Annons

Råvaror: Metallpriserna stiger<br />

Oljepriserna visade små, blandade rörelser på torsdagen, efter att orkanen Isaac nedgraderats till tropisk storm och inte verkar ge några bestående skador på oljefaciliterna. Basmetallerna pekar överlag något högre, medan ädelmetallerna i princip är oförändrade.

På råoljemarknaden var Brentoljan i första terminsposition upp 0,57 dollar till 113,11 dollar per fat kring klockan 11.30. WTI-oljan var samtidigt ned 0,13 dollar till 95,13, efter att ha tappat över en dollar på onsdagen.

Orkanen Isaac har försvagats efter att ha nått land och därmed minskat risken för ihållande skador mot oljeplattformarna i Mexikanska golfen. Enligt National Hurricane Center, NHC, väntas Isaac försvagas under de kommande dagarna i takt med att den rör sig allt mer inåt land.

"Oljepriserna fortsätter deras konsolideringsprocess: orkanen Isaac, som redan försvagas, verkar bara ha orsakat minimal skada på oljeindustrin i Mexikanska golfen, vilket innebär att produktionen snabbt borde kunna återupptas. Lagerstatistik som presenterades i går eftermiddag av USA:s energidepartement gav ytterligare press på priserna", skriver Commerzbank i ett markandsbrev.

USA:s Bureau of Safety and Evironmental Enforcement rapporterade att Isaac har lett till att 95 procent av USA:s oljeproduktion i Mexikanska golfen har stoppats. Enligt en Bloomberg-sammanställning har sex raffinaderier i Louisiana stängts ned, som totalt utgör 6,7 procent av USA:s totala kapacitet.

"I oljeriggområdena kommer inte förhållandena lätta förrän på fredag. Vindarna över vattnet kommer att vara starkare än över land. De kommer helt enkelt att vara tvungna att vänta", sa Jeff Masters vid Weather Underground till Bloomberg News.

Enligt Gordon Kwan på Mirae Asset Management motsvarar produktionsförlusterna från Isaac nedgången i utbud efter sanktionerna mot Iran, som verkställdes i juli.

Under onsdagen kom statistik från amerikanska energidepartement, DOE, som visade att råoljelagren i USA steg 3,8 miljoner fat under förra veckan. Enligt Bloomberg News väntades lagren sjunka med 1,8 miljoner fat. Enligt DOE minskade lagren av bensin med 1,5 miljoner fat, i linje med förväntningarna.

Enligt Japans finansdepartement sjönk oljeimporten från Iran med 52 procent i juli jämfört med för ett år sedan, eller 23 procent från i juni. Japanska fraktbolag har efter sanktionerna trädde i full kraft den 1 juli inte längre tillgång till försäkring för sina laster vid importer från Iran.

På basmetallmarknaden har kopparns tremånaderstermin stigit 47 dollar till 7.622 dollar per ton. Zinkterminen har samtidigt stigit 10 dollar till 1.866 dollar per ton.

Marknaden riktar fokus mot att Fed-chefen Ben Bernanke på fredagseftermiddagen ska hålla ett anförande vid Jackson Hole, med förhoppningar om indikationer på nya lättnader. Dollarn har jämfört med svensk stängning på onsdagen tappat till 1,255 mot euron.

Kopparkonsumtionen i Kina väntas i år öka i den långsammaste takten sedan 1997 då ekonomin kyls av, enligt en bedömning från Antaike Information Development. Konsumtionen kan öka med 5 procent till 7,7 miljoner ton, med visst stöd från kraftindustrin. En konsumtionsökningstakt om 5 procent skulle innebära den trögaste utvecklingen sedan 1997.

"Det kan bli än lägre än så, vi är inte så optimistiska om nästa år", sa Yang Changhua vid forskningsinstitutet till Bloomberg News.

Yang Changhua konstaterade att läget är annorlunda nu jämfört med 2008. Kopparefterfrågan ökade då med nära 10 procent då stimulanspaket stöttade infrastrukturprojekt, men även om det blir nya stimulanser nu är potentialen för ytterligare tillväxt mer begränsad. Den väntade ökningen kommande fem år väntas ligga på 4-5 procent årligen som bäst då Kinas potentiella tillväxt minskar, enligt Antaike.

På ädelmetallmarknaden noterades priset på guld med omedelbar leverans upp drygt 1 dollar till 1.658 dollar per uns, medan silverpriset var upp 0,05 dollar till 30,695.

Innehav i gulduppbackade börshandlade produkter steg med 0,1 procent till rekordhöga 2.460,46 ton på onsdagen, vilket är en rekordhög nivå.

"Uppgången i ETF-innehav är ett tecken på att långsiktiga investerare är bullish och jag tror att det är viktigt. Det finns ett element av väntan inför Jackson Hole. Även om guldet har stigit en del sedan protokollet, tror jag inte att det prisar in QE helt för tillfället", sa Saeed Amen, analytiker vid Nomura International till Bloomberg News.

Noteringar kl 11.30
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin  -0,18 USD  95,13
Brent, första termin  +0,57 USD  113,11Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar  +47 USD  7.622
Zink  +10 USD  1.866
Aluminium  +6 USD  1.899
Nickel  +130 USD  16.430
Bly  -3 USD  1.973
Tenn  +30 USD  19.650Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld  +1,35 USD  1.657,85
Silver  -0,05 USD  30,695Jordbruksråvaror (pris/pund, majtermin)
Bomull  +0,0011 USD  0,7676


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Törngren Magnell & Partners AdvokatfirmaAnnons

Advokatfirman som fortsätter att växa trots kristider

Törngren Magnell & Partners Advokatfirma (TM & Partners) växlar upp trots att världen befinner sig i en osäker ekonomisk verklighet. En expansion som bland annat yttrar sig i namnbytet till TM & Partners, nya större lokaler och ny senior kompetens inom bland annat obeståndsrådgivning vilket gör erbjudandet inom kristidsrådgivning både relevant och komplett. 

TM & Partners startades 2006 och var då en transaktionsinriktad byrå med M&A, Bank & Finans och Kapitalmarknad som kärnområden. Nu är byrån bra mycket mer än en ”transaktionsboutique”. 

– Vi har växt kontinuerligt genom att addera det vi bedömer ger mervärde till våra klienter. Alltid med fokus på att individerna vi knyter till oss är lagspelare. Sedan starten har vi lagt till specialistgrupper inom Fastighetsrätt, Infrastruktur & Entreprenad, Tvistlösning och Arbetsrätt. Under det senaste året har vi dessutom kompletterat med delägarkompetens inom Obestånd & Rekonstruktion och Tech, två sektorer med stor framtidspotential, säger Kristoffer Stråth, Managing Partner.

Byråkultur som skapar framgång 

Många av byråns aktuella uppdrag är i nuläget kopplade till den rådande konjunkturomställningen, vilket har ställt krav på att kunna stötta i transaktioner som kräver en bredare kompetens än normalt. Likviditetsproblem och risk för obestånd är en verklighet för många företag just nu.

– Vår satsning på Rekonstruktion & Obestånd, tillsammans med vår tidigare kompetens inom M&A samt Bank & Finans, har gjort att vi har kunnat förena kärnverksamheten med den specialistkunskap som krävs idag. Vi erbjuder nu hela kedjan i vår obeståndsrådgivning inklusive konkursförvaltarskap genom rekryteringen av den erfarne obeståndsadvokaten Bill Kronqvist som leder Rekonstruktion & Obeståndsgruppen tillsammans med Peter Törngren. Satsningen har under våren resulterat i att vi verkligen kunnat vara behjälpliga vid förvärv med obeståndsproblematik som en särskild utmaning. Ett sådant exempel är vår medverkan i den omtalade räddningsaktionen av Ving-gruppen där bl.a. Peter Törngren och jag själv arbetade tillsammans med Vaiva Eriksson, som ledde transaktionsteamet, säger Sten Hedbäck, Partner (M&A).  

Natalie Bretz, Partner (Fastighetsrätt, Infrastruktur & Entreprenad), framhåller att den väletablerade ”true partnership”-strukturen, som innebär att delägarnas ersättning inte är kopplad till individuell intjäning, medfört att firman jämförelsevis enkelt har kunnat strukturera om och förstärka där behov uppstått. 

– Vi tror starkt på att true partnership resulterar i bästa möjliga rådgivning för våra klienter, eftersom intern konkurrens minimeras. Ett lyckligt utflöde av detta är också att vi som firma kan vara snabbfotad när det gäller investeringar och anpassningar för framtiden. Som exempel står vi mitt i pandemin och lanserar en satsning på Fintech-området, där två av våra nya delägare Fredrik Gustafsson (Tech) och Eva Sundling (Bank & Finans) leder det arbetet, fyller Kristoffer Stråth i.  

– Den stora satsning byrån gjort de senaste åren på fastighetssidan har varit lyckosam. Fastighetsmarknaden är alltjämt likvid, fastigheter är på lång sikt alltid ett bra investeringsslag, och vi ser positivt på resten av året, säger Natalie Bretz.

Spetsad kärnverksamhet i fokus

TM & Partners har haft ett särskilt högt tryck i sin Bank- och Finansverksamhet under våren och sommaren, och det tycks inte ske någon avmattning inför hösten. Är det osäkra tider behöver både banker och låntagare se över hur de kan hantera situationen på kort- och lång sikt. 

– Vår verksamhetsbredd, med ett mycket starkt erbjudande inom Bank- och Finansområdet, samt att vi levererar relevant och senior rådgivning gör oss till en trygg partner i transaktioner och kan ge klienterna ett försteg oavsett bransch och komplexitet i transaktionen, säger Cecilia Rudels, Partner (Bank & Finans). Dessutom har vi relevant erfarenhet sedan finanskrisen 2008-2009 och är väl positionerade inte bara för att hantera nya transaktioner, utan även för att hantera insolvenssituationer genom pantrealisationer eller andra proaktiva åtgärder. 

Läs mer på www.tmpartners.se 

Om TM & Partners

TM & Partners har de senaste åren expanderat kraftigt med nya delägare och verksamhetsområden samtidigt som man har lyckats vinna både klienters och andra ledande advokatbyråers respekt och förtroende. TM & Partners har idag fler än 65 anställda och 17 delägare, som alla arbetar vid byråns kontor på Jakobs Torg 3. 

Kontakt: Kristoffer Stråth, Managing Partner
kristoffer.strath@tmpartners.se
08-400 283 00

 

Mer från Törngren Magnell & Partners Advokatfirma

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Törngren Magnell & Partners Advokatfirma och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?