.30. WTI-oljan var samtidigt ned 0,13 dollar till 95,13, efter att ha tappat över en dollar på onsdagen.

Orkanen Isaac har försvagats efter att ha nått land och därmed minskat risken för ihållande skador mot oljeplattformarna i Mexikanska golfen. Enligt National Hurricane Center, NHC, väntas Isaac försvagas under de kommande dagarna i takt med att den rör sig allt mer inåt land.

"Oljepriserna fortsätter deras konsolideringsprocess: orkanen Isaac, som redan försvagas, verkar bara ha orsakat minimal skada på oljeindustrin i Mexikanska golfen, vilket innebär att produktionen snabbt borde kunna återupptas. Lagerstatistik som presenterades i går eftermiddag av USA:s energidepartement gav ytterligare press på priserna", skriver Commerzbank i ett markandsbrev.

USA:s Bureau of Safety and Evironmental Enforcement rapporterade att Isaac har lett till att 95 procent av USA:s oljeproduktion i Mexikanska golfen har stoppats. Enligt en Bloomberg-sammanställning har sex raffinaderier i Louisiana stängts ned, som totalt utgör 6,7 procent av USA:s totala kapacitet.

"I oljeriggområdena kommer inte förhållandena lätta förrän på fredag. Vindarna över vattnet kommer att vara starkare än över land. De kommer helt enkelt att vara tvungna att vänta", sa Jeff Masters vid Weather Underground till Bloomberg News.

Enligt Gordon Kwan på Mirae Asset Management motsvarar produktionsförlusterna från Isaac nedgången i utbud efter sanktionerna mot Iran, som verkställdes i juli.

Under onsdagen kom statistik från amerikanska energidepartement, DOE, som visade att råoljelagren i USA steg 3,8 miljoner fat under förra veckan. Enligt Bloomberg News väntades lagren sjunka med 1,8 miljoner fat. Enligt DOE minskade lagren av bensin med 1,5 miljoner fat, i linje med förväntningarna.

Enligt Japans finansdepartement sjönk oljeimporten från Iran med 52 procent i juli jämfört med för ett år sedan, eller 23 procent från i juni. Japanska fraktbolag har efter sanktionerna trädde i full kraft den 1 juli inte längre tillgång till försäkring för sina laster vid importer från Iran.

På basmetallmarknaden har kopparns tremånaderstermin stigit 47 dollar till 7.622 dollar per ton. Zinkterminen har samtidigt stigit 10 dollar till 1.866 dollar per ton.

Marknaden riktar fokus mot att Fed-chefen Ben Bernanke på fredagseftermiddagen ska hålla ett anförande vid Jackson Hole, med förhoppningar om indikationer på nya lättnader. Dollarn har jämfört med svensk stängning på onsdagen tappat till 1,255 mot euron.

Kopparkonsumtionen i Kina väntas i år öka i den långsammaste takten sedan 1997 då ekonomin kyls av, enligt en bedömning från Antaike Information Development. Konsumtionen kan öka med 5 procent till 7,7 miljoner ton, med visst stöd från kraftindustrin. En konsumtionsökningstakt om 5 procent skulle innebära den trögaste utvecklingen sedan 1997.

"Det kan bli än lägre än så, vi är inte så optimistiska om nästa år", sa Yang Changhua vid forskningsinstitutet till Bloomberg News.

Yang Changhua konstaterade att läget är annorlunda nu jämfört med 2008. Kopparefterfrågan ökade då med nära 10 procent då stimulanspaket stöttade infrastrukturprojekt, men även om det blir nya stimulanser nu är potentialen för ytterligare tillväxt mer begränsad. Den väntade ökningen kommande fem år väntas ligga på 4-5 procent årligen som bäst då Kinas potentiella tillväxt minskar, enligt Antaike.

På ädelmetallmarknaden noterades priset på guld med omedelbar leverans upp drygt 1 dollar till 1.658 dollar per uns, medan silverpriset var upp 0,05 dollar till 30,695.

Innehav i gulduppbackade börshandlade produkter steg med 0,1 procent till rekordhöga 2.460,46 ton på onsdagen, vilket är en rekordhög nivå.

"Uppgången i ETF-innehav är ett tecken på att långsiktiga investerare är bullish och jag tror att det är viktigt. Det finns ett element av väntan inför Jackson Hole. Även om guldet har stigit en del sedan protokollet, tror jag inte att det prisar in QE helt för tillfället", sa Saeed Amen, analytiker vid Nomura International till Bloomberg News.

Noteringar kl 11.30
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin  -0,18 USD  95,13
Brent, första termin  +0,57 USD  113,11Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar  +47 USD  7.622
Zink  +10 USD  1.866
Aluminium  +6 USD  1.899
Nickel  +130 USD  16.430
Bly  -3 USD  1.973
Tenn  +30 USD  19.650Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld  +1,35 USD  1.657,85
Silver  -0,05 USD  30,695Jordbruksråvaror (pris/pund, majtermin)
Bomull  +0,0011 USD  0,7676


Innehåll från EKNAnnons

Siffror från SCB: SME-exportföretagen växte under 2021

Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för SME och Midcorp på Exportkreditnämnen, EKN.
Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för SME och Midcorp på Exportkreditnämnen, EKN.

Nya siffror från SCB visar att antalet SME-bolag som exporterar över en miljon kronor ökade rejält under 2021, trots pandemin. För att den positiva trenden ska fortsätta krävs goda möjligheter till finansiering – och här kan EKN hjälpa.

Läs mer om hur du kan säkra finansiering för din fortsatta tillväxt

Enligt ny statistik från SCB har antalet företag i Sverige ökat stadigt sedan 2013, även under pandemin. På exportfronten har utvecklingen också varit positiv; under 2021 tillkom fler än 500 nya företag som exporterar för över en miljon kronor per år. Vid slutet av året fanns cirka 10 700 företag av den här typen i Sverige.

– SME-bolagen utgör den absoluta merparten av det här tillskottet. Dessutom har 300 av de 500 nya företagen bara 0-9 anställda. Trots det svåra läget fortsatte alltså de mindre exportföretagen att tugga på, säger Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för SME och Midcorp på Exportkreditnämnen, EKN.

Att se den här utvecklingen under pandemiåret 2021 är enligt Carl-Johan Karlsson smått otroligt.

– Det visar på vilka fantastiska produkter och tjänster de svenska bolagen tar på export, samt vilken motståndskraft och innovationsförmåga bolagen har. De har lyckats ställa om sin produktion och utveckla sitt erbjudande mitt i en brinnande pandemi.

Viktiga för Sverige

SME-företagen står för totalt 40 procent av Sveriges export. För att bolagen ska fortsätta växa och öka i antal krävs rätt förutsättningar, inte minst vad gäller finansiering.

– Under finanskrisen 2008-2010 försvann 7 000 av våra exporterande SME-bolag och det vill vi inte se igen. Tillgången till finansiering spelar en viktig roll i de här företagens överlevnad. Den tillgången har varit mycket god under pandemin, men med fallande börs, hög inflation och höjda räntor kan det bli svårare för företagen, säger Carl-Johan Karlsson och tillägger:

– Det första som händer i krissituationer är nämligen att banksystemet och finansbolagen sluter sig – och de mindre bolagen drabbas hårdast. Här kan EKN komma in och ta en stor del av bankernas risk. Det gör det enklare för bankerna att bevilja exportföretagen den finansiering de behöver för att fortsätta växa så bra, trots att det är osäkert läge på marknaden.

Läs mer om hur du kan få hjälp med att finansiera din exportsatsning 

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?